Griekenlandontdekker » Griekse gerechten

Griekse gerechten

 

De Griekse keuken is een typische mediterrane keuken bestaande uit invloeden uit Italië, de Balkan en het Midden-Oosten. Veel voorkomende ingrediënten in Griekse gerechten zijn: olijfolie, wijn, kaas, yoghurt, courgetten, kruiden, lamsvlees, varkensvlees en uiteraard vis.

Grieken houden niet van te warm eten. Daarom eten ze vrij langzaam en worden gerechten vaak niet al te warm geserveerd. Toeristen eten vaak rond zeven uur, de Grieken pas vanaf 21.00 uur. Besteld, dan komt er vaak ook automatisch brood en water op tafel. Denk er bij flessen water aan dat het mineraalwater is en geen kraanwater, dit is voor toeristen namelijk niet drinkbaar.

wat eten griekenland

Wanneer je in een badplaats uiteten gaat, spreekt de ober vaak redelijk Engels. Ook staat er onder elk gerecht vaak een Engelse vertaling. Gaat je eten in een minder toeristisch gebied, dan is enige kennis van de Griekse keuken wel handig.

Wat wordt er gegeten in Griekenland?

Hieronder vind je de bekendste Griekse gerechten. Handig zodat je beter weet wat bij je past.

Tzatziki = yoghurt met komkommer. Wordt vaak gegeten bij brood en salades.
Kalamaris = gefrituurde inktvisringen
Choriatiki = Griekse salade. Vaak bestaande uit de kaassoort Feta, olijven, tomaten en sla.
Tonosalata = Tonijnsalade. Vaak met verse tonijn, sla en rode uien.
Keftedakia = Gehaktballetjes met Griekse kruiden. Vaak als lunchgerecht of voorafje.
Gyros = Gekruide rundvleesreepjes. Qua uiterlijk vergelijkbaar met shoarma.
Souvlaki =  Varkesvlees-spies. Vaak geserveerd met rijst, salade en patat.
Stifado = Griekse stoofschotel bestaande uit rundvlees, tomaten, uien en laurier.
Moussaka = Gehaktschotel met aubergine, courgette, pommodore, kaas en ui.
Gemista = Gevulde tomaten met rijst, aardappel, courgette, winterpeen en ui.
Dolmadakia = Gevulde wijnbladeren. Vulling van gehakt, ui, rijst, wortel, aardappel en kruiden.
Mezedes / Mezes = Griekse tapas-hapjes. Vaak gegeten bij een drankje of als tussendoortje.
Baklava = Griekse notentaart. Bestaande uit walnoten, amandelen, fylo-deeg en honing.
Kadaïfi = Zoet gebak bestaande uit draadjesdeeg, siroop en walnoten.

Graag de gerechten laten nog eens bekijken? Daarvoor kan de pagina handig worden opgeslagen bij je favorieten.

wat eten grieken