Griekenlandontdekker » Griekse gerechten

Griekse gerechten

De Griekse keuken is een typische mediterrane keuken bestaande uit invloeden uit Italië, de Balkan en het Midden-Oosten. Veel voorkomende ingrediënten in Griekse gerechten zijn: olijfolie, wijn, kaas, yoghurt, courgetten, kruiden, honing, lamsvlees, varkensvlees en uiteraard vis.
Grieken koken en bakken niet met boten, zoals wij gewend zijn. Eigenlijk wordt er alleen olijfolie gebruikt. Verder gebruikt men veel specerijen voor het creëren van de kenmerkende smaken. Meestal wordt er bij de maaltijd ook een salade geserveerd. Vaak met tomaatjes en de bekende Griekse Feta kaas.

De typische Griekse gerechten kunnen in toeristische badplaatsen echter een stuk minder authentiek zijn. In verband met de vele Europese toeristen, worden ook de gerechten vaak wat “toeristischer” geserveerd. Wil je de echte Griekse keuken ontdekken? Ga dan naar de restaurantjes net buiten het centrum van een badplaats of naar niet-toeristische dorpen.

 

wat eten griekenland

Wanneer je in een badplaats uiteten gaat, spreekt de ober vaak redelijk Engels. Ook staat er onder elk gerecht vaak een Engelse vertaling. Gaat je eten in een minder toeristisch gebied, dan is enige kennis van de Griekse keuken wel handig.

Wat wordt er gegeten in Griekenland?

Hieronder vind je de bekendste Griekse gerechten. Handig zodat je beter weet wat bij je past.

Tzatziki = yoghurt met komkommer. Wordt vaak gegeten bij brood en salades.
Kalamaris = gefrituurde inktvisringen
Choriatiki = Griekse salade. Vaak bestaande uit de kaassoort Feta, olijven, tomaten en sla.
Tonosalata = Tonijnsalade. Vaak met verse tonijn, sla en rode uien.
Keftedakia = Gehaktballetjes met Griekse kruiden. Vaak als lunchgerecht of voorafje.
Gyros = Gekruide rundvleesreepjes. Qua uiterlijk vergelijkbaar met shoarma.
Souvlaki =  Varkesvlees-spies. Vaak geserveerd met rijst, salade en patat.
Stifado = Griekse stoofschotel bestaande uit rundvlees, tomaten, uien en laurier.
Moussaka = Gehaktschotel met aubergine, courgette, pommodore, kaas en ui.
Gemista = Gevulde tomaten met rijst, aardappel, courgette, winterpeen en ui.
Dolmadakia = Gevulde wijnbladeren. Vulling van gehakt, ui, rijst, wortel, aardappel en kruiden.
Mezedes / Mezes = Griekse tapas-hapjes. Vaak gegeten bij een drankje of als tussendoortje.
Baklava = Griekse notentaart. Bestaande uit walnoten, amandelen, fylo-deeg en honing.
Kadaïfi = Zoet gebak bestaande uit draadjesdeeg, siroop en walnoten.

Graag de gerechten laten nog eens bekijken? Daarvoor kan de pagina handig worden opgeslagen bij je favorieten.

wat eten grieken

Griekse eetgewoonten

Grieken houden niet van te warm eten. Daarom eten ze vrij langzaam en worden gerechten vaak niet al te warm geserveerd. Toeristen eten vaak rond zeven uur, de Grieken pas vanaf negen uur. Heb je besteld, dan komt er vaak ook automatisch brood en water op tafel. Denk er bij flessen water aan dat het mineraalwater is en geen kraanwater, dit is voor toeristen namelijk niet drinkbaar.

Verder is er in Griekenland een andere eetcultuur dan wij in Nederland en België gewend zijn. De maaltijd is geen noodzakelijk kwaad voor de Grieken, maar juist een sociale activiteit. Zodoende wordt er ook vaak in groepen gegeten. Bijvoorbeeld met een deel van de familie. Daarbij gaat het geluidsvolume geregeld flink omhoog. Mede dankzij het wat pittigere temperament van de Grieken. Daarbij is men vaak ook veel meer in beweging tijdens de maaltijd. Bijvoorbeeld in de vorm van proosten, over de tafel reiken, morsen en gebaren.