eiland-symi-rhodos-bezienswaardigheden-wat-zien-doen

De Griekse cultuur is grotendeels ontstaan uit de christelijk Orthodoxe religie. Veel tradities en gewoonten zijn verbonden met de Griekse religie. Tijdens een vakantie in Griekenland vallen meestal alleen zaken op zoals de kerken, de Griekse muziek en de Griekse dansen.  Om ook eens een kijkje te bieden in de minder bekende onderdelen van de Griekse cultuur, vind je hier de voornaamste Griekse tradities en gewoonten.


Kralenketting
Tijdens je vakantie in Griekenland zal je soms mannen met een kralenketting zien lopen, lijkende op een rozenkrans. Deze Griekse gewoonte heft geen religieuze achtergrond maar is puur een gewoonte om verveling tegen te gaan. Het rondjes draaien gebeurd op een specifieke manier en is nog niet zo eenvoudig.



Griekse visite
Wanneer men in Griekenland bij iemand op visite gaat is het de gewoonte om een kleinigheidje voor de gastheer of gastvrouw mee te nemen. Meestal gaat het dan om taart, chocolade of bloemen.
Bij een naamdag wordt ere en cadeau gegeven. Deze wordt niet uitgepakt omdat de er hierdoor meer aandacht is voor het cadeau dan voor de gast. Dit zou volgens de Grieken onbeleefd zijn.



Naamdag

Verjaardagen worden in Griekenland weinig of vrij sober gevierd. Er is meer aandacht voor de naamdagen. Vrijwel elke naam is gekoppeld aan een heilige. Elke heilige wordt op een bepaalde dag in het jaar herdacht en dit is dan tevens de naamdag van de gekoppelde namen/personen. Op deze naamdag wordt een vergelijkbaar feest gehouden als bij de bij ons bekende verjaardagen. Wel wordt er geregeld tijdens het feest gedanst.



Agios Nikolaos – Sinterklaas
De bij ons zo bekende Sinterklaas is in het jaar 270 geboren in de Turkse stad Myra. In die tijd nog een Grieks-Romeinse stad. In Griekenland wordt hij nog steeds gezien als de beschermheilige van de zeelieden. Elke boot heeft daarom ook een icoon van Agios Nikolaos aan boord.
Op jonge leeftijd werd Agios priester en verloor hij zijn ouders. Na het overlijden heeft hij alle bezittingen van zijn ouders aan arme Grieken geschonken. Soms deed hij dit in de schoenen van
armen die nog buiten stonden. Hier ligt ook de herkomst van het “schoen zetten” .



Griekse kerst
Tegenwoordig wordt in Griekenland vergelijkbaar gevierd zoals in Nederland. Wat wij niet kennen is de gewoonte dat op kerstavond de kinderen al zingend langs de deuren. Ze worden hierbij beloond met snoep en gedroogd fruit. Ze begeleiden zichzelf hierbij met een triangel.



Hoe Grieken ja/nee gebaren
Grieken gebruiken hele andere gebaren voor “ja” en “nee” dan wij dat doen. Bedoelen ze “nee” dan wordt het hele hoofd achterover gebogen en worden de wenkbrauwen opgetrokken en met de tong geklikt. Bedoeld men juist “ja”, dan zal het hoofd lichtjes schuin naar beneden worden gebogen en de ogen worden even gesloten.



Onafgebouwde huizen
Voor ons Nederlanders vaak een wonderlijk tafereel, al die onafgebouwde huizen in Griekenland. De hoge rentes van hypotheken zijn hiervan de reden. Men kon geen geld lenen voor het bouwen van een huis waardoor men begint zonder hypotheek en door bouwt tot het geld op is. De ijzeren spijlen op de daken zijn voor toekomstige extra bouwlagen.



De tijd
De tijd wordt in Griekenland als niet belangrijk geacht. Zegt een Griek “nu” dan betekend dit meer “vandaag”. Ook kan een afspraak om 13:00 uur, gerust zonder excuses 13:30 uur worden.  een heel contrast met ons als gehaaste Nederlanders.

Stoor een Griek thuis niet tussen 14:00 en 17:00 uur. Men houdt dan siësta waarbij een complete maaltijd wordt genuttigd en een dutje wordt gedaan. Storen in deze fase wordt niet gewaardeerd.



Het geloof in Griekenland

Ondanks de vele kerken, zijn de Grieken over het algemeen niet erg religieus. De Grieks-orthodoxe kerk is niet streng en bemoeit zich niet met privézaken. Wel kunnen de kerkdiensten erg lang zijn. Daarom is het vrij normaal dat de bezoekers later komen of eerder weer weg gaan. De zondagsdiensten worden echter wel druk bezocht.

Ondanks dat de meeste Grieken het zullen ontkennen, geloven veel inwoners in het Boze Oog. Het bekende blauwe steentje met een beschildering van een oog. De meeste kinderen zullen het oog aan een kettinkje dragen. En ook in auto’s zie je ze vaak aan de binnenspiegel hangen. En zelfs dieren zoals ezels en paarden hebben geregeld het Boze Oog aan het halster hangen.

 

Dankzij de informatie over de Griekse cultuur kan je een beter beeld hebben van de Grieken tijdens je vakantie. Dit kan ongemakkelijke situaties en onduidelijkheden voorkomen. Daarnaast kan het ook gewoon interessant zijn om te weten wat de gebruiken zijn in je vakantieland.

Benieuwd naar de diverse vakantieplekken? Bekijk dan eens het handige overzicht van de mooiste Griekse eilanden.

© 2024 Griekenland Ontdekker.nl