Het centrum van Heraklion ofwel Iraklion

De stad heeft een wat stoffige en drukke uitstraling. Echter heeft het ook mooie kanten. Zoals het afwisselende centrum dat varieert van leuke pleintjes tot drukke winkelstraten en van een typisch Griekse markt tot oude vestingmuren. Ook vind je er vele leuke en hippe kledingboetiekjes. Dankzij het grote inwonersaantal van de stad, zijn er veel winkels. Het levendige centrum is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad en maken Heraklion leuk om eens een dag te gaan ontdekken tijdens je vakantie op Kreta. Wil je eens overnachten in de stad? Daan heb je de keuze uit diverse hotels.

geschiedenis-kreta-bezienswaardigheden-heraklion-cultuur

 

Naast het bekijken van het levendige centrum, kan je er meer leuke dingen gaan doen. Zo is het bijvoorbeeld ook leuk om de levendige haven te gaan bekijken. Proef de Griekse cultuur en waai even lekker uit langs het water. Langs de vele vissersbootjes loopt een wandelpromenade waardoor de haven goed kan worden bekeken. Ook kan je het fort bekijken dat vroeger de haven en stad beschermd heeft.

De haven is ook een knooppunt van grotere schepen naar het vaste land, andere eilanden en andere landen. Zo komen er bijvoorbeeld geregeld veerboten uit Rhodos en cruiseschepen de haven binnen. Ook excursieboten voor een leuk dagje weg, vertrekken hier dagelijks. Langs de kade vind je informatieborden over de diverse excursies.
Bij het oude gedeelte van de haven vind je nog Romeinse overblijfselen van boothuizen.

heraklion-iraklion-kreta-bezienswaardigheden-vakantie

 

Bezienswaardigheden in en rond Heraklion

Naast het centrum en de haven, biedt de stad uiteraard meer bezienswaardigheden. Zo kan je bijvoorbeeld de volgende bezienswaardigheden en leuke plekken gaan bekijken:

• archeologisch museum
• vrijheidsplein
• Morosini-fontein
• mooie kerken
• Thalassocosmos Cretaquarium
• historisch museum
• kathedraal van St. Minas
• Agios Titos kerk
• Venetiaanse haven

heraklion-iraklion-kreta-bezienswaardigheden-centrum

 

Buiten de stad kan je bijvoorbeeld naar de overblijfselen van de historische stad Knossos gaan. Deze bekende bezienswaardigheid ligt ongeveer 5 kilometer buiten de stad.
Andere hoogtepunten kan je gaan ontdekken met excursies. In het centrum vind je verschillende aanbieders van excursies in allerlei vormen. Meestal gaat het hier bij om boottochten naar mooie plekken. Maar je kan ook kiezen voor bijvoorbeeld een quadtour, jeepsafari, bustour of excursie naar een wijnmakerij.

 

De stranden bij Heraklion / Iraklion

Stranden zijn er in en rond de stad weinig. Hierdoor is de stad geen plek waar toeristen de gehele vakantie verblijven. Veel bezoekers komen slechts een dag. Dankzij het vrij goede openbaar vervoer naar de stad, is dit goed te doen. Ga je met een huurauto naar de stad, houd dan rekening met het drukke verkeer. Vooral rond het centrum kan het druk en wat chaotisch zijn.
Mooie stranden liggen op 5 tot 10 kilometer afstand. Je kan bijvoorbeeld naar de plaatsen Matala, Komos, Gournes, Kokkini Chani en Gouves.

matala-grotten-kreta-bezienswaardigheden-wat-doen

 

Ligging en openbaar vervoer van Heraklion / Iraklion

De stad ligt centraal in het noorden van het eiland. Hierdoor is het een praktisch uitgangspunt naar andere bestemmingen. Bijvoorbeeld met één van de vele bussen. De stad heeft twee busstations vanaf waar je naar diverse bezienswaardigheden en badplaatsen buiten de stad kunt gaan.
Vanaf busstation Hania Port, vertrekken bussen naar plaatsen in het zuiden van het eiland. Vanaf het busstation bij de oude haven, vertrekken bussen naar plaatsen zoals Rethimnon, Chania, Malia, Chersonissos en Agios Nikolaos.

heraklion-iraklion-centrum-haven-kreta

 

Kan je leuk uitgaan in Heraklion?

Doordat de stad weinig stranden heeft, overnachten er relatief weinig toeristen. De meeste bezoekers bezoeken de stad slechts tijdens een dagje uit. Daarom is er ook een wat minder uitgebreid uitgaansleven dan in kleinere plaatsen zoals Chersonissos, Malia en Chania. Desondanks kan je er toch best leuk uitgaan. Discotheken zijn er niet veel maar wel allerlei bars en wat feest cafés. De uitgaansgelegenheden worden vooral bezocht door Griekse jongeren, de muziek is hier dus op afgestemd.

 

 

Geschiedenis van de stad

Oorspronkelijk is de stad gesticht door de Arabieren en werd het Kandak genoemd. In de daarop volgende eeuwen is de stad in handen gevallen van meerdere bevolkingsgroepen. Zo is het lang in handen geweest van de Venetianen (1204 – 1669). Uit deze tijd kan je nog steeds overblijfselen ontdekken. Zoals het fort, de Venetiaanse boogpanden in de oude haven, de fontein en de vestingmuren.

In 1669 viel de stad in handen van de Turken. Vanaf 1832 kwam de stad echter toch weer in handen van de Grieken. Vanaf toen werd het Heraklion genoemd. Deze benaming is ontstaan omdat volgens de sagen, Herakles ofwel Hercules hier heldendaden heeft verricht. Hij was de zoon van de bekende Griekse god Zeus.
In 1971 werd de stad zelfs de hoofdstad van Kreta. Voorheen was dit Chania. Tegenwoordig is het economisch de belangrijkste stad van het eiland. Dit is ook te merken aan de drukte.

Helaas hebben een zware aardbeving en de Tweede Wereldoorlog er voor gezorgd dat veel historische gebouwen verloren zijn gegaan. Gelukkig kan je echter nog steeds een deel gaan bewonderen.

bezienswaardigheden-heraklion-iraklion-kerk-centrum

 

Het vliegveld van Heraklion

Op circa vijf kilometer afstand, ligt één van de drie vliegvelden van het eiland. Het is een groot en druk vliegveld. Veel vluchten lopen namelijk langs dit vliegveld. Bijvoorbeeld reizigers naar badplaatsen als Malia, Chersonnisos, Agios Nikolaos en Rethymnon zullen vaak hier aankomen en vertrekken.

Bij het vliegveld kan je een taxi, bus of huurauto nemen om het laatste stukje tot je hotel te overbruggen. Een huurauto kan je alvast van te voren reserveren. Zo kan je even rustig bedenken welke type huurauto je wilt huren.

De ligging van het vliegveld zorgt voor mooie uitzichten tijdens het landen en opstijgen. Het ligt namelijk langs de kust en nog gedeeltelijk in de stad.

 

 

 

Via de bovenstaande fotoknop vind je accommodaties in en rond Heraklion. Via de volgende link vind je handige uitleg over bezienswaardigheden en de voornaamste badplaatsen op Kreta. Of bekijk via de onderstaande links alvast eens de vakanties die je zoal rond Heraklion kan boeken.

 

Reviews

Nog geen reviews. Wees de eerste om een review achter te laten!

Deel jouw Heraklion-ervaring en tips!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Griekenland Ontdekker.nl