Griekenlandontdekker » Kos » Bezienswaardigheden op Kos

Leuke bezienswaardigheden op Kos

Op deze pagina vind je een handig overzicht van allerlei bezienswaardigheden en activiteiten die op Kos mogelijk zijn. Handig om te bepalen of Kos je leuk lijkt. Of om alvast te plannen wat je wilt gaan doen. Laat de vakantie voorpret maar beginnen!

Eleftherias plein
Bij een bezoek aan Kos-stad mag een kijkje op het Eleftherias-plein zeker niet ontbreken. Het plein is omgeven door terrasjes, de Defterdar moskee en het Agora. Dit authentieke gebouw is het gemeentelijke marktgebouw. Je vind hier vele kraampjes met typische Griekse producten zoals fruit, kruiden, honing en olijfolie. Dagelijks vanaf de ochtend tot laat in de avond geopend.

bezienswaardigheden-kos-griekenland-vakantie-informatie


Hippocrates plataan
Iedereen heeft wel eens van hem gehoord, Hippocrates. De beroemde medische grondlegger zou volgens de legende 2400 jaar geleden onder een Oosterse plataan, zijn studenten hebben les gegeven. Een nazaat van deze boom staat nog steeds in Kos-stad en is ondertussen 500 jaar oud. Ook is het de grootste Oosterse plataan in Europa met een diameter van 12 meter. Je vind deze bijzonder boom naast de ingang van het fort in Kos-stad.


Asklepion
Eén van de archeologische monumenten van Kos is het Asklepion of Asklepieion. Dit monument was ooit de geneeskundeschool van de medische grondlegger Hippokrates. De overblijfselen bestaan uit delen van de tempel, de zuilen, de trappen en het badhuis. Dit bekendste monument van Kos ligt op circa 3,5 kilometer vanaf Kos-stad verscholen tussen tussen de Cipressen op een heuvel. Het Asklepion is goed bereikbaar per fiets of met het stadstreintje.

Extra voordeel, je kunt er ook genieten van mooie uitzichten over het eiland.


Welness momentje
Wil je even extra ontspannen? Dan kan je naar de Artemis Hamam in Tigaki. Geniet van een sauna, bubbelbad en de shockdouche. Verder kan je kiezen voor diverse soorten massages en schoonheidsbehandelingen. Daarnaast kan je er zelfs naar de kapper, pedicure en manicure.

Uiteraard is een Griekse hamam niet te vergelijken met een saunacomplex in Nederland. Maar dit kan het juist extra interessant en avontuurlijk maken.
Ook kan je kiezen voor een welness hotel. Hier zijn al vele faciliteiten in het hotel aanwezig.


Asfendiou-dorpen
Het echte Griekse leven eens zien? Ga dan eens naar de typische Griekse dorpjes Lagoudi, Zia, Evangelistria en Asomatos. Deze wonderlijke gehuchtjes liggen op de berg Dikaios tussen de bossen, veilig verscholen voor drommen toeristen. Geniet van de rust, het typische Griekse leven en de mooie Byzantijnse kerken. Leuk extra-tje; vanuit de dorpjes heb je een mooi uitzicht over het eiland.

Niet alleen de dorpjes, ook de rit er naar toe zijn al een bezienswaardigheid. Onderweg kom je door het “echte” Griekenland en zal je je geregeld wat verbazen.

wat-zien-doen-kos-bezienswaardigheden


Een dagje Bodrum – Turkije
De populairste excursie vanaf Kos is een dagtochtje naar de badplaats Bodrum in Turkije. Vanaf Kos-stad gaan er meerdere keren per dag veerboten naar deze Turkse badplaats. De overtocht duurt ongeveer 30 à 50 minuten, afhankelijk van het type veerboot.
Bodrum is een bruisende badplaats met vele winkeltjes, een overdekte markt, moskeeën, een groot museum en een bruisend dagelijks leven. En ook hier wordt u bij het binnenvaren van de haven begroet door een groot fort.
Voor vertrek naar Bodrum ontvangt u een tijdelijk visum dat geldig is voor één dag.

bezienswaardigheden-kos-vakantie-bodrum-informatie

Meer informatie over deze levendige badplaats vind je via: Bodrum vakantie informatie.


Embros Thermen
Een leuke attractie voor het hele gezin zijn de Embros Thermen. Het bestaat uit een bekken van rotsen waar water instroomt uit de rotsen. Dit bronwater heeft een temperatuur van circa 40 graden en zou een heilzame werking hebben. Nadeel is de Zwavelgeur van het water maar vaak wend dit al snel. Naast de Embros-therm is hier ook een klein kiezelstrand, een taverne met verse vis en prachtige natuur te vinden.

De bron ligt op circa 14 kilometer van Kos-stad. De route er heen is prachtig maar kan op de fiets voor kinderen wat lang zijn. Automobilisten kunnen het beste bovenaan het einde van de weg parkeren en het laatste stuk te voet afleggen. Helemaal makkelijk: neem de bus. Tip: ga op rustige tijden om zo optimaal te kunnen genieten van de bijzondere plek.

Verwacht van de bronnen te veel maar de route en de plek zijn de moeite waard.


Fietsen op Kos
Kos staat bekend als fiets-eiland. Er zijn diverse fietspaden te vinden, waardoor het fietsen een leuke en makkelijke manier van vervoer is. Het fietsen klinkt vermoeiend maar is door de rijwind vaak juist koeler dan een bus of taxi. Fietsen kunnen op vele plekken gehuurd worden. Vaak vallen de kosten mee waardoor veel toeristen de fietsen zelfs grotendeels de hele vakantie huren.
Dankzij de fiets kan je vele plekken ontdekken. Ook net buiten de standaard routes.

wat-doen-zien-kos-vakantie-tips


Lido waterpark
In het oosten van Kos net voorbij Psalidi ligt het Lido Waterpark. Een pretpark met glijbanen, zwembaden en dobberbanen voor het hele gezin. Gelegen in een natuurgebied en goed bereikbaar via de hoofdweg vanaf Kos-stad.


Dagtocht naar Kalymnos
Een leuk dagje uit is een bezoek aan het eiland Kalymnos. Het is een vrij kaal eiland maar het dorp met de vele gekleurde huisjes, is zeker sfeervol. Ook kan je een archeologisch museum bezoeken, grotten bekijken en genieten van de mooie zandstranden. Verder staan er verschillende grote kerken in het dorp en kan je slenteren door sfeervolle steegjes. Het eiland staat bekend als sponsen eiland. Een groot deel van het inkomen wordt namelijk geworven uit de verkoop van sponsen. Deze worden opgedoken uit de zee.

Naast het eiland is uiteraard ook de boottocht leuk. Even lekker uitwaaien en flink ontspannen. Je kan de dagexcursie ondernemen vanuit de havens van Kost stad en Mastichari.

bezienswaardigheden-kos-excursie-boottocht-kalymnos


Paradise Beach
Het mooiste strand van het eiland wordt Paradise Beach genoemd. Het ligt mooi in een grote baai en aan de voet van heuvels. De heuvels zijn mooi begroeid met bomen. Her en der groeien de bomen zelfs tot op het strand. Het strand is bedekt met mooi fijn zand en het water is er prachtig helder. De zee wordt langzaam dieper waardoor het strand ook geschikt is voor kinderen. Vaak zijn er relatief veel vissen langs de kust waardoor ook snorkelen er leuk is.

Bij het strand zijn diverse watersporten te beoefenen en staan strandtentjes. Sommige liggen wat boven het strand waardoor je een mooi uitzicht hebt vanaf het terras. Voorzieningen zoals douches zijn aanwezig. Klein nadeel; het kan wel wat druk zijn tijdens het hoogseizoen.

Je vindt het strand bij het dorp Kefalos in het zuid westen van Kos.


Bergdorp Zia
Een toeristisch maar sfeervol dorpje is Zia. Een klein bergdorpje dat goed bereikbaar is. Het is een kleurrijk dorp met veel begroeiing en bloemen. Verder zijn er diverse restaurantjes en winkeltjes. Enkele van de restaurants staan zeer goed bekend en hebben zelfs prijzen gewonnen. Groot is het dorpje niet maar de sfeer en de route er heen, maken veel goed. Ook de wandelroutes bij het dorp zijn leuk om te gaan ontdekken.

Zia ligt op ongeveer 12 kilometer van Kos stad.

bezienswaardigheden-kos-bergdorp-zia


Mountainbiken
Kos stad bekend als echt fietseiland. Mede dankzij de diverse fietspaden. Maar ook mountainbiken wordt steeds populairder. Daardoor worden er ook steeds meer mountainbike routes aangelegd. Je kan kiezen tussen vlakke routes of routes in het Díkeosgebergte.

Overdag in de maanden juni, juli en augustus wordt deze inspanning afgeraden. Echter kan het ’s ochtends, ’s avonds of in andere maanden een leuke activiteit zijn. Het huren van een mountainbike kan in vrijwel elke badplaats. Tip: vraag om een helm en fietskaartje.


Originele paardrijdtochten
Liefhebbers van paard rijden kunnen op meerdere plekken een mooie tocht gaan maken. Door de natuur zal het paardrijden weer een heel ander gevoel geven dan tijdens een ritje in Nederland. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een tocht langs een meer, door bergachtig gebied of over het strand. Een leuke en originele activiteit.

Het paardrijden is onder andere mogelijk bij Erika’s Horse Farm en Horse Riding Kos.


Kleine tips:

  • Loop eens een rondje om het politiebureau van Kos-stad. Een mooi gebouw en aan de achterkant kan je de gevangenen in de open cellen zien zitten. Gelegen net voorbij het fort aan de hoofdweg richting Psalidi.
  • Probeer een paar woordjes Grieks te spreken. Dit wordt vaak erg gewaardeerd.
  • Bekijk niet alleen het toeristische deel van Kos, maar loop / rijd juist ook eens rustige buurten of gebieden in. Vaak zijn juist hier de wonderbaarlijkste dingen te zien.

 

Via de volgende links vind je de pagina’s met handige informatie over mooie stranden en de voornaamste badplaatsen op Kos.

Verken het eiland met een huurauto

Veel bezienswaardigheden in en rond Kos-stad kan je per huurfiets eenvoudig bereiken. Kos is dan ook een echt fietseiland. Wil je ook andere delen van het eiland gaan ontdekken? Dan kan je ook op pad met een huurauto. Steeds meer mensen reserveren alvast van te voren een auto. Bijvoorbeeld via de onderstaande fotoknop van SunnyCars, vind je het aanbod van huurauto’s van betrouwbare verhuurbedrijven.

autohuur Griekenland