koffer-kopen-waar-op-letten

 

De belangrijkste verschillen tussen koffers

Door op de onderstaande punten te letten, kan je een weloverwogen keuze maken bij het kopen van een koffer. De grootste verschillen zijn:

Formaat:
Het is verstandig om voor het kopen van een koffer, na te denken over welke maat voor jou geschikt is. Zoek je bijvoorbeeld een koffer als handbagage of als ruimbagage.
Kies je voor een grotere koffer, dan kan je bepalen op je een middelmaat of grote maat nodig hebt. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van je reisduur. Daarnaast of je het wilt gebruiken voor de bagage van één of twee personen. Je kan uit gaan van:

• Handbagage: zakenreis of weekendje weg. Inhoud: max. 10 kilo
• Klein / middel: geschikt voor een week vakantie. Inhoud: 10 – 15 kilo
• Middel / groot: geschikt voor een vakantie van meerdere weken. Inhoud: 15 – 20 kilo
• Groot: geschikt voor vakanties van meer dan drie weken. Inhoud: meer dan 20 kilo

Je kan natuurlijk ook voor twee kleinere uitvoeringen gaan in plaats van één grote.

Prijs:
Koffers zijn in verschillende prijsklassen te koop. De prijsverschillen zijn met name afhankelijk van de kwaliteit van de materialen, ritsen en slotjes. Ook het formaat speelt een rol. Grotere koffers zullen meestal ook meer kosten. Ook zal een harde koffer meer kosten. Het harde materiaal biedt echter wel weer bepaalde voordelen.

Materiaal:
Globaal gezien bestaan er zachte en harde koffers. Uitvoeringen met een zachte buitenzijde zijn met name handig wanneer je het voornamelijk tijdens een autoreis of busreis gebruikt. De koffer kan namelijk wat meer gevormd worden waardoor het wat makkelijker in de kofferbak past.

Een nadeel van een zachte buitenzijde is dat het materiaal minder bestand is tegen diefstal. Het materiaal kan namelijk met een mes ingesneden worden. Zodoende worden uitvoeringen met een harde buitenzijde geadviseerd wanneer je het vooral gebruikt bij vliegen.

Aantal wielen:
Vrijwel alle uitvoeringen zijn tegenwoordig voorzien van wieltjes. Wel kan je nog kiezen uit twee of vier wieltjes. Met vier wieltjes kan de koffer rechtstandig rollen. Bij twee wieltjes kan de koffer alleen schuin worden voortgetrokken.

koffer-kopen-waar-op-letten-verschillen

 

Slot:
De sluiting van een koffer is belangrijk. Je kan kiezen uit de volgende soorten sluitingen:
• sleutelslot
• cijferslot
• hangslot
• kabelslot
• TSA gecertificeerd slot

Reis je naar Amerika? Dan wordt een TSA gecertificeerd slot geadviseerd. TSA staat voor Travel Sentry Approved. Dit bedrijf heeft deze sloten ontwikkeld na de aanslagen van 9 september 2000 in Amerika. Ter beveiliging van het land, mag de Transport Security Administration namelijk koffers controleren. Om te voorkomen dat je je koffer met een kapot slot terug vind op de kofferband, kan je een TSA slot gaan gebruiken. Dergelijke sloten kunnen namelijk zonder schade worden open gemaakt door de TSA organisatie.

Heeft je koffer geen TSA slot, dan kan je nog kiezen voor een los TSA slot.

koffer-kopen-verschillen-tsa-slot

 

Sluiting:
Ook het type sluiting speelt een rol bij de veiligheid. Je kan kiezen voor een ritssluiting of een harde sluiting. Meestal is dat een kliksysteem. Een ritssluiting heeft als voordeel dat het iets meer speling biedt tussen de boven- en onderzijde. Daardoor kan de koffer wat beter bestand zijn tegen stoten. Echter is een rits systeem weer wat kwetsbaarder tegen diefstal (open snijden).

Kleur:
Ook de kleur is een onderdeel van belang is. Zo is bijvoorbeeld een kleur zoals grijs neutraal qua uiterlijk. Hierdoor is het voor alle gezinsleden geschikt. Echter heb je hierdoor wel extra de kans dat iemand zich vergist en per ongeluk jouw koffer van de kofferband meeneemt. Om dat te voorkomen kan je juist kiezen voor een originele kleur of print.
Echter kan je ook kiezen voor een neutrale kleur maar met een gekleurde band om de koffer of het handvat.

koffer-kopen-verschillen-aandachtspunten

 

Gewicht:
Wanneer een koffer zelf al vrij zwaar is, kan je ook minder bagage meenemen. Let dus ook op het gewicht bij de aanschaf. Anderzijds kan een koffer niet te licht zijn omdat het ook voldoende sterk moet zijn.

Garantie:
Ten slotte is de lengte van de garantie een punt waar je op kan letten bij het kopen van een koffer. Gemiddeld wordt er een garantie van meerdere jaren geboden. Uiteraard dien je dan wel je aankoopbewijs te bewaren. Een eventueel defect dient wel te zijn ontstaan door een fabricagefout of slecht materiaal. Schade door onvoorzichtig gebruik valt uiteraard niet onder garantie.

Houdt er rekening mee dat vliegveldpersoneel meestal niet zo voorzichtig om gaat met koffers. Vaak is dit ook lastig in verband met de tijdsdruk. De buitenzijde zal dus sterk moeten zijn en niet onbeschadigd blijven.

 

Wanneer valt een koffer onder handbagage?

Je kan kiezen voor een koffer dat geschikt is voor handbagage of ruimbagage. Een koffer dat geschikt is als handbagage mag een bepaalde omvang hebben. De maximale afmetingen verschillen echter per vliegmaatschappij. Echter is in Nederland de algemene regel dat handbagage niet groter mag zijn dan 56 cm hoog, 46 cm breed en 25 cm diep. Uitstekende delen zoals handvaten en wieltjes moeten daar ook binnen vallen.

Soms wordt er ook een maximaal gewicht gesteld aan handbagage. Dit gewicht ligt meestal tussen 8 tot 10 kilo. Voor extra zekerheid kan je van te voren alvast even kijken op de website van de vliegmaatschappij waar je mee gaat vliegen.

Informatie over wat je wel en niet mag meenemen in je vakantiebagage kan je vinden op de website van de Belastingdienst.

 

Waar kan je koffers kopen?

Het kopen van een koffer hoeft geen probleem te zijn. Er zijn namelijk vele winkels en webwinkels met een goed assortiment. Met name warenhuizen en gespecialiseerde tassenwinkels hebben vaak een goed aanbod. Tegenwoordig kan je ook online veilig en eenvoudig vele soorten koffers en reistassen kopen.
Tip: let op de garantie die je bij je aankoop krijgt. Gemiddeld wordt in deze branche een garantie van meerdere jaren geboden.

kopen-kopen-verschillen-soorten-sloten-uitleg

 

Welke soorten koffers zijn er tegenwoordig te koop?

Voorheen had je voornamelijk de keuze uit alleen “gewone” koffers. Tegenwoordig kan je echter ook kiezen uit speciale uitvoeringen. Je vindt hier een overzicht van de mogelijkheden:

• handbagage koffers
• standaard koffers
• kinderkoffers
• koffersets
• attache koffer (zakelijk)
• pilotenkoffer (zakelijk)

Koffersets:
Een kofferset heeft als voordeel dat je de koffers thuis in elkaar kunt opbergen. Daarnaast heb je dankzij de verschillende formaten, per type reis een geschikte maat. Ten slotte zal de prijs per stuk lager liggen omdat je meerdere koffers in één keer koopt.

Attache koffers:
Dit type wordt vooral in het zakenleven gebruikt voor het opbergen van papieren en dergelijke. Tegenwoordig worden deze zakelijke koffertjes echter ook gebruikt tijdens een korte zakenreis.

Pilotenkoffers / zakelijke koffers:
Deze groep wordt ook wel business trolleys genoemd. Koffers met een zachte buitenkant en de vorm van een kleine weekendtas. Er worden kleuren zoals zwart, grijs en blauw gebruikt voor een zakelijke en professionele uitstraling. Deze uitvoeringen bevatten vaak speciale vakken voor het opbergen van papieren en een laptop.

 

Kan je een koffer met een eigen print kopen?

Tegenwoordig hebben koffer geen standaard kleuren meer. Je kan kiezen uit vele kleuren en prints. Dit is leuk maar daarnaast ook handig. Zo kan je namelijk sneller je eigen koffer weer vinden op de kofferband in het vliegveld. Ook zal iemand anders zich hierdoor minder snel vergissen en jouw koffer meenemen.
Naast de vele kleuren kan je tegenwoordig zelfs een foto laten afdrukken op de koffer.

 

Benieuwd naar de vele eilanden van Griekenland? Bekijk dan eens het handige overzicht van de mooiste Griekse eilanden.

 

© 2024 Griekenland Ontdekker.nl