Griekenlandontdekker » Kreta » Agios Nikolaos

Agios Nikolaos vakantie informatie

Deze mooie badplaats is bij veel toeristen geliefd. Agios Nikolaos ligt namelijk in meerdere baaien waardoor er een hele sfeervolle badplaats is ontstaan. Door de verschillende baaien liggen veel wandelpromenades en restaurants aan het water. De keerzijde is echter wel dat Agios Nikolaos nogal toeristisch is geworden. Houdt je wel van wat gezellige drukte? Dan kan dit een leuke bestemming op Kreta voor je zijn.

agios-nikolaos-plaatsen-kreta-informatie

Het centrum van Agios Nikolaos

Het centrum is gelegen op verschillende landtongen. Het dorp is namelijk gedeeltelijk rond het Voulismeni meertje gebouwd. Het bekende meertje werd tussen 1867 en 1871 via een kanaaltje verbonden met de zeehaven. Volgens Griekse verhalen zou het Voulismeni meertje bodemloos zou zijn. Zwemmen is er verboden.

Veel restaurants liggen aan de kust, het kanaaltje of het meertje. Hierdoor is het centrum eigenlijk ook de grootste bezienswaardigheid van het dorp. Je kan er heerlijk flaneren en genieten van de mooie uitzichten.
In het centrum vind je een ruim aanbod aan allerlei winkels en restaurants. De plaats heeft ook een regiofunctie waardoor er ook diverse niet-toeristische winkels zijn.

De gezelligheid overdag van de winkels en restaurants, gaat ook vaak tot diep in de avond door. Je kan er namelijk ook leuk de dag afsluiten met een cocktail bij de diverse barretjes. Voor jongeren is Agios Nikolaos echter minder geschikt. Je vind er namelijk geen uitgebreid uitgaansleven.

agios-nikolaos-kreta-hotel-vakantie

Wel is het een fotogenieke plaats. De huizen zijn namelijk vrij verzorgd en kleurrijk. De gemetselde muren met de gekleurde dakpannen zorgen voor een sfeervol geheel. De zee, de vele visserbootjes en de Taygetos berg op de achtergrond, maken het helemaal af.

De stranden bij Agios Nikolaos

Een minpuntje van de badplaats zijn de stranden. Die zijn er namelijk wat minder in het centrum. Daardoor is dit vooral een bestemming voor mensen die vooral houden van zwemmen in het zwembad. Een zandstrandje dat wel in de dorpskern ligt, is het Ammos Beach. Het ligt ten westen van de jachthaven en is met name geliefd door de inwoners. Ten noord oosten van de jachthaven ligt een ruim kiezelstrand.

strand-agios-nikolaos-kreta-vakantie-boeken

Uiteraard kan je wel naar één van de diverse stranden in de omgeving. Zo kan je bijvoorbeeld naar het strand van het dorpje Stoupa. Dit mooie zandstrand ligt op 3 kilometer afstand in noordelijke richting. Ook kan je naar het strand van het dorpje Agios Dimitrios, dat juist in zuidelijke richting ligt.
Of kies voor Havania Beach. Dit mooie en vrij rustige zandstrand ligt ten noorden van het centrum. Er zijn faciliteiten zoals douches, toiletten, een parkeerplaats en enkele restaurants vlak bij het zand / kiezelstrand.
Ook het Almyros strand kan een goede optie zijn. Een langzaamd aflopend zandstrand dat vaak vrij rustig is. Het ligt net ten zuiden van Agios Nikolaos en is goed bereikbaar dankzij de langslopende weg. Net voorbij het strand stromen enkel beekjes. Dit kan een leuke speelplek zijn voor kinderen. Op de onderstaande foto zie je het Almyros strand.

almyros-strand-agios-nikolaos-kreta

Bezienswaardigheden bij Agios Nikolaos

Je kan van alles gaan doen tijdens je vakantie. Er zijn hier vele activiteiten mogelijk voor jong en oud. Historische bezienswaardigheden zal je hier wat minder vinden. De historie die je wel kan gaan ontdekken is:

• Agia Triada kerk
• Agfios Nikolaos koepelkerk
• archeologisch museum
• lepra-eiland Spinalonga met een historische burcht (zie onderstaande foto)
• folkloristisch museum
• archeologische opgravingen bij Lato (op 7 km afstand)

spinalonga-bezienswaardigheden-kreta-uitjes-wat-doen

Naast deze historische bezienswaardigheden, zijn er ook allerlei activiteiten mogelijk. Voor jong of oud, ontspannen of juist actief. Je hebt een ruime keus om je vakantie in te vullen. Activiteiten die je bijvoorbeeld in en rond Agios Nikolaos kan gaan ondernemen:

• geiten eiland Agios Pantos
• boottocht naar het bekende eiland Santorini
• boottocht naar het schiereiland Spinalonga
• Lassithi hoogvlakte
• snorkelen in de baaien
• bergdorp Kritsa waar veel authentiek handwerk wordt gemaakt
• bergdorp Platsa vanaf waar je een mooie uitzichten hebt
• diverse watersporten
• diverse excursies zijn vanuit het dorp mogelijk

binnenlanden-kreta-bezienswaardigheden natuur-informatie

De Lassithi hoogvlakte is een mooi natuurgebied in de bergen. Je kan er heen via een busexcursie of met een huurauto. De weg er heen loopt door de bergen en biedt je prachtige uitzichten. De Lassithi hoogvlakte is ongeveer 5 bij 5 kilometer groot en ligt op 850 meter boven zeeniveau. Je vind er vele handgemaakt windmolens en mooie natuur.
Ook kan je er grotten gaan bekijken. Zoals de Grot van Zeus. Volgens de Mythologie zou oppergod Zeus hier geboren zijn. Je vind de mooie grot in het noorden van de hoogvlakte.

De ligging op Kreta

Het badplaats ligt aan de noord oost kust van Kreta. Het ligt in de prefectuur Lassithi en is tevens de hoofdstad van deze provincie. Het ligt op 55 kilometer van Heraklion. Bij deze stad ligt ook het vliegveld waar veel vliegtuigen landen. Echter kan je ook zorgen dat je land op het vliegveld bij Sitia. Dit ligt op 35 kilometer afstand.

Het is gelegen in de baai van Merabello. Deze naam is te danken aan het mooie uitzicht op de zee vanuit de verschillende baaien. De naam Merabello is afkomstig van “mira bella” wat staat voor mooi uitzicht.
De naam Agios Nikolaos is afkomstig van de heilige Sint Nikolaas, de beschermheilige van zeelieden. Vroeger van het een echt vissersdorp namelijk. Tegenwoordig leeft men vooral van het toerisme.

De badplaats heeft ongeveer 10.000 inwoners. Tijdens het hoogseizoen komen hier uiteraard vele toeristen bij. Het is namelijk één van de meest populairste badplaatsen van Kreta. Mede dankzij de mooie ligging tegen de bergwand aan.

agios-nikolaos-vakantie-informatie-reserveren-kreta

Hotels in Agios Nikolaos

In het centrum vind je enkele hotels, meestal zonder zwembad. Daarom kiezen veel mensen voor de hotels die wat meer buiten de dorpskern liggen. Hier vind je hotels in allerlei soorten en maten. De meesten met zwembad en genoeg rust en ruimte. Typische jongerenhotels zoals in bijvoorbeeld Malia en Chersonissos, zal je hier vrijwel niet vinden. Agios Nikolaos is populair, maar niet zo bij jongeren. Het dorp biedt namelijk geen uitgebreid uitgaansleven.

Houdt je van extra rustige hotels buiten de toeristische gebieden? Dan kan je kiezen voor een accommodatie via bijvoorbeeld Elizawashere. Via deze aanbieder vind je appartementen in de Griekse natuur. Via de onderstaande fotoknop vind je de bijzondere accommodaties.

Via de volgende links vind je uitleg over plaatsen op Kreta en bezienswaardigheden. Via de banners via je hotels van verschillende reisaanbieders.