Griekenlandontdekker » Samos » Bezienswaardigheden op Samos

Leuke bezienswaardigheden op Samos

Hieronder een overzicht van de bekende of juist minder bekende bezienswaardigheden op Samos. Interessante dingen om te gaan bekijken of leuke activiteiten om te gaan doen.

pythagorion-leuke-badplaatsen-samos-vakantie

Archeologisch museum Pythagorion
Op ongeveer 15 kilometer van Samos-stad vind je het Archeologisch museum Pythagorion. Hier zijn archeologische vondsten te zien maar bovenal is het de geboorteplaats van de meetkundige Pythagoras. Wie kent het niet, de bekende formule a² + b²= c². Graag eens “kennis” willen maken? Je vind hier nog een groot standbeeld van Pythagoras. Foto’s maken is niet toegestaan. Op de bovenstaande foto zie je het haventje van het sfeervolle dorp.


Archeologisch museum Vathy
Een ander archeologisch museum staat bij de haven in de stad Vathy. De vondsten dateren uit verschillende perioden en bestaan onder andere uit beelden en andere kleine vondsten. Foto’s maken is in dit museum wel toegestaan. Dagelijks geopend van 8.30 tot 15.00 afgezien van de maandagen.


Excursiemogelijkheden
Ook op Samos zijn diverse excursies mogelijk. Waaronder een boottocht naar het eiland Patmos, het eiland Samiopoula, de antieke Turkse stad Efeze en de Turkse badplaats Kusadasi. Of boek een jeepsafari en verken het minder bekende gedeelte van Samos.

excursies-kreta-wat-doen-bezienswaardighedenMoni Megali Panagia klooster
In de buurt van het keramiek dorp Koumaradel ligt het goed onderhouden Moni Megali Panagia klooster. Het klooster bestaat uit een kerk, een mooie binnenplaats en daar om heen hoge muren. In de kerk zijn mooi beschilderde fresco’s te zien. Ook is er een klein winkeltje te vinden. Schouders/knieën dienen bedekt te zijn.


Hera tempel
Bij de ingang van het plaatsje Ireon liggen de overblijfselen van de Hera tempel. Deze tempel werd oorspronkelijk gebruikt door de heiligdom Heraion.


Kasteel Pythagorion
Centraal in de plaats Pythagorion staat het Lykourgos Logothetis kasteel. Een leuke bezienswaardigheid voor liefhebbers van historie. Ook zijn hier archeologische vondsten, twee Romeinse galerijen en het dorpskerkhof te vinden.
Na het bezoek aan het kasteel, is ook het dorpje leuk om even door heen te wandelen.

bezienswaardigheden-samos-kasteel-pythagorion-historie


Monolates en de vallei der Nachtegalen
Tussen de plaatsen Kokkari en Karlovassi ligt de Vallei der Nachtegalen. Een mooie vallei met vele bloemen en begroeiing. Op de top ligt het dorpje Manolates, een leuk dorpje met vele bloemen en mooie tuinen.


Aquaduct van Eupalinus
In Pythagorion is ook een tunnel-aquaduct te bezichtigen. De tunnel is te betreden en goed verlicht. Ook is vanaf de ingang een mooi uitzicht over een groot gedeelte van Samos te zien. Volg de bordjes “tunnel”of “orygma” vanaf Pythagorion.


Watervallen van Potami
In het noorden van Samos liggen de watervallen van Potami in een prachtig begroeid natuurgebied. Het ligt op circa 3 kilometer van de plaats Karlovassi en is een verrassend stukje Griekse natuur. Een wandeling richting de watervallen leid je namelijk langs een rivier, een meertje tot uiteindelijk bij de watervallen van Potami.

Bij de watervallen kan je leuk door het water lopen tussen de rotsspleten. Of pootje baden in het leuke natuurgebied. Hierdoor is dit een verfrissende tussenstop tijdens je ontdekkingstocht over Samos.

Onderweg richting de watervallen? Sla dan eens bij de kerk af in het wandelpad richting het Genuëse kasteel van Potami. Dit vrij steile wandelpad brengt je naar de overblijfselen van het kasteel en naar een mooi uitzicht.


Overwin de Kerkisberg
Voor de actieve natuurliefhebbers is er op Samos de Kerkisberg, die te voet te overwinnen is. De beklimming van de Kerkisberg is ongeveer 12 kilometer en duurt gemiddeld vijf à zes uur. Onderweg richting de top op ruim 1400 meter, staat een Evangelistria klooster, waar flessen water opnieuw gevuld kunnen worden. De wandeling start in Votsalakia en is onderweg duidelijk bewegwijzerd. Uiteraard is een gedeelte van de beklimming ook een mogelijkheid.

bezienswaardigheden-samos-kerkis-berg-natuur


Zoodochou Pigis klooster
Op één van de hoogste punten van Samos ligt het Zoodochou Pigis klooster. Dit klooster staat bekend als één van de mooiste van Samos en de plek geeft ook meteen een prachtig uitzicht. Het klooster ligt in het noord-oosten van Valthy (Samos-stad) en is per auto goed bereikbaar. Het klooster is nog steeds in gebruik en zodoende ook goed onderhouden. Binnen dient bedekte kleding te worden gedragen en mogen geen foto’s worden gemaakt.


Dagje Rhodos of Kusadasi
Dankzij de ligging van het eiland kan je tijdens je vakantie ook een bezoek brengen aan Rhodos en de Turkse badplaats Kusadasi. Leuk voor een dagje uit. Vergelijk bijvoorbeeld de Griekse en Turkse cultuur. En waai even lekker uit tijdens de boottocht. Deze boottochten vertrekken met name vanuit Samos stad.
Vanuit andere badplaatsen kan je wel boottochten rond het eiland maken. Bijvoorbeeld met onderweg een BBQ en bezoek aan mooie verlaten strandjes.


Dal van de Nachtegalen
Liefhebbers van natuur en wandelen zullen zich zeker vermaken op Samos. Een mooi wandelgebied is het Dal van de Nachtegalen. Je kan er lekker in de schaduw wandelen dankzij de hoge bomen. Onderweg kom je langs watervalletjes en beekjes. Leuk ter verkoeling en voor kinderen. Ook heb je geregeld een mooi uitzicht op de omgeving.

Je vind het begin van de wandelroute tussen Kokkari en Karlovassi. De route eindigt in het dorpje Manolates, waar je als beloning lekker kunt eten.

 

Via de volgende link vind je handige informatie over mooie stranden en badplaatsen op Samos.

De bezienswaardigheden kan je onder andere gaan ontdekken met een huurauto. Tegenwoordig kan je in alle rust via internet een auto reserveren. Betalen hoeft pas bij het ophalen.

autohuur Griekenland