athene-wat-te-doen-zien

 

Ontdek de leuke bezienswaardigheden en plekken in Athene

Athene is een afwisselende stad met allerlei mooie bezienswaardigheden. Uiteraard vooral historische bezienswaardigheden want het is de stad van de oudheid. Je vindt hier een handige overzicht van leuke bezienswaardigheden en plekken.

1. Het rustige wijkje Anafiotika
Wil je even rust en dwalen door kleine straatjes? Dan is de wijk Anafiotika een aanrader. Dit wijkje is oorspronkelijk gebouwd door bewoners van een nabijgelegen eiland. De huizen zijn gebouwd volgens de oorspronkelijk bouwstijl van het eiland. Hierdoor valt dit leuke, rustige buurtje op tussen de traditionele Griekse bouwstijl in de rest van de stad. Je vindt dit buurtje tussen de wijk Plaka en het Akropolis.

athene-leuke-bezienswaardigheden2. Plaka wijk

Eén van de oudste wijken van de stad is Plaka. Dit leuke wijkje is zeker de moeite waard om eens door heen te lopen. De oude huizen en gebouwen zijn voorzien van vrolijke kleuren. Hierdoor is het bont geheel. Zeker in combinatie met de vele begroeiing en de enige Kathedraal van de stad. Een leuke wijk die wel wat toeristisch is geworden. De Plaka wijk ligt in het midden van de stad, achter (gezien vanaf de zee) het beroemde theater op de Akropolis rots.

athene-wat-doen-mooie-bezienswaardigheden3. Archeologisch Museum van Piraeus

De haven van Athene ligt in de wat grauwe wijk Piraeus. Naast de vele boten, vind je in deze wijk ook het archeologisch museum. Voor geschiedenisliefhebbers zeker de moeite waard. Het museum staat zelfs bekend als één van de belangrijkste van het land.
Musea in Athene Dankzij de rijke geschiedenis van Athene, vind je er ook diverse museu. De meeste kan je vinden in de wijk Kolonaki. Een overzicht van de musea die je in deze buurt kan vinden:

• Benaki museum (historisch museum)
• Museum voor Cycladische Kunst
• Theatermuseum
• Griekse kleding museum
• Byzantijnse museum
• Oorlogsmuseum4. Parthenon tempel op de Akropolis heuvel

Niet te missen is de Akropolis heuvel in het midden van de stad. Boven op de bekende heuvel staat de tempel Parthenon. Toonbeeld van de stad en meest bezochte bezienswaardigheden in Athene. Niet alleen door liefhebbers van historie, maar ook voor liefhebbers van het prachtige uitzicht over een groot deel van de stad. Hierdoor is het uitgegroeid tot één van de bekendste en populairste bezienswaardigheden van Athene. De tempel is te bereiken vanaf de westkant van de Akropolis heuvel via brede trappen. Ook kan je je laten vervoeren door één van de kleine treintjes. Meer informatie over de tempel vind je via de volgende link: Parthenon in Athene.

athene-wat-doen-zien-leuke-dingen5. Scoor Griekse lekkernijen in de markthallen

Naast de diverse musea, zijn er meer overdekte bezienswaardigheden. Zo is het leuk om eens een kijkje te nemen in de twee overdekte markthallen in de winkelstraat Athinas, in de wijk Psyri. Je kan hier nog leuk zien hoe de Grieken druk proeven en onderhandelen. Ook de vele soorten vis zijn leuk te zien.6. Bekendste plein van Athene

Sinds 1834 bestaat het Syntagma plein. Een groot plein dat ondertussen is uitgegroeid tot het bekendste plein van de stad. Bij het plein vind je het Grieks parlement, met de bijbehorende wachten in originele Griekse kleding. Ondertussen is het plein ook gedeeltelijk een park geworden. Je vindt er vele bankjes en schaduwplekken, waardoor het ook een fijn rustpunt is. Een bekende bezienswaardigheid dat veel toeristen wel even gaan bekijken tijdens hun vakantie in de stad.

athene-wat-doen-mooie-plekken7. Rust uit en ontdek toch de stad

Wil je veel zien maar toch ook even rusten? Dan kan je kiezen voor een rondleiding met een Hop on hop off bus. Met deze dubbeldekkers krijg je een rondleiding langs diverse bezienswaardigheden. En wil je iets wat beter gaan bekijken? Dan kan je uitstappen en later weer opstappen. Tijdens de rondleiding krijg je uitleg over de stad, vaak in het Engels. Een leuke activiteit voor het hele gezin.8. Dionysustheater

In de stad vind je het oudste theater van Europa, het Dionysustheater. Ondanks de leeftijd, is het theater goed behouden gebleven. Het theater ligt aan de voet van de Akropolis heuvel. Voor liefhebbers van de Griekse cultuur is dit archeologisch hoogstandje, zeker een aanrader. Ooit bood het theater plek voor maar liefst 17.000 toeschouwers. Tegenwoordig is het niet meer in gebruik.9. Monastiráki plein

In het oosten van het centrum vind je een gezellig plein vol activiteiten, het Monastiráki plein. Je vindt er terrassen, winkels, kraampjes en muzikanten. Zowel overdag als ’s avonds is er volop leven op het plein. Daardoor is het uitgegroeid tot een toeristische hoogtepunt van de stad. Monastiráki staat voor “klein klooster”. Het plein dankt haar naam zodoende aan het klooster dat er eeuwen heeft gestaan. Tegenwoordig is alleen de Pantánassa-kerk nog over van het klooster. Ook vind je naast het plein de Tzisdarakis-moskee. Een mooi gebouw dat tegenwoordig dienst doet als museum. Het plein is onder andere te bezoeken via de metro (lijn 1 en 3).

athene-bezienswaardigheden-hoogtepunten-tips10. Even uit de drukte van de stad

Wil je even de drukte van de stad ontvluchten? Dan kan je even tot rust komen in de National Garden. Een openbaar park met bijzonder bomen en planten. Het park heeft een oppervlakte van 15 hectare. Naast de mooie natuur, is er een Botanisch museum, archeologische overblijfselen en een speeltuin. Je vindt het mooie park bij het parlement gebouw in het centrum van de stad. In het park zijn ook op meerdere plekken toiletten te vinden. Een fijne plek om even uit te rusten.

 11. Olympisch stadion

Tegenover het nationaal park (National Garden), staat het Olympisch stadion. In 1896 werden hier de eerste Olympische spelen gehouden. Het begin van een groot wereldevenement. Het huidige stadion is gebouwd op de resten van het oorspronkelijke stadion. Er worden nog steeds geregeld concerten en sportevenementen zoals de Marathon van Athene georganiseerd. Ook wordt er elke vier jaar, het Olympisch vuur ontstoken, waarna het vuur wordt overgebracht naar de locatie waar dat jaar de Olympische spelen worden georganiseerd.

athene-wat-doen-zien-leuke-plekken12. Grote Metropolitaan kerk

Ben je een liefhebber van mooie kerken? Dan is de Grote Metropolitaan kerk leuk om te bezoeken. De kerk oogt van buiten vrij modern, maar heeft binnen mooie, eeuwen oude muurschilderingen. Je vindt de kerk aan de rand van de wijk Plaka. Gelegen achter de Akropolis rots, gezien vanaf de kust.

athene-bezienswaardigheden-stedentrip-zien13. Herodes Atticus Theater

In de buurt van de Parthenon tempel, op de bekende Akropolis heuvel, staat het goed behouden Herodes Atticus Theater. De Romeinse consul Herodes Atticus liet het het theater bouwen als herinnering aan zijn vrouw. Het grote theater is goed behouden en in 1955 uitgebreid gerestaureerd. Tegenwoordig is het zelfs nog in gebruik voor openlucht concerten. Gelijktijdig kunnen ruim 5000 toeschouwers genieten van vele jaarlijkse optredens. Het is een populaire bezienswaardigheid voor liefhebbers van historische gebouwen.

athene-mooie-bezienswaardigheden-plekken


 

14. Fietstours door Athene
Door het grote oppervlakte van de stad, kan het handig zijn om een fietstour te reserveren. Zo kan je je snel door de stad bewegen en toch alles goed bekijken. Daarnaast kan je even lekker uitwaaien en de nodige vakantie calorieën verbranden. Athene is in verhouding tot andere vakantiesteden, een prettige fietsstad. Je vind er diverse fietspaden en men is ondertussen gewend aan fietsen. Fiets door de vele leuke smalle Griekse straatjes van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid. Onderweg krijg je uitleg over de bezienswaardigheden en diverse leuke weetjes over de stad. Je kan kiezen uit verschillende soorten fietstours, zoals bijvoorbeeld:

• Fietstour met een groep
• Fietstour met een privégids
• Fietstour met gids en Griekse lunch
• Studentenfietstour (geschikt voor bijvoorbeeld klassen)

Ook kan je er voor kiezen om alleen een fiets te huren, dus zonder gids. Vaak kan je bij de fietsverhuur wel een folder krijgen met leuke fietsroutes. Op deze manier heb je extra vrijheid, maar moet je wel zelf de juiste route vinden. Ook mis je de uitleg over de stad. Zowel fietsverhuur als fietstours kan je reserveren via Baja Bikes. Via de volgende link kom je op de pagina over: leuke fietstours door Athene.


 

15. Boottochten vanuit Athene voor een leuk dagje uit
Voor de afwisseling tijdens je vakantie, kan je een boottocht naar een Grieks eiland reserveren. Even niet de drukte van de stad maar even lekker uitwaaien op zee. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor de Griekse eilanden Mykonos, Naxos en Santorini. Deze eilanden zijn zeker de moeite waard voor een dagje uitje. Of kies voor een bezoek aan Delphi. Deze bijzondere plaats herbergt prachtige historische overblijfselen.

athene-wat-doen-bezienswaardigheden-tips

 

Via de fotoknoppen op deze pagina vind je meer informatie per excursie. Of lees meer uitleg over de stad via de pagina’s met: Athene vakantie informatie en de leukste wijken in Athene voor toeristen. Of bekijk alvast eens de hotels in de stad.

 

 

© 2024 Griekenland Ontdekker.nl