Griekse koffie

De Grieken zijn echte koffiedrinkers. Echter zijn er wel wat verschillen met ons Nederlanders. Zo hebben wij vaak haast en is de koffie daarom vaak na enkele minuten al op. De Grieken nemen juist uitgebreid de tijd voor het drinken van koffie. Ook zal er bij Griekse koffie, vaak een laagje koffiedik overblijven in het kopje.

Naast de gewone koffie, wordt er in Griekenland ook veel Freddo espresso en Freddo cappucino gedronken. Beide koffies zijn de koude variant van de bij ons bekende Espresso en Cappucino. Daarnaast wordt er Frappe gedronken. Ook een koude koffiesoort maar dan gemaakt van Nescafé.

griekse-drankjes-vakantie-koffie

 

Griekse wijn

Een deel van de in Griekenland gedronken wijn, wordt ook in Griekenland geproduceerd. Men gebruikt circa 10% van de landbouwgebieden voor druivengaarden voor de productie van wijn. Hiermee wordt jaarlijks ruim 500 miljoen liter Griekse wijnen per jaar geproduceerd.  Hiervan heeft 10% het niveau van de  V.Q.P.R.D-kwalificatie. De overige 90% is een tafelwijn.

Griekse wijnsoorten:

Retsina: een witte wijn met een hars-aroma. Eén van de bekende Griekse wijnen.
Samos: een zoete muskaatwijn. Rijk van smaak. Wordt gemaakt op het eiland Samos.
Domestika: een droge witte wijn, gemaakt in het noorden van de Peleponesos.
Zitsa: een frisse mousserende witte wijn van uitstekende kwaliteit.
Robolo: een fruitige witte wijn. Vergelijkbaar met een goede Elzas. Productie op Kefalonia.
Naoussa: één van de eerste Griekse witte wijnen. Een krachtige smaak en goed houdbaar.
Rapsani: een lichte rode wijn. Productie op de berg Olympus.

 

Griekse drank

Typische Griekse drankjes zijn de dranken Ouzo, Metaxa en Raki.
Ouzo is een populaire anijsdrank dat bij voorkeur flink koud gedronken moet worden. Vaak wordt er een glaasje water bij geserveerd.
Metaxa is een Griekse cognac dat in twee kwaliteitsvarianten verkrijgbaar is, 3.5 en 7 sterren. Het aantal sterren geeft de leeftijd van de Metaxa aan. De 7 sterren variant heeft de zachtste smaak.
Raki is ook een typisch Griekse drank.  Het is de nationale drank van Kreta en bevat 40% alcohol. Het wordt gemaakt uit de druivenpulp dat overblijft bij de wijnproductie. Raki heeft een sterke smaak dat lijkt op Gin of Wodka. Op toeristische plaatsen is de Raki nog wel eens van slechte kwaliteit. In (kleine) distilleerderijen is de kwaliteit vaak beter.

drankjes-griekenland-vakantie-informatie

 

Grieks bier

Het veruit populairste bier in Griekenland is Mythos. Het is Grieks bier dat wordt geproduceerd op het vaste land in de plaats Thessaloniki. Het lagerpils is qua kwaliteit vergelijkbaar met grote merken als Amstel of Heineken. Het is vrij licht bier met 5% alcohol. Dit Griekse bier is populair in heel Griekenland maar wordt pas sinds 1997 gebrouwen.
Een ander Grieks biermerk is Fix Hellas. Dit biermerk heeft een langere historie en wordt gebrouwen in de hoofdstad van Griekenland, Athene.

Maar ook internationale biermerken kan je tijdens je vakantie krijgen in Griekenland. Zo heeft Heineken zelfs een brouwerij in Athene en is het in veel toeristische plaatsen te krijgen. Heineken is zelfs marktleider in Griekenland.

 

Hopelijk heb je een goed beeld gekregen van de drankjes die in Griekenland veel worden gedronken. Via de volgende link kom je op de pagina over: Griekse gerechten.
Benieuwd naar de vele eilanden van Griekenland? Bekijk dan eens het handige overzicht van de mooiste Griekse eilanden.

© 2024 Griekenland Ontdekker.nl