Griekenlandontdekker » Kreta » Stranden op Kreta

Mooie stranden op Kreta

Kreta is het grootste eiland van Griekenland, waardoor er ook veel stranden op Kreta zijn. Vrijwel elke vakantieplaats heeft wel een strand. Maar wil je net even wat anders? Bijvoorbeeld een strand in een mooie besloten baai of juist op een grote vlakte? Lees dan verder en ontdek de mooiste stranden op Kreta.

Elafonisi strand
Dit prachtige strand behoort tot één van de mooiste stranden van Europa. Diepblauw water, mooie witte stranden en een prachtige natuurlijke omgeving. Het strand is dan ook bekroond met het keurmerk Blue Flag beach. Het eiland Elafonisi is via het water (max. 1.50 meter diepte) te bereiken. Naast het leuke tochtje naar het eilandje, is ook het eiland leuk om te bekijken. Ontdek bijvoorbeeld het vuurtorentje en kleine kerkje.

Het strand ligt ter hoogte van het eiland Elafonisi in het zuid-westen van Kreta. Gelegen op 75 kilometer van Chania en goed bereikbaar per auto of bus. In de zomer kan het hier wel wat druk zijn. Zeker bij de restaurantjes. Wil je wat meer rust? Loop dan een stuk over het strand, het zal steeds rustiger worden.


Falasarna strand

In de buurt van Chania, ligt het mooie Falasarna strand. Een uitgerekt zandstrand met water dat maar langzaam dieper wordt. Hierdoor kunnen ook kinderen veilig genieten van het azuurblauwe water. De omgeving bestaat uit een klein duingebied en rotspartijen tot soms in het water.

Ook dit strand heeft het keurmerk Blue Flag beach mogen ontvangen. Bij het strand zijn wat restaurantjes gelegen, op een hoger gelegen rotspartij. Hier vind je ook de parkeerplaats, die op een vrij korte loopafstand van het strand ligt. Parasols en strandbedden huren is hier mogelijk.

falasarna-strand-kreta-overzicht-vakantie


Preveli strand
Dit mooie zandstrand is met name bijzonder door de prachtige omgeving. Dit bestaat namelijk uit een groen dennenbos, een riviertje en steile rotsen. Het strand wordt gescheiden door het riviertje wat weer zorgt voor extra speelmogelijkheden en een extra mooie sfeer. De rivier kan beter beter worden bekeken vanaf één van de waterfietsen.

Dit bijzondere plekje ligt in het zuiden van het eiland, bij het plaatsje Preveli. Vanaf de parkeerplaats moet nog wel even gelopen worden. Hierdoor is dit strandje minder geschikt voor mensen die minder goed ter been zijn.

preveli-strand-kreta-mooi-rivier


Matala strand
Net als veel andere mooie stranden op Kreta ligt ook dit mooie strand in het zuiden van het eiland. Het is gelegen bij het leuke plaatsje Matala en omringd door het dorpje en mooie rotspartijen. In de rotswand zitten verschillende grotten, die vroeger werden gebruikt door hippies als vakantieverblijf. Ondanks het naastgelegen dorpje, valt de drukte vaak mee. Mede dankzij het grote oppervlak van het strand. Dankzij de diverse bomen, kan je zelfs kiezen voor een natuurlijk schaduwplekje.

matala-grotten-kreta-bezienswaardigheden-wat-doen


Vai strand
Dit bekende strand kan ’s zomers vrij druk zijn. Met name door de mooie ligging, langs een bos van palmbomen. Op een gedeelte van het strand vind je ligbedden en (niet-verplaatsbare) parasols. Wil je liever wat meer ruimte? Dan kan je kiezen voor een leeg stukje strand of een schaduwplekken tussen de palmbomen.

vai-beach-mooie-stranden-kreta-vakantie


Istro strand
Dit smalle strand is omgeven door bergen, bomen en rust. Een leuk zandstrand waar de drukte vaak redelijk mee valt. Desondanks kan je er wel parasols, ligbedden, waterscooters en waterfietsen huren. Ook vind je er een klein Grieks restaurantje. Geen top strand maar desondanks wel een aanrader.

Het strand ligt bij het plaatsje Istro in het noord-oosten van Kreta. Het dorpje biedt de nodige gezelligheid, mede dankzij winkeltjes en restaurants. Bij het dorpje ligt ook een kiezelstrand en het mooie Voulisma strand. Per auto, scooter of bus is Istro goed te bereiken.

istro-strand-kreta-mooi


Voulisma strand
Net als het Istro strand is ook dit mooie strand gelegen bij het dorpje Istro. Dit strand heeft het keurmerk Blue Flag beach gekregen dankzij het mooie strand, de veiligheid en de schone omgeving. Dankzij het witte zand is het water prachtig blauw van kleur. De verschillende rotspartijen in het water en op het strand, zorgen voor een extra mooi geheel. Je kan hier strandbedden en parasols huren en je kan er lunchen in één van de diverse restaurants. Het strand heeft een lengte van ongeveer 750 meter.

voulisma-strand-kreta-griekenland-vakantie


Potamos strand
Dit strand ligt bij de drukke plaatsen Malia en Chersonissos. Ben je even toe een een rustig dagje? Dan is dit brede zandstrand een geschikte bestemming voor een dagje uit. Ook voor kinderen is het hier veilig te genieten, het water wordt namelijk maar langzaam dieper. Bij het strand staat een typisch Grieks restaurant dat gespecialiseerd is in gerechten met verse vis. Veel voorzieningen zal je er verder niet vinden. Wel heerlijke rust en zelfs wat natuurlijke schaduwplekjes.

potamos-strand-kreta-vakantie-informatie


Paleokastro strand
Een bijzonder strand is het zandstrand bij het dorpje Paleokastro. Het ligt namelijk gedeeltelijk onder een hoge viaduct. Ondanks de drukke weg, valt het geluid van het verkeer reuze mee. Het strand bestaat uit schoon en fijn zand. Langs de heuvel die naast het strand ligt, kan mooi worden gesnorkeld. In het dorpje zijn enkele restaurantjes. Een geschikt strand voor een leuke afwisseling. Je vindt Paleokastro in het noorden van Kreta, op enkele kilometers ten westen van Heraklion.

paleokastro-strand-kreta-onder-brug


Bali stranden
Bij het badplaatsje Bali vind je meerdere mooie stranden. Zoals bijvoorbeeld het Karavostasi Beach. Dit ligt net buiten het dorp, mooi verscholen in een baai. Hierdoor is er weinig golfslag en ervaar je de rust van de natuur. Dankzij de rotspartijen kan je er mooi snorkelen en duiken. Langs de rotsen is vaak meer onderwater leven.
Het dorp Bali is ook een vakantiebestemming. Er staan verschillende hotels, restaurants en barretjes. Het heeft een centrale ligging en is geliefd onder rustzoekers. Je vindt de stranden bij Bali centraal in het noorden van Kreta. Het dorpje ligt op ongeveer op 30 kilometer ten oosten van Rethymnon. Vanuit deze stad gaat dagelijks een boot naar Bali.

bali-stranden-baai-kreta-mooi

Via de volgende link vind je handige uitleg over de bezienswaardigheden en de voornaamste badplaatsen op Kreta.