kos-stad-vakantie-informatie-centrum

 

Het historische centrum van Kos stad

De stad heeft een relatief klein centrum. In één dag kan je het hele centrum gezien hebben. Desondanks is het een geliefde bestemming op Kos. Het is namelijk een levendig centrum met diverse historische hoogtepunten. Van het grote fort tot de historische markthal en van de haven tot de boom van Hippocrates. Helaas is de oude stadsmuur door een zware aardbeving in 1933 verwoest.

Maar ook op 21 juli 2017 werd het Griekse eiland getroffen door een zware aardbeving. Hierbij werd vooral veel schade veroorzaakt aan de haven, het fort, de oude moskee en veel andere gebouwen in de historische binnenstad. De beving had een kracht van 7.6 op de schaal van Richter en veroorzaakte naast de schade, ook verschillende gewonden en twee doden. Gelukkig is de meeste schade weer hersteld en biedt de hoofdstad nog steeds genoeg historische bezienswaardigheden.

kos-stad-bezienswaardigheden-wat-zien

 

Overdag vind je in de stad vooral liefhebbers van cultuur, winkelen en gezelligheid. In de stad zijn namelijk  vind je namelijk vele winkels. Niet alleen toeristenwinkels maar ook winkels voor de Grieken zelf. De stad heeft namelijk een regiofunctie. Hierdoor is er een grote diversiteit aan winkels. Van juweliers tot de leuke overdekte markthal en van boetiekjes tot winkels met glaswerk.
Uiteraard zijn er ook vele restaurants in Kos stad. Zoals rond de pleintjes in het centrum en bij de haven. Soms kunnen de restaurants wel wat toeristisch zijn. Proef je liever wat meer het “echte” Griekenland, dan kan je naar een restaurant wat buiten het centrum.

griekenland-informatie-vakantiebestemmingen

 

Wandel eens door de gezellige haven

Je vindt het centrum ter hoogte van de oude haven waar de toeristenboten en vissersboten liggen. De haven zorgt voor een extra gezellige sfeer in het centrum. Mede dankzij de vissersboten en de vissers met hun authentieke werkmethoden. Verbaas je bijvoorbeeld eens over de ongekoelde visstalletjes op de kade. In de haven liggen ook verschillende excursieboten. ’s Avonds mooi verlicht, ’s ochtends druk bezig om toeristen te werven en overdag op pad langs mooie baaien en eilanden rond het eiland.
Rond de haven liggen mooie wandelpaden waar veel geflaneerd wordt. Bewonder bijvoorbeeld eens de mooie zeilboten en jachten die er geregeld liggen. De industriële haven ligt een paar honderd meter verderop.

bezienswaardigheden-kos-griekenland-vakantie-informatie

 

Het uitgaansleven in Kos stad

Ondanks de beperkte omvang van de stad, is het zeker een aanrader voor feestgangers. Je vind er diverse uitgaansgelegenheden die meestal bij elkaar liggen. De bekendste plek is Barstreet. Een sfeervol straatje dat in het centrum en vlakbij de haven ligt. Je vind er discotheken en bars, waaronder zelfs een Nederlandse kroeg. Maar ook een de openlucht discotheek Kalua. Een andere discotheek vind je vlakbij de haven, aan de andere kant dan de zijde waar het kasteel staat.

Het nachtleven begint hier pas na 23:00 uur. Overdag valt er meestal weinig te feesten. Jongeren kunnen onder andere kiezen voor de feestvakanties via GoFun.

De meeste andere badplaatsen op het eiland, hebben vrij weinig uitgaansgelegenheden. Uiteraard wel veel restaurants en bars maar geen discotheken. In Kardamena kan je echter wel feesten tot diep in de nacht. Deze badplaats is echter vooral geliefd bij Britten.

vakantie-informatie-griekenland

 

Leuke bezienswaardigheden in de stad

De meeste bezienswaardigheden liggen op korte afstand van elkaar in het centrum. Dit komt mede door de beperkte omvang van de stad. Moderne hoogstandjes zal je hier niet vinden. De stad staat met name bekend om historie en gezelligheid.

bezienswaardigheden-kos-hoofdstad-centrum-informatie

 

Bekende bezienswaardigheden in de hoofdstad zijn:

• historische fort
• de boom van Hippocrates (vlakbij de ingang van fort)
• archeologische opgravingen (net achter het centrum)
• Eleftherias plein, de kern van het centrum
• Romeinse Odeon
• oude haven
• historische markthal bij het Eleftherias plein
• Hadji Hassan-moskee
• Gouverneurspaleis (tegenwoordig een politiebureau vlakbij het fort)

kos-stad-bezienswaardigheden-centrum-haven

 

Maar ook buiten Kos stad zijn vele bezienswaardigheden en activiteiten te ontdekken. Zo kan je bijvoorbeeld de volgende dingen gaan doen:

• dagtocht naar het Turkse Bodrum (20 minuten varen. Denk aan je paspoort)
• fiets huren en het eiland ontdekken
• diverse dagtochten vanuit de haven
• duiken
• snorkel dagtocht
• paardrijden
• zeil dagtocht
• jeep safari
• rondleiding in de stad
• Lido waterpark (bij Marmari)
• karten (bij Kardamena of Tigaki)
• openluchtbioscoop Orféas (Kos stad bij de jachthaven)
• diverse watersporten vanaf de stranden
• mountainbiken in het Díkeosgebergte (denk aan een kaart en drinken)
• bergdorp Zia (eventueel met een georganiseerde Griekse avond)
• 3 eilanden tour (Kálymnos, Platti en Pserimos)
• dagtocht naar vulkaaneiland Nysiros

Meer informatie over activiteiten vind je via de volgende pagina: bezienswaardigheden op Kos.

kos-stad-griekenland-vakantie-informatie

 

Vervoer in en rond Kos stad

Ondanks de beperkte omvang van de stad, kan het handig zijn om een fiets te huren. Hierdoor kan je namelijk ook eenvoudig de buitenwijken van de stad zien. Je zal steeds meer het “echte” Griekenland gaan ontdekken. Een fiets huren kan op diverse plekken en de kosten zijn relatief laag.
Naast huurfietsen, kan je ook kiezen voor het toeristentreintje. Deze rijd geregeld door het centrum en naar het archeologische Asklepieion. Je kan kiezen uit verschillende routes. De toeristentreintjes vertrekken bij de oude haven.

kos-stad-vervoer-treintje-vakantie-boeken

 

Algemene informatie over Kos stad

Eigenlijk heet Kos stad gewoon “Kos”. Echter wordt het woord “stad” vaak toegevoegd om verwarring met het eiland te voorkomen. Het ligt in het noord oosten van het eiland en vormt het meest toeristische gebied met enkele omliggende dorpen.
De stad heeft circa 20.000 vaste inwoners. Dit is ongeveer de helft van het totale aantal bewoners op het eiland. Tijdens de zomermaanden loopt het aantal mensen uiteraard flink op. Echter verdeeld de drukte zich meestal goed waardoor je niet snel een druk gevoel zal ervaren. Kom je met een huurauto naar de stad, dan kan de drukte wel wat lastig zijn. Het verkeer is niet zo druk maar er zijn wel weinig parkeerplaatsen.

bezienswaardigheden-kos-stad-wat-zien-doen

 

De geschiedenis in een notendop

De stad is al vele eeuwen oud en heeft een rijke geschiedenis. Het is in handen geweest van verschillende bevolkingsgroepen, waaronder de Turken. Voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog was de stad enige tijd in handen van Italië. Tijdens deze periode, in 1933, werd een groot deel van Kos stad verwoest door een zware aardbeving.

Nadat Italië de macht uit handen gaf, werd het eiland bezet door de Duitsers. Na de Tweede Wereldoorlog werd het eiland beheert door de Engelsen en werd het vervolgens weer onderdeel van Griekenland.

In 2017 werd het eiland opnieuw getroffen door een aardbeving. Er was vrij veel schade en er raakten maar liefst 115 mensen gewond. Ook vielen er twee doden te betreuren. Ondertussen is de meeste schade hersteld en kan je er dus weer ouderwets gaan genieten van je vakantie.

kos-stad-griekenland-vakantie-informatie

 

Hotels in en rond Kos stad

Hotels zal je in het oude centrum weinig vinden. Er is namelijk weinig ruimte voor grote gebouwen. Daarnaast hebben veel toeristen liever een hotel net buiten het centrum. Daar vind je dan ook allerlei soorten hotels en appartementencomplexen. Dankzij de goede fietspaden en vele huurfietsen, ben je vaak snel in de stad.

All inclusive hotels zijn in het centrum niet te vinden. De eerste all inclusive resorts liggen op ongeveer 5 kilometer afstand. De meeste vind je bij de dorpjes Psalidi en Mastachari. Met een taxi of bus ben je in tien minuten in het centrum van Kos stad. Ook liggen er goede fietspaden naar de stad waardoor je in een kwartier ook in het centrum bent.

 

 

 

Via de volgende links vind je de pagina’s met informatie over de andere badplaatsen op Kos en diverse mooie stranden. Of bekijk alvast via de onderstaande link welk vakanties rond Kos stad je zoal kan boeken.

 

Reviews

Francien op 05-05-2022
"Gezellige stad"

Geen grote stad maar voor een dagje zeker leuk. Genoeg bezienswaardigheden, winkels en restaurants in het centrum. Wij zouden hier geen hotel boeken maar dan liever in de buurt. Kreta is verder goed bevallen. Je hebt niet altijd een eiland gevoel omdat het zo groot is … Lees meer
Geen grote stad maar voor een dagje zeker leuk. Genoeg bezienswaardigheden, winkels en restaurants in het centrum. Wij zouden hier geen hotel boeken maar dan liever in de buurt. Kreta is verder goed bevallen. Je hebt niet altijd een eiland gevoel omdat het zo groot is maar anderzijds, biedt de grootte wel weer veel mogelijkheden. … Lees minder

Nicolette op 28-04-2022
"Gezellig centrum"

De hoofdstad van Kos heeft een gezellig centrum. Een goede mix van cultuur, historie en toerisme. We vonden het niet te toeristisch. De buitenwijken en stranden zijn minder mooi. Voor een strandvakantie kannje beter naar één van de andere badplaatsen en dan Kos stad … Lees meer
De hoofdstad van Kos heeft een gezellig centrum. Een goede mix van cultuur, historie en toerisme. We vonden het niet te toeristisch. De buitenwijken en stranden zijn minder mooi. Voor een strandvakantie kannje beter naar één van de andere badplaatsen en dan Kos stad als dagje uit. … Lees minder

Nadine op 30-03-2022
"Leuke stad"

We vonden Kos stad een gezellige stad. Meerdere keren tijdens de vakantie heen gefietst. Ons hotel stond op een paar kilometer afstand wat we een geschikte locatie vonden dankzij de huurfietsen die veel toeristen op Kos hebben.

familie van Duin op 23-03-2022
"Gezellig als uitstapje"

Wij hadden een hotel op een paar kilometer van Kos stad. Dat vonden we ideaal. Niet de drukte maar toch waren we er ook vlot met onze huurfietsen als we even wilden winkelen. Ook 's avonds fietsten we geregeld heen om uit eten te gaan. Voor jongeren lijkt een hotel … Lees meer
Wij hadden een hotel op een paar kilometer van Kos stad. Dat vonden we ideaal. Niet de drukte maar toch waren we er ook vlot met onze huurfietsen als we even wilden winkelen. Ook 's avonds fietsten we geregeld heen om uit eten te gaan. Voor jongeren lijkt een hotel in het centrum wel een aanrader. … Lees minder

Deel jouw Kos stad-ervaring en tips!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Griekenland Ontdekker.nl