lesbos-vakantie-informatie-tips

 

Wat te doen op Lesbos? Ontdek hier de bezienswaardigheden

Bekijk dit handige overzicht en ontdek welke mooie plekken het eiland allemaal te bieden heeft tijdens een vakantie.

1. Mytilini
De hoofdstad Mytilini is zeker aan aanrader als vakantiebestemming of voor een daguitstapje. Je vindt hier de belangrijkste haven van Lesbos. Niet alleen voor toeristen, maar ook voor de aan- en afvoer van goederen. Naast de grote haven, vind je er ook diverse musea, een leuke winkelstraat en diverse historische gebouwen. Zoals onder andere een oud kasteel, compleet met badhuizen en kelders.

 

mitilini-lesbos-griekenland-bezienswaardigheden2. Bergdorpje Agiassos

In het zuid oostelijke binnenland ligt het pittoreske plaatsje Agiassos. Dit plaatsje staat met name bekend om de vele winkeltjes met keramiek, aardewerk en houtsnijwerk. Verder zijn er veel nauwe straatjes te vinden en is hier de echte Griekse sfeer te proeven. Verder zijn er enkele musea te vinden.

Het is één van de meest traditionele dorpen van het eiland. Het dorpje ligt in het midden van het eiland, in het zuidelijke gedeelte. Toerisme zal je hier nog weinig vinden. Voor liefhebbers van de Griekse cultuur is het dorpje echt een bezienswaardigheid.3. Versteende woud van Lesbos
Op Lesbos vind je bomen van 20 miljoen jaar oud. Uiteraard niet van hout, maar totaal versteend door vulkaanuitbarstingen. Dit bijzondere natuurverschijnsel is op slechts twee plekken in de wereld te zien, Arizona in Amerika en op Lesbos bij de plaats Eressos. De bomen en lijken nog steeds te leven en een wandeling tussen de diverse fossielen is dan ook de moeite waard. Bewandel het geasfalteerde wandelpad van Eressos naar Sigri en verwonder u over de kunsten van de natuur. Het versteende Woud is uitgegroeid tot één van de bekendere bezienswaardigheden van Lesbos.4. Snorkelen bij Vatera
Een mooie plek om te snorkelen of te genieten van een mooi zandstrand van maar liefst 7 kilometer lang, is bij het dorpje Vatera. Langs de kust zijn diverse vissoorten te zien, waaronder de octopus. Ook leuk zijn de warmwaterbronnen van Lisvori en Polichnitou.5. Mithymna of Molyvos

Deze gezellige plaats is leuk eens te bezoeken. Het heeft namelijk een leuk centrum en een sfeervolle haven. Ook vind je er enkele musea en een kasteel. Rond het kasteel is geregeld straattheater te zien. Doordat het op een heuvel staat, heb je vanaf het dak een prachtig uitzicht over de omgeving.
Molyvos is extra leuk dankzij de afwijkende bouwstijl, wat zorgt voor een mooie sfeer. Ook in de huidige moderne tijden, moeten de Grieken zich aan deze bouwstijl houden in Mithymna.

Maar is het nou Mithymna of Molyvos? Theoretisch gezien is beide correct. Echter hebben de Grieken liever dat je het hebt over Mithymna. Dit heeft te maken met gebeurtenissen in de Griekse historie.

Dankzij de gezelligheid, zijn hier ook allerlei hotels te vinden.

molyvos-lesbos-vakantie-informatie-badplaatsen6. Kalloni

Bij het dorpje Kalloni vind je de zoutwinning van Lesbos. Het zout wordt gewonnen in zogenaamde zoutpannen, wat een leuk gezicht is. Zeker dankzij de vele vogels die er op af komen. En met een beetje geluk kan je zelfs nog flamingo’s spotten.

Maar niet alleen de zoutwinning is leuk te zien, ook het dorpje is leuk om even te bekijken. Zo vind je er enkel historische gebouwen en goede visrestaurantjes bij het haventje. Kalloni is namelijk een bron van sardientjes, die zelfs wereldwijd worden verkocht.7. Polichnitos

Als tussenstop tijdens een rondtoer over het eiland, is het plaatsje Polichnitos aan te raden. Je vind hier namelijke meerdere warmwaterbronnen. In de bronnen komt water met een temperatuur van ongeveer 80 graden naar boven. Na te zijn afgekoeld, kan je hier een bad in nemen.
Naast de heetwaterbronnen, vind je in Polichnitos ook een Folklore museum, militair vliegveld en een klooster.

 

8. Barbayanni likeurstokerij
In het typisch Griekse dorpje Plomaris vind je een moderne stokerij. Hier kan je leren hoe de bekende Griekse drank Ouzo wordt gemaakt. Maar ook verschillende andere likeuren kan je er vinden. In de stokerij kan je een bedrijfsfilm bekijken en krijg je vervolgens een enthousiaste rondleiding. De gids spreekt Engels.

Je vind Plomaris in het zuiden van Lesbos, in de buurt van Agios Isidoris.
Niet alleen de mooie stokerij, ook het dorpje is leuk om even te bekijken. Een klein maar gezellig Grieks dorpje. Na het bezoek kan je even lekker afkoelen bij de mooie stranden van Ammoudeli en Melinta.9. Aquaduct van Moria

In het oosten van het eiland, vind je het dorpje Moria. Net buiten het dorp staat een eeuwenoude aquaduct. Het knappe bouwwerk is langgeleden gebouwd door de Romeinen. De aquaduct heeft vele jaren water vervoerd van Agiasos naar de hoofdstad Mytilini.
Het dorp ligt op enkele kilometers van de kust en is zodoende praktisch wanneer je en rondtoer langs de kust maakt. Niet alleen de aquaduct, ook het gezellige dorpje is leuk om te bekijken.

bezienswaardigheden-lesbos-overzicht-leuke-uitjes-doen10. Olijfolie museum

Bij het dorpje Agias Paraskevis vind je een leuk museum over de fabricage van olijfolie. Het museum is gevestigd in een oude olijfoliefabriek. Voor een klein entreebedrag kan je leren met welke technieken olijfolie uit olijven wordt vervaardigd.
Via diverse filmpjes en informatieborden leer je over de technieken en geschiedenis van de voormalige fabriek. Na afloop kan je nog even rondkijken in het winkeltje of genieten van bijvoorbeeld een goede cappuccino.11. Kasteel in Mytilini

Bij de badplaats Mytilini vind je een groot kasteel boven op een heuvel. Vanaf de heuvel heb je een mooi uitzicht op de zee en stad. Het grote kasteel is nog in een redelijke staat. Ter verbetering vinden er momenteel renovaties plaats. Bij het kasteel kan je mooi en rustig wandelen. Het kasteel is geen topattractie maar kan toch leuk zijn om even te bezoeken.

mytilini-kasteel-bezienswaardigheden-lesbos-vakantie12. Kremasti brug bij Agia Paraskevi

Kom je tijdens een rondrit in de buurt van Agia Paraskevi? Dan kan je even de bekende Kremsati brug gaan bekijken. Je vind de brug via een zandweg op een afstand van ongeveer 3 kilometer van het dorp. De brug is gebouwd tijdens de Venetiaanse bezetting (1355-1462) en vormde des tijds één van de belangrijkste verkeerswegen.

Tegenwoordig is het één van de best bewaarde overblijfselen uit de middeleeuwen op het eiland.13. Watervallen bij Pesas

In een mooi natuurgebied vind je de watervallen van Pesas. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 25 minuten wandelen via mooie schaduwrijke wandelpaden. Je loopt door mooie dennenbossen langs verschillende waterbronnen. Het mooie vruchtbare natuurgebied kan je een fijne ontspanning geven. Een fijn vakantiegevoel.

De waterval hoor je al van afstand neerstorten. De route er naar toe is duidelijk aangegeven en ook voorzien van bankjes. Een leuk bestemming tijdens een rondrit over het eiland. Zeker niet toeristisch en daardoor extra ontspannen.

bezienswaardigheden-lesbos-wat-doen-vakantie14. Excursies

Vanuit de badplaatsen kan je diverse soorten excursies boeken. Maak bijvoorbeeld eens een boottocht waarbij je onderweg geniet van de uitzichten, snorkelen, onbewoonde eilandjes en een Griekse BBQ. Of waag je aan een jeepsafari door de ruige binnenlanden. In de badplaatsen vind je in het centrum en rond de haven verschillende excursiebedrijven.15. Warmwaterbronnen

Op een paar kilometer van Molyvos, ligt het plaatsje Eftalou. Een klein dorpje waar je verschillende historische badhuizen met thermale baden kunt bezoeken. In de hamams kan je verschillende wellness behandelingen krijgen.
Maar dankzij de weelderige natuur kan je nog allerlei andere leuke dingen doen rond Eftalou. Zo zijn er verschillende wandel- en fietspaden door de rijke omliggende natuur. Ook zijn er strandjes en verscholen baaitjes.16. Ouzo museum

In het kustplaatsje Plomari staan twee distilleerderijen waar al jarenlang de bekendste ouzo’s van Griekenland worden gemaakt. Het anijsdrankje is het bekendste drankje van Griekenland en wordt vooral geproduceerd op Lesbos. Ben je wel eens benieuwd hoe het gemaakt wordt? Dan kan je een kijkje nemen in de twee Ouzo musea van Plomari. Beide distilleerderijen bieden gratis rondleidingen en proeverijen.

Maar in Plomari zijn meer bezienswaardigheden te zien. Zo is de oude zeepfabriek omgebouwd tot een modern cultureel centrum, zijn er oude leerlooierijen en scheepswerfjes. Verder kan je uiteraard genieten van een hapje en een drankje bij één van de authentieke restaurantjes.17. Het traditionele leven

Uiteraard heeft Lesbos nog veel meer bezienswaardigheden en mooie plekken. Maar vaak zijn deze minder populair onder toeristen. Desondanks kan het interessant zijn om het authentiek dagelijkse leven in de dorpen eens te bekijken. Zeker in de binnenlanden, waar weinig toerisme is, kan je nog de “echte” Griekse cultuur ervaren.

Maar ook de natuur kan leuk zijn. Bijvoorbeeld voor een wandeling, picknick of een fietstocht.

kreta-hoogtepunten-bezienswaardigheden-wat-doen

 

 

Via de volgende links kom je op de pagina met allerlei handige informatie over stranden, de leukste plaatsen op Lesbos en allerlei hotels.

 

Bezienswaardigheden ontdekken met een huurauto

De bezienswaardigheden die niet in je badplaats liggen, kan je handig gaan bekijken met een huurauto. Dat is meestal ook wel nodig want Lesbos is het op twee na grootste eiland van Griekenland. De wegen op Lesbos zijn vrij goed en de natuur is de moeite waard. Tegenwoordig kan je alvast van te voren een auto reserveren. Zo kan je even rustig in verdiepen. Betalen hoeft pas bij het ophalen van de huurauto. Een handige vergelijkswebsite vind je via de volgende link: auto huren op Lesbos.

 

 

© 2024 Griekenland Ontdekker.nl