mooiste-badplaatsen-kos

 

Eén van de grootste eilanden van Griekenland is Kos. Dit is het Griekse fietseiland bij uitstek en ligt op slechts enkele kilometers van Turkije. Een eiland vol mooie fietspaden om alles eenvoudig te kunnen bekijken. Kos biedt minder groen dan bijvoorbeeld Corfu maar desondanks is Kos ook een populaire bestemming voor veel toeristen. Zeker voor geschiedenis-liefhebbers. Kos is namelijk de geboorteplaats van de medische grondlegger Hippocrates. Dit is tot op de dag van vandaag nog sterk te merken aan de vele historische gebouwen, ruïnes en de bekende boom waar onder Hippocrates les gaf.

Jaarlijks wordt op Kos door gemiddeld 850.000 mensen vakantie gevierd. Het eiland biedt een overnachtingscapaciteit voor maar liefst 80.000 toeristen. Ook Nederlanders kiezen vaak voor dit Griekse eiland. Onder andere door de goede fietsmogelijkheden. Het land is er redelijk vlak en je vindt er vele fietspaden. Via de volgende link kan je alvast eens hotels op Kos bekijken.

Zoek je toch eigenlijk een andere bestemming? Doe dan leuke ideeën op in het handige overzicht met mooie Griekse eilanden.

 

 

Het zomerse klimaat op Kos

Tijdens de beste reisperiode, de zomer, is Kos warm en droog. Mede hierdoor is een groot deel van Kos vrij onvruchtbaar en daardoor vrij kaal. Aan de kust zorgt de zeewind vaak voor enige verkoeling waardoor het in de badplaatsen qua warmte toch goed te vertoeven is. De maanden mei, juni en september zijn geschikter voor mensen die minder van de warmte houden. Houd er wel rekening mee dat het zeewater in mei en juni nog een langere temperatuur heeft, dan in de zomermaanden en september. In de winter liggen de temperaturen een stuk lager, waardoor een zonvakantie op Kos in deze periode niet geschikt is.

Door de sterkte van ze zon op de Griekse eilanden, zal je ook meer UV straling opvangen. Doordat teveel UV straling niet gezond is, wordt geadviseerd je goed te beschermen. In ieder geval met een zonnebril en goede zonnebrandcrème. Tijdens activiteiten zoals fietsen of een bootexcursie, kan luchtige bedekkende (lange) kleding verstandig zijn.

klimaat weer rhodos temperaturen

 

De afwisselende natuur op Kos

Kos staat niet bekend als meest mooie Griekse eiland qua natuur. Het eiland heeft namelijk een minder vruchtbare bodem dan bijvoorbeeld Lesbos, Zakynthos of het groene Corfu. Hierdoor is de natuur een stuk minder groen en kan het wat dor overkomen. Net als de meeste Griekse eilanden, is ook Kos heuvelachtig en zijn er bergen. Echter heeft het eiland ook een gedeelte dat wel vruchtbaar is en daardoor met meer begroeiing.

kreta-vakantie-informatie-tips

 

Kos heeft een oppervlakte van 290 km². Daarmee is het een vrij klein eiland, met slechts een breedte van 8 kilometer. De lengte is 40 kilometer. Dankzij deze oppervlakte kan tijdens de vakantie, het hele eiland verkent worden. Dit kan zelfs per fiets doordat het eiland vrij vlak is. Kos staat dan ook bekend als fietseiland, zelfs met nette fietspaden.

Ondanks de vrij droge natuur op het eiland, zijn er toch enkele mooie natuurgebieden te vinden. Zo kan je naar het meer van Psalidi, het moerasgebied Aliki en de Dikeos berg. Je vindt hier meer informatie over de drie natuurgebieden:

Dikeos berg: deze berg heeft een hoogte van 845 meter en is daarmee de hoogste berg op het eiland. Op één van de hoogste punten van de berg, vind je het bergdorpje Zia. Een bekend plaatsje dat goed bereikbaar is via een verharde weg. Naast het mooie uitzicht, biedt de Dikeos berg ook mooie wandelpaden, verg weg van de toeristische kustgebieden.

natuur-kos-vakantie-informatie

 

Meer van Psalidi: een andere natuurgebied ligt bij de badplaats Psalidi. Je vindt hier een mooi meer, dat is bewoond door diverse vogelsoorten. Sommige met Kos als vast leefgebied, anderen gebruiken het meer als tussenstop tijdens hun trek tussen noordelijke en zuidelijke landen. Onder andere flamingo’s en zeldzame eendensoorten kan je hier spotten. Uit de verschillende observatieposten kan je de vogels rustig bekijken. Dit gebied is leuk om wandelend of fietsend te ontdekken.

Aliki moerasgebied: in dit waterrijke natuurgebied zijn vele soorten dieren en planten te ontdekken. Met name de aanwezigheid van het water, maakt dit gebied zo geschikt als leefgebied. Je vindt dit gebied bij de plaats Tigaki. Momenteel is dit nog geen beschermd natuurgebied, waardoor er nog verkeer door heen komt. In de toekomst wil men ook dit gebied gaan beschermen en reguleren.

 

Meer informatie over het eiland kan je vinden via het hoofdmenu. Of klik op één van de volgende tekstlinks voor uitleg over bezienswaardigheden, de voornaamste badplaatsen op Kos en de hotels.

 

 

© 2024 Griekenland Ontdekker.nl