Handige Griekse woorden voor je vakantie zijn:

kalimera = goedemorgen
kalispera = goedemiddag
kalispera = goedenavond
weltrusten = kalinichta
hoi/hallo = jiasou
tot ziens = andio

water = nero
koffie = kaffeh
restaurant = estiatorio
wijn = krassie
dankjewel = efcharisto
alsjeblieft = parakalo
zee = thalassa
zwembad = pisina
banjo = zwemmen
ja = neh
nee = ochi
1 = enna
2 = dio
3 = tria
4 = tessera
5 = pende

sissi-kreta-rustige-badplaats-vakantie

 

De Griekse taal

Veel Grieken kunnen het zeker waarderen wanneer toeristen tijdens een vakantie enkele Griekse woorden kennen. Veel wordt er niet verwacht, wat de grote verschillen tussen de Nederlandse en Griekse taal zijn bij de Grieken bekend. Maar enkele veel gebruikte Griekse woorden kennen is ook voor ons Nederlanders goed mogelijk en ook leuk voor het echte Griekse gevoel.

Het Grieks is een zeer oude taal dat in de loop der tijd ook meerdere vormen heeft gekend. Doordat tijdens de taalwijzigingen de veranderingen aan de uitspraak niet gelijk liepen met de veranderingen aan de manier van schrijven, is de spelling ondertussen behoorlijk ingewikkeld geworden. Zo kent de Griekse taal bijvoorbeeld vijf manieren om de ie-klank te schrijven. Het zal echter niet gauw tot een drastische vereenvoudiging van de spelling komen, omdat deze door veel Grieken als een symbool wordt beschouwd voor de ontzagwekkende ouderdom van de Griekse taal.
Gelukkig hoeft er tijdens de vakantie geen Grieks te worden geschreven en dus kunnen toeristen het af met een paar veel voorkomende Griekse woorden. Wordt gewaardeerd door de Grieken en leuk voor het echte Griekenland gevoel.

chania-kreta-centrum-restaurants-winkels-haven

 

Benieuwd naar de vele eilanden van Griekenland? Bekijk dan eens het handige overzicht van de mooiste Griekse eilanden.

© 2024 Griekenland Ontdekker.nl