Grieken koken en bakken niet met boter, zoals wij gewend zijn. Eigenlijk wordt er alleen olijfolie gebruikt. Verder gebruikt men veel specerijen voor het creëren van de kenmerkende smaken. Meestal wordt er bij de maaltijd ook een salade geserveerd. Vaak met tomaatjes en de bekende Griekse Feta kaas.

wat-eten-vakantie-griekenland

 

De typische Griekse gerechten kunnen in toeristische badplaatsen echter een stuk minder authentiek zijn. In verband met de vele Europese toeristen, worden ook de gerechten vaak wat “toeristischer” geserveerd. Wil je de echte Griekse keuken ontdekken? Ga dan naar de restaurantjes net buiten het centrum van een badplaats of naar niet-toeristische dorpen.

Wanneer je in een badplaats uiteten gaat, spreekt de ober vaak redelijk Engels. Ook staat er onder elk gerecht vaak een Engelse vertaling. Gaat je eten in een minder toeristisch gebied, dan is enige kennis van de Griekse keuken wel handig. Echter zijn er vaak wel gerechten die vrij algemeen zijn, zoals een mixed grill zoals op de onderstaande foto.

wat-eten-griekenland-vakantie-informatie

 

Wat wordt er gegeten in Griekenland?

Hieronder vind je de bekendste Griekse gerechten. Handig zodat je beter weet wat bij je past.

Tzatziki = yoghurt met komkommer. Wordt vaak gegeten bij brood en salades.
Kalamaris = gefrituurde inktvisringen
Choriatiki = Griekse salade. Vaak bestaande uit de kaassoort Feta, olijven, tomaten en sla.
Tonosalata = Tonijnsalade. Vaak met verse tonijn, sla en rode uien.
Keftedakia = Gehaktballetjes met Griekse kruiden. Vaak als lunchgerecht of voorafje.
Gyros = Gekruide rundvleesreepjes. Qua uiterlijk vergelijkbaar met shoarma.
Souvlaki =  Varkesvlees-spies. Vaak geserveerd met rijst, salade en patat.
Stifado = Griekse stoofschotel bestaande uit rundvlees, tomaten, uien en laurier.
Moussaka = Gehaktschotel met aubergine, courgette, pommodore, kaas en ui.
Gemista = Gevulde tomaten met rijst, aardappel, courgette, winterpeen en ui.
Dolmadakia = Gevulde wijnbladeren. Vulling van gehakt, ui, rijst, wortel, aardappel en kruiden.
Mezedes / Mezes = Griekse tapas-hapjes. Vaak gegeten bij een drankje of als tussendoortje.
Baklava = Griekse notentaart. Bestaande uit walnoten, amandelen, fylo-deeg en honing.
Kadaïfi = Zoet gebak bestaande uit draadjesdeeg, siroop en walnoten.

Graag de gerechten laten nog eens bekijken? Daarvoor kan de pagina handig worden opgeslagen bij je favorieten.

eten-griekenland-vakantie-restaurants

 

Bijzondere Griekse gerechten

Voor ons Nederlanders zijn er bepaalde Griekse grechten die we wat “raar” kunnen vinden. Vaak blijkt uiteinde de smaak toch wel goed te zijn wanneer we het hebben aangedurfd om te proeven. Een voorbeeld van een dergelijk gerecht is:

Kalamaris
In veel Griekse badplaatsen zie je wel ergens gevangen octopussen hangen over een lijn. Ze hangen te drogen in de zon. Voor ons Westerlingen kan dit een wat luguber en onhygienisch gezicht zijn. Mede doordat veel mensen, octopussen maar wat vieze dieren vinden. De octopussen hangen te drogen omdat we verwerkt gaan worden tot Kalamaris of ook wel bekend als Kalamaria. Dit zijn gefrituurde inktvisringen met een krokant beslaglaagje. De smaak is lastig te omschrijven, de structuur als een beetje taai.

grieks-eten-vakantie-gerechten

 

Gavros
Een ander wat bijzonder visgerecht zijn de Gavros, ofwel gefrituurde sardientjes. Het bijzonder aan dit visgerecht is de bereiding. De visjes worden namelijk in hun geheel gefrituurd. Hierdoor eet je dus ook de oogjes en ingewanden. Voor ons Nederlanders kan dit wel even wennen zijn. De smaak is vrij algemeen en zodoende toch wel geschikt voor toeristen. Ben je benieuwd maar gaat alles opeten je toch wat te ver? Dan kan je ook er voor kiezen om de kopjes en staartjes er af te snijden. De ingewanden is meestal niet veel meer van te zien en kan je eventueel van te voren zelf even controleren.

griekenland-wat-eten-vakantie

 

Griekse eetgewoonten

Grieken houden niet van te warm eten. Daarom eten ze vrij langzaam en worden gerechten vaak niet al te warm geserveerd. Toeristen eten vaak rond zeven uur, de Grieken pas vanaf negen uur. Heb je besteld, dan komt er vaak ook automatisch brood en water op tafel. Denk er bij flessen water aan dat het mineraalwater is en geen kraanwater, dit is voor toeristen namelijk niet drinkbaar.

Verder is er in Griekenland een andere eetcultuur dan wij in Nederland en België gewend zijn. De maaltijd is geen noodzakelijk kwaad voor de Grieken, maar juist een sociale activiteit. Zodoende wordt er ook vaak in groepen gegeten. Bijvoorbeeld met een deel van de familie. Daarbij gaat het geluidsvolume geregeld flink omhoog. Mede dankzij het wat pittigere temperament van de Grieken. Daarbij is men vaak ook veel meer in beweging tijdens de maaltijd. Bijvoorbeeld in de vorm van proosten, over de tafel reiken, morsen en gebaren.

 

Via de volgende link kom je op onze pagina met informatie over Griekse drankjes. Benieuwd naar de vele eilanden van Griekenland? Bekijk dan eens het handige overzicht van de mooiste Griekse eilanden.

© 2024 Griekenland Ontdekker.nl