samos-vakantie-informatie-tips

 

Het weer op Samos

Eén van de bergachtigste Griekse eilanden is Samos. Het heeft de beschikking over de hoogste bergen van de Egeïsche zee. Er heerst een mediterraan klimaat met warme, droge zomers. Hierbij liggen de temperaturen gemiddeld rond de 30 graden en tijdens hittegolven rond de 40 graden. ’s Winters liggen de temperaturen tussen de 12 tot 15 graden waardoor dit eiland niet geschikt is als winterzon-bestemming.

Als zonvakantie is Samos geschikt vanaf half mei tot eind september. Vanaf oktober zal de hoeveelheid neerslag en wind flink kunnen gaan toenemen. ’s Zomers is vaak de Meltemi te merken, een verkoelende wind vanuit het noorden. Voor veel mensen een aangename verkoeling tijdens de warme zomerdagen.
Ondanks de vaak hoge temperaturen, ervaren veel toeristen het weer op Samos toch als prettig. Dit komt doordat er in Griekenland een drogere lucht is, dan bijvoorbeeld in Nederland en België. Een temperatuur van 30 graden zal in Griekenland daarom aangenamer voelen dan bij ons in het noord westen van Europa.

 

temperaturen samos klimaat weer

 

De mooie natuur op Samos

Samos staat bekend als het meest groene Griekse eiland. De rijke natuur is te zien op zowel laagvlaktes als op bergketens van maximaal 1400 meter. Met name het noorden heeft een weelderige natuur dankzij het hogere vochtgehalte. Je vindt er dichte bossen met vele soorten planten. Via de diverse bergwegen en bruggen zijn echt Griekse bergdorpjes te ontdekken. Of laat je verrassen door de ruige kloven en vele wijngaarden en olijfgaarden.

Wil je de natuur op Samos ontdekken? Dan wordt geadviseerd om een (wandel)kaart te kopen. Vervolgens kan met bijvoorbeeld een huurauto en wandelend, een natuurgebied worden verkent. Denk er wel aan om ruim voldoende water en eten mee te nemen.

samos-natuur-vakantie-griekenland-informatie

 

Wandelroutes op Samos

Dankzij de mooie natuur is Samos zeker geschikt voor wandelingen. In verband met het warme weer, wordt geadviseerd om een wandelvakantie in het voorjaar of najaar te plannen. Wandelen op Samos kan bijvoorbeeld op de volgende plekken:

• In het zuiden rond de plaats Pythagorion. Je vindt hier diverse wandelpaden, naar onder andere de hooglanden van Mitilini.

• Rond de Kerkis-berg van 1440 meter, kan mooi worden gewandeld. En zelfs bergbeklimmen is hier mogelijk. Je vindt hier diverse grotten, olijfgaarden, wijngaarden en vele soorten dieren en planten.

• Het natuurgebied rond Karlovasi in het westen van het eiland is ook zeker geschikt als wandelgebied. Je vindt hier een ruige natuur met zelfs enkele watervallen. Leuk als opfrisser onderweg.

• Liefhebbers van planten kunnen genieten in het Mana gebied. Dit natuurgebied ligt centraal gelegen in het noorden van het eiland. In dit grote natuurgebied zijn vele soorten planten te vinden, waaronder vele orchidee-soorten.

samos-griekenland-vakantie-informatie-natuur

 

Dieren op Samos

Ondanks de beperkte grootte van het eiland, zijn er relatief veel diersoorten te vinden. Zo kan je er 30 soorten reptielen en amfibieën ontdekken. Variëren van slangen tot hagedissen en van gekko’s tot schildpadden. Zowel op land als in zee leven schildpaddensoorten. Voor zover bekend leven er drie soorten schildpadden, de Europse moerasschilpad, de Kaspische beekschildpad en de Moorse landschildpad.
Ook leven er vier soorten kikkers en diverse soorten insecten. Onder de insecten, zijn ook vele soorten vlinders. Mede dankzij de rijke natuur, is de populatie divers en uitgebreid.

Ook vind je op Samos de zeldzame Europese Jakhals. Dit vos-achtige dier is het meest zeldzame dier van Griekenland en Samos is het enige Griekse eiland waar dit dier nog voorkomt. Het leeft met name van vogels en kleine knaagdieren en is ongevaarlijk voor mensen.

Meer vakantie informatie over het eiland vind je via het hoofdmenu of via de volgende tekstlinks. Lees bijvoorbeeld de pagina over de leukste bezienswaardigheden of de voornaamste badplaatsen op Samos. Allerlei accommodaties kan je alvast vinden via: hotels op Samos.

 

Rustige hotels in de natuur

Liefhebbers van rust en natuur kunnen kiezen voor een accommodatie van Eliza was here. Deze Nederlandse vakantie aanbieder is namelijk gespecialiseerd in kleine hotelletjes en vakantiehuizen buiten de toeristische gebieden. Zo kan je extra uitrusten en genieten van de natuur. Ook kan je soms net even meer de cultuur van Griekenland leren kennen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje via de onderstaande fotoknop.

 

 

Toch benieuwd naar andere bestemmingen? Bekijk dan het handige overzicht met mooie Griekse eilanden.

© 2024 Griekenland Ontdekker.nl