kreta-vakantie-informatie-plattegrond

 

Leuke badplaatsen en steden op Kreta

Hier onder vind je handige uitleg per badplaats en stad. Via de tekstlinks kom je op de informatiepagina’s die bij elke plaats hoort. Zo ontdek je handig de bekende en populaire badplaatsen of juiste de mooie rustige plekken. Ook kan je alvast eens allerlei hotels op Kreta bekijken waar je kunt verblijven.

 

De hoofdstad Heraklion / Iraklion

De hoofdstad van Kreta is Heraklion of ook wel Iraklion. Deze grote stad heeft ruim 175.000 inwoners en is daarmee één van de grootste steden van Griekenland. Heraklion ligt centraal op het eiland, aan de noord kust. Voor veel toeristen is dit het startpunt van hun vakantie. Bij Heraklion ligt namelijk het drukste vliegveld van het eiland. Daarom zullen veel mensen aankomen in de hoofdstad. Het andere vliegveld ligt bij Chania.

De stad heeft een wat stoffige en drukke uitstraling. Echter heeft het ook mooie kanten. Zoals de levendige haven, met het kasteel als boegbeeld. Langs de vele vissersbootjes loopt een wandelpromenade waardoor de haven goed kan worden bekeken.

Via de volgende pagina vind je meer informatie over de stad: Heraklion informatie. Of bekijk alvast eens de hotels in Heraklion.

heraklion-iraklion-kreta-bezienswaardigheden-vakantieChania

Eén van de drie steden op Kreta is Chania. Deze stad ademt veel sfeer uit dankzij de vele historische gebouwen en autovrije centrum. Er heerst een gezellige en historische sfeer waardoor het geliefd is onder toeristen. Ook veel als uitstapje. Maar je kan er ook voor kiezen om een appartement of hotel te kiezen in de buitenrand van de stad.

In het centrum van Chania vind je pittoreske straatjes en leuke pleintjes. Een sfeervol geheel waar je leuk door heen kan slenteren. Maar je vindt er ook moderne winkelstraten en grote pleinen. Uiteraard aangevuld met vele restaurants en barretjes. Extra voordeel; het oude gedeelte is auto vrij.

chania-kreta-haven-restaurants-vakantie

 

Rond de stad zijn meerdere stranden te vinden. Variërend van kleine stadsstrandjes tot grotere stranden net buiten het centrum. De meeste stranden zijn bedekt met zand. Houd je van een echte strandvakantie, dan zijn de stranden in één van de andere badplaatsen geschikter.

Via de volgende link vind je meer handige uitleg: Chania informatie. Of bekijk alvast eens de hotels rond de stad waar je zoal kan overnachten.Agia Galini

Houd je van kleinschaligheid? Dan is Agia Galini een goede optie. Deze schilderachtige badplaats biedt gezelligheid en ontspanning maar in een kleinere vorm. Het badplaatsje heeft vele restaurants, terrassen en winkeltjes in het autovrije centrum. Agia Galini is gelegen in het Zuiden van Kreta en is een goed uitgangspunt voor diverse daguitstapjes. Het strand is op 5 minuten loopafstand en is ligt beschut tegen wind. En er is zelfs een camping in Agia Galini waar je kan overnachten.

Het centrum bevindt zich bij de haven en de heuvel. Het mooie zandstrand ligt even voorbij de heuvel op een vlak gedeelte.
Een beter beeld kan je krijgen dankzij de pagina met handige informatie over Agia Galini.

Via de volgende link kan je alvast eens handig de hotels in Agia Galini bekijken.

agia-galini-kreta-centrum-strand-havenAgios Nikolaos

In het Noorden van Kreta ligt de havenplaats Agios Nikolaos. Het staat bekend om het bijzondere, diepe binnenmeer dat midden in het centrum ligt. Verder zijn de ruige kustlijn en de gezellige sfeer opvallend aan Agios Nikolaos. Het uitgaansleven speelt zich met name rond het binnenmeer af, wat zorgt voor een mooi decor.

Voor gemakkelijk vervoer rijden er kleine treintjes in en om Agios Nikolaos waarmee je je langs drie routes kan laten leiden. Verder vind je hier van half juli tot half september het lato-festival. Tijdens het festival is er op meerdere plekken dans, theater en concerten.

Klein nadeel van deze populaire badplaats is het lage aantal stranden in het centrum. Er zijn enkele kleinere stranden. Meer buiten het centrum zijn wel mooie stranden. Duiken en zeilen is wel goed te beoefenen in Agios Nikolaos.

Meer informatie vind je via onze pagina: Agios Nikolaos informatie. Of bekijk alvast eens de hotels waar je zoal kan overnachten in de badplaats.

agios-nikolaos-plaatsen-kreta-informatie


 

Chersonissos

Het mekka voor stappubliek; Chersonissos. Deze badplaats staat vooral bekend om de vele uitgaansmogelijkheden en is dan ook met name populair bij jeugd. Ook zijn er spannende activiteiten te doen zoals bungee-jumpen, paragliden of het bezoeken van waterpark Star Beach. Houdt je van grote feesten en bekende dj’s? Dan moet je zeker in Chersonnisos zijn geweest.

In het centrum vind je allerlei straatjes vol winkels en restaurants. Hierdoor is het een gezellig en levendig centrum. De hotels liggen zowel in het centrum als aan de randen van de bekende badplaats.
De stranden in Chersonnisos zijn vrij smal en rotsig. In het hoogseizoen kan het op de stranden ook wat te druk zijn. Op enkele kilometers afstand zijn betere stranden te vinden.

Via de volgende link vind je onze informatiepagina over deze bekende badplaats: Chersonissos informatie. Of bekijk alvast eens de hotels rond de levendige badplaats.

chersonissos-kreta-vakantie-informatie-strand-hotel

 

Dit is natuurlijk de place to be wanneer je een echte feestvakantie zoekt. Er zijn zelfs reisaanbieders die gespecialiseerd zijn in feestvakanties voor jongeren. Zoals bijvoorbeeld Beach Masters en het Nederlandse GoFun dat alleen jongerenaccommodaties aanbiedt. In deze hotels is men gewend aan jongeren en zit je in de buurt van de feesten. Neem eens een kijkje via de onderstaande fotoknoppen.

Niet alleen ’s nachts is Chersonissos the place to be. Heb je overdag nog genoeg energie? Dan kan je ook dan van alles beleven. Je kan bijvoorbeeld de volgende dingen overdag gaan doen:

 

• excursie met een glasbodemboot
• boottocht met een partyboot
• bungee jumpen
• jeep safari
• vele watersporten
• paintballen
• zwemmen
• quad huren

 

 Elounda

Op zoek naar luxe? Dan is Elounda een aanrader. Dit is de meeste luxueuze badplaats van Kreta en staat dan ook vol met villa’s en vijf sterren hotels. Het is gelegen in noord westen van Kreta tegenover het bekende schiereiland Spinalonga. Doordat er geen open zee voor de kust ligt, zal er vaak wat minder golfslag zijn bij het strand. Op verschillende plekken vind je mooie en nette zandstranden. De drukte valt er vaak erg mee.

Het gezellige haventje is gevuld met vele vissersbootjes, waarop je leuk kunt uitkijken vanaf de diverse terrasjes. Langs de hele kustlijn ligt een wandelpad, waarover leuk gewandeld kan worden langs het strand, het haventje en het centrum.
De badplaats ligt op 10 kilometer afstand van Agios Nikolaos, in het noord westen van Kreta. Bezienswaardigheden in de buurt, zijn het bekende schiereiland Spinalonga. Ook kan je de resten van de stad Olous bekijken of een dagje gaan winkelen in Agios Nikolaos.

Via de volgende link kom je op een pagina met hotels in Elounda.

elounda-leuke-badplaatsen-kreta-griekenlandPlaka

Net als Elounda, ademt ook het rustige Plaka een ontspannen gezelligheid uit. Hier is het een fijne badplaats voor stelletjes en families. Ook hier ligt het schiereiland Spinalonga voor de kust. Hierdoor zal er gemiddeld weinig golfslag zijn. Qua accommodaties is Plaka wat minder chique dan Elounda. De omgeving en het dorp is verder vergelijkbaar. Beide badplaatsen zijn sfeervol, gezellig en zonder uitgaanspubliek.

Langs de kust vind je twee grote zandstranden met er tussenin wat kleine kiezelstrandjes. De drukte in het dorp en op de stranden valt vaak mee. Grote all inclusive resorts zal je in deze plaats dan ook niet vinden, wel allerlei wat kleinschalige hotels.

plaka-leuke-badplaatsen-kreta-griekenland-vakantie


 


Kokkini Chani

Houd je van een gezellige maar vrij rustige vakantie? Dan kan de badplaats Kokkini Chani geschikt zijn. Het ligt namelijk precies tussen Chersonnisos en Heraklion en kan daardoor ideaal zijn als uitvalsbasis. Zo ben je bijvoorbeeld per bus in 20 minuten in beide plaatsen. Maar de badplaats biedt ook zelf ruim voldoende voorzieningen. Zo heeft het vele restaurantjes, bars en winkeltjes.

Kokkini Chani heeft meerdere wat kleinere zandstranden, wat her en der wat smal is. Net voorbij Kokkini Chani vind je het mooie en grote strand van Vathianos Kampos. Leuk voor de kinderen; op loopafstand van de plaats ligt het waterpark Water City. In de buurt ligt het vliegveld van Heraklion, hierdoor kan je de vliegtuigen laag zien overkomen.

Een deel van de inwoners houdt zich bezig met de landbouw, wat interessant kan zijn om eens te bekijken. Maar je kan ook alvast via de volgende link verschillende hotels in Kokkini Chani bekijken. Leuk voor de vakantie voorpret.

kokkini-chani-leuke-badplaatsen-kreta-griekenland


Malia

Een levendige badplaats met één van de mooiste stranden is Malia. Populair bij Engelse jeugd door het uitgebreide uitgaansleven. Voor de kust ligt en onbewoond eiland met een klein wit kerkje. Verder zijn hier nog de overblijfselen van een Minoïsch paleis te vinden. Afgezien van deze historische overblijfselen, staat Malia vooral bekend om het toerisme en het uitgaan.

Langs Malia liggen smalle maar mooie zandstranden. Vanaf de stranden kan je diverse watersporten doen, die door de jeugd dan ook veel worden gedaan. Dicht langs het centrum vind je smalle drukke stranden. Ga je iets meer van het centrum af, dan worden de stranden breder en rustiger. Ook kan je dan kiezen voor een georganiseerd gedeelte (met parasols / ligbedden) of juist ongeorganiseerd.

Ondanks de vele toeristen langs de kustlijn, vind je ook nog een rustiger gedeelte. Het oude gedeelte van Malia biedt namelijk mee rust en ook nog het “echte” Griekenland. Leuk om door heen te slenteren en even wat te drinken bij één van de kleine Griekse restaurantjes. Malia ligt redelijk centraal en is daardoor een goede uitgangsbasis om Kreta verder te verkennen. Zo ben je vanaf hier snel in Heraklion, Chersonniosos en Agios Nikolaos. Via de volgende link kan je alvast verschillende hotels in Malia bekijken.

malia-kreta-bezienswaardigheden-badplaatsen-griekenland


Koutouloufari

In het noorden van Kreta vind je het plaatsje Koutouloufari. Dit toeristische plaatsje is geen doorsnee vakantieplaats. Het ligt namelijk niet direct aan de zee. Maar waarom is het dan geliefd onder toeristen?
Met name de gezelligheid maakt dit dorpje tot een leuke vakantiebestemming. Koutouloufari is een klein dorpje met circa 500 inwoners. Het staat bekend om de nette uitstraling en de verschillende goede restaurants. Vaak leuk aangekleed met planten en bloemen.

Maar ook verschillende winkels zijn er te vinden. Ook deze hebben een nette en wat minder toeristische uitstraling. Doordat het dorp niet aan de kust, is er veel minder toerisme wat fijn is voor de liefhebbers van het “echte” Griekenland. Ook het huren van een auto of scooter is hier mogelijk.
Rond het dorpje liggen verschillende hotels met zwembaden, waardoor een verkoelende duik ook in dit plaatsje gewoon mogelijk is. Qua accommodaties is er genoeg keuze, variërend van bijvoorbeeld een klein appartementencomplex tot een wat groter hotel.

Meer informatie vind je via de volgende link: vakantie informatie Koutouloufari. of bekijk alvast eens de hotels in het dorp.

koutouloufari-kreta-plaats-hotel-rustig


 

Platanias

In het westen van Kreta vind je Platanias. Een Grieks havenplaatsje met ongeveer 800 inwoners. Gelegen aan een de zee en de Platanias-rivier. Het ligt centraal in het departement Chania en ligt op ongeveer 14 kilometer van Chania. Het Griekse dorpje is zomers druk bevolkt en biedt dan ook een hoop restaurants, winkeltjes, barretjes en hotels.

Platanias heeft de beschikking over een mooi en breed zandstrand met parasols en ligbedden. Mede door de rivier is de omgeving vrij groen door de vele Cypressen en Olijvenbomen. Platanias biedt voor ieder wat wils en is daarom een populaire bestemming op Kreta.
Via de volgende link kan je alvast eens eenvoudig verschillende hotels in Platanias bekijken. Leuk voor je vakantie voorpret.

platanias-kreta-griekenland-vakantie-badplaatsenRethymnon

Centraal noordelijk op Kreta ligt de bekende badplaats Rethymnon. Deze Griekse stad biedt je diverse mogelijkheden in een mooie Venetiaanse sfeer. Flaneer bijvoorbeeld over de lange boulevard of door het oude gedeelte van het pittoreske haventje. Of bekijk één van de kerken of het fort. Rethymnon heeft een historisch uiterlijk wat zorgt voor een leuke sfeer.

In het centrum vind je vele winkeltjes en restaurants, wat voor veel gezelligheid zorgt. Bij het centrum ligt een langgerekt zandstrand met goede voorzieningen.

Meer informatie vind je via de volgende pagina: Rethymnon informatie. Of bekijk alvast eens de hotels rond de havenstad.

rethymnon-kreta-stad-badplaats-griekenland

 

Door de grootte van de stad, kan het leuk zijn om te kiezen voor een fietstour. Tijdens de fietstocht krijg je informatie over de stad van een Nederlands sprekende gids. Tijdens het fietsen kan je lekker uitwaaien en extra veel van de stad ontdekken. Extra voordeel; je kan meteen wat vakantie calorieën verbranden.

Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een privégids, groepstour of fietstour met lunch. Ook kan je zelf fietsen huren en zelf de stad gaan ontdekken. Of kies voor een wandeling met een gids. Baja Bikes is een goede aanbieder van rondleidingen door onder andere Rethymnon.

 

Baja Bikes banner algemeen 250x250


Stalis ofwel Stalida

Een Griekse badplaats op Kreta voor familie’s is Stalis of wel Stalida. Deze wat kleinere havenplaats is ideaal voor families en stelletjes. Stalis ligt in een mooie groene omgeving dat ook geschikt voor het maken van mooie wandeling of zelfs voor paardrijden. Wel is de plaats vrij uitgestrekt, waardoor er geen echte dorpskern is. Stalis loopt eigenlijk ook ongemerkt over in de badplaats Malia.

Langs Stalis vind je diverse mooie zandstranden. Deze bestaan uit mooi wit zand en lopen geleidelijk af, waardoor ze ook geschikt zijn voor kinderen. Wel is er aan deze kant van het eiland, vaak de nodige golfslag. Ook kunnen de stranden rond het centrum redelijk druk zijn in de zomermaanden.

Voor volwassenen zijn er verschillende watersporten te bedrijven, zoals paragliden, jetskiën en duiken. Ook een dagtochtje naar Heraklion (35 km) of Chersonissos (6 km) is vanaf hier goed te doen.
Stalis biedt je een gezellige Griekse vakantie maar zonder discotheken. ’s Zomers wel wat toeristisch, maar anderzijds ook goede voorzieningen zoals een gezellig centrum en mooie zandstranden. Via de volgende link kan je alvast eens diverse hotels in Stalis bekijken.

stalida-stalis-kreta-vakantie-strand


 

Sissi

Een kleine maar gezellige badplaats is Sissi. Gelegen in het noorden van het eiland, tussen Heraklion en Chersonissos. Dit dorp staat met name bekend om de gezelligheid. Rond het haventje, dat leuk in een baai ligt, vind je diverse restaurants en barretjes. Ondanks de kleine omvang van het dorp, kan je er vrijwel alle voorzieningen die je nodig hebt. Zoals autoverhuur, een pinautomaat en een apotheek. Het dorp biedt gezelligheid, maar zonder uitgaansgelegenheden voor jeugd. Ook is het kleinschaliger dan veel andere badplaatsen op Kreta.

De stranden bij Sissi zijn van wat mindere kwaliteit. De kustlijn bestaat namelijk uit rotsen in plaats van stranden. Wel kan je leuk zwemmen bij het strandje in het haventje. Echter stranden vind je even buiten het dorp, in oostelijke richting. Hier liggen drie goede stranden.

Meer informatie vind je via de pagina: Sissi vakantie informatie. Of bekijk alvast eens de hotels in Sissi.

sissi-kreta-leuke-badplaats-dorpAgia Pelagia

In het centrale noorden van Kreta, in de buurt van de stad Heraklion, ligt het sfeervolle badplaatsje Agia Pelagia. Het voormalige vissersdorpje is tegenwoordig een vrij kleine maar complete vakantiebestemmingen geworden. Het kan een mooie plek zijn voor liefhebbers van een vrij rustige zonvakantie.
Wat met name opvalt aan deze badplaats is de mooie ligging in een baai. Ondanks dat staat er toch geregeld een flinke bries in de baai. Dit kan lekker verkoelend zijn maar heeft wel als nadeel dat er ook geregeld aardige golven zijn.
De stranden bestaan uit één hoofdstrand en verschillende kleine strandjes.
Het hoofdstrand is bedekt met kiezels. Een uitgebreid centrum heeft het dorp niet maar er zij genoeg toeristenwinkels en restaurants. Wil je echt flink shoppen of uitgaan, dan zal je even naar een andere plaats moeten gaan.

Agia Pelagia is een gemoedelijk dorp waar de inwoners vooral in het toerisme en de landbouw werkzaam zijn.

Meer informatie vind je op de pagina over het gezellige Agia Pelagia.

mooie-badplaatsen-kreta-overnachtenSitia

In het oosten van het eiland ligt de vrij moderne badplaats Sitia. Historie zal je er vrij weinig vinden maar wel vrij veel restaurants en winkels. Desondanks staat de plaats niet bekend als te toeristisch. Langs het centrum loopt een lange wandelboulevard met allerlei restaurants. Aan de andere kant van de boulevard ligt de haven. Hier liggen voornamelijk kleinere zeilboten en vissersbootjes. Aan de rand van het centrum ligt het zandstrand. Het is vrij smal maar wel lang gerekt.

Opvallend feitje; de plaats heeft sinds 2005 een eigen vliegveld. Leuk voor vliegtuigspotters en ideaal wanneer je een vlucht vind die dit vliegveld als bestemming heeft.

leuke-plaatsen-kreta-verblijvenGouves

Op zoek naar een toeristische badplaats met veel voorzieningen? Dan kan Gouves geschikt zijn. Niet alleen in de badplaats is genoeg te doen, ook in de omgeving dankzij de ligging tussen plaatsen als Heraklion en Chersonissos.
In het centrum vind je een uitgebreid aanbod van winkels, restaurants, barretjes en discotheken. Hierdoor kan het ook een leuke plek zijn voor jongeren. En ook qua accommodaties is er een uitgebreid aanbod. Van klein tot groot en van goedkoop en vlakbij de uitgaansgelegenheden tot rustig en stijlvol. Chersonnissos ligt al op 10 minuten afstand, dus ook daar je feesten tot diep in de nacht.

Gouves heeft meerdere goede zandstranden. Zowel langs het centrum als er buiten. Hierdoor kan je een strandgedeelte kiezen dat bij je past. Levendig of juist wat rustiger.Ierapetra

Zoek je een wat grotere plaats maar waar toerisme niet de boventoon voert? Dan kan Ierapetra een leuke plek voor je zijn. Het is namelijk de meest zuidelijke stad van Kreta, en zelfs van Griekenland. Een grote stad is het niet want het heeft “maar” 15.000 inwoners.
De stad is vooral bekend om de vele activiteiten in de landbouw. In de omgeving kan je zelfs vele kassen vinden. Iets wat je in Griekenland niet zoveel ziet. De landbouw is zelfs zo belangrijk in dit gebied, dat het toerisme er niet de belangrijkste sector is. Je kunt er dus nog echt genieten van de Griekse cultuur, zonder overmatige invloeden door het toerisme.

Maar uiteraard zijn er genoeg leuke plekken voor toeristen. Zoals het historische fort, het haventje, het levendige centrum en het lange zandstrand. Langs het strand, dat net buiten het centrum ligt, staan ook de meeste hotels.

mooie-plaatsen-kreta-vakantieplekkenBali

In het centrale noorden, tussen de steden Heraklion en Iraklion, ligt het sfeervolle badplaatsje Bali. Het staat vooral bekend om de stranden die mooi besloten in baaien liggen. Het voormalige vissersdorp is gebouw op de helling van een heuvel waardoor extra sfeer ontstaat.

Dankzij de ligging is het een praktische bestemming. Vliegvelden, steden en bezienswaardigheden liggen vaak redelijk in de buurt.

Meer informatie vind je op de pagina over het geliefde Bali.

bali-kreta-bezienswaardigheden

 

Uiteraard zijn er nog meer mooie badplaatsen op Kreta die geschikt kunnen zijn als je vakantiebestemming. In dit overzicht staan de meeste populaire en leuke bestemmingen.

 

 

Via de volgende links vind je uitleg over bezienswaardigheden op Kreta, over mooie stranden en hotels op Kreta.

Via de onderstaande links vind je Nederlandse aanbieders van vakanties naar Kreta.

 

Ligging van de badplaatsen op Kreta

Door de grootte van het eiland, zijn er ook veel dorpen, plaatsen en steden waar je kan overnachten. Hierdoor kan je het overzicht wat kwijt raken. In het onderstaande overzicht kan je handig zien onder welke categorie de voornaamste badplaatsen ingedeeld kunnen worden.

Bekende en populaire badplaatsen:

• Chersonissos (noorden)

• Malia (noorden)

• Agios Nikolaos (noord oosten)

• Chania (noord westen)

• Rethymnon (noorden)

• Heraklion (noorden)

 

Rustige badplaatsen:

• Sitia (oosten)

• Sissi (noorden)

• Elounda (noord oosten)

• Gouves (noorden)

• Agia Pelagia (noorden)

• Plaka (noorden)

• Kokkini Chani (noorden)

• Koutouloufari (noorden)

• Platanias (noord westen)

• Agia Galini (zuiden)

• Preveli (zuiden)

• Kalamaki (zuiden)

 

De vliegvelden liggen bij de steden Heraklion (noorden), Chania (noord westen) en Sitia (noord oosten). Door de ligging aan de noordelijke kant van Kreta, liggen de bekendste badplaatsen ook aan de noordelijke kust. Houd je dus van een vakantie in een rustige badplaats? Dan kan de zuidelijke kust van Kreta extra geschikt voor je zijn. Maar ook in de noordelijke helft vind je meerdere rustigere dorpen aan de kust.

 

 

Reviews

Nog geen reviews. Wees de eerste om een review achter te laten!

Deel jouw Plaatsen op Kreta-ervaring en tips!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Griekenland Ontdekker.nl