Chania vakantie informatie

Chania is de twee à grootste stad van Kreta, qua het aantal inwoners. Het heeft ongeveer 100.000 vaste inwoners. Tussen mei en oktober komen hier uiteraard vele toeristen bij. Het is een namelijk een geliefde bestemming op Kreta dankzij de gezelligheid en vele historische gebouwen. Op deze pagina vind je handige informatie over de stad.

chania-kreta-haven-restaurants-vakantie

Centrum van Chania

Het centrum vind je rond de oude haven van de stad. Langs de oude haven vind je een gezellige wandelpromenade met mooie uitzichten en diverse restaurants. De gebouwen zijn er keurig onderhouden en mooi kleurrijk beschilderd. In het water zou je allerlei typische Griekse bootjes verwachten, maar de hele haven is juist vaak grotendeels leeg. Zodoende is het tegenwoordig meer een baai dan een haven. Desondanks is het een sfeervol geheel.

Achter de havenpromenade vind je leuke pittoreske winkelstraatjes. Maar ook brede en moderne winkelstraten met allerlei soorten winkels. Wat hier opvalt, is de verzorgdheid. De stad oogt wat netter en opgeruimder dan veel andere Griekse steden en badplaatsen.
In het centrum vind je allerlei historische hoogtepunten die zorgen voor extra sfeer en interessant zijn voor liefhebbers van geschiedenis en cultuur.

chania-kreta-centrum-bezienswaardigheden-vakantie

De havens van de stad

In de oude haven bij het centrum liggen geen boten. In een ander gedeelte van de haven, vind je wel allerlei boten. Het zijn voornamelijk kleinere boten, zoals vissersbootjes en zeilboten. Voor de oude haven ligt een golfbreker. Op het uiteinde staat de Faros vuurtoren. Het is gebouwd in 1830 door de Egyptenaren en zag er oorspronkelijk uit als een minaret. Ondertussen is het verlichtingssysteem gemoderniseerd waardoor het dak geen minaret uiterlijk meer heeft.

Vrachtschepen komen meestal aan in Gouda. Dit is een plaats op zeven kilometer van de stad waar een grote haven is. Het is zelfs één van de grootste havens van de Middellandse zee. Deze haven wordt gebruikt door cruiseschepen, vrachtvervoer en veerboten naar andere Griekse eilanden en andere landen.

chania-kreta-centrum-restaurants-winkels-haven

Hotels in en rond Chania

In de stad heb je de keuze uit diverse hotels. Vaak gaat het hierbij om stadse hotels zonder zwembad. Houd je van wat meer ruimte? Dan kan je kiezen voor een hotel buiten het centrum of in één van de badplaatsen in de buurt. In de directe omgeving liggen de badplaatsen Nea Kidonia, Kato Stalos, Agia Marina en Platanias. In deze plaatsen heb je wat meer rust en ruimte. Echter ben je met een bus of taxi ook zo weer in de gezellige drukte van de stad.

Bezienswaardigheden in en rond Chania

Eigenlijk is het centrum het grootste hoogtepunt van de stad. Leuke plekken zijn:

• verschillende kerken in het oude centrum
• stadsmuur
• minaretten
• Venizelos plein / oude haven
• historische Venetiaanse scheepswerven
• fort Firka
• archeologisch museum
• Byzantijns museum; kunstmuseum met schilderijen, beelden en sieraden
• overdekte markt
• stadstour in een sierlijke koets
• oorlogsmuseum
• stadpark met kleine dierentuin
• Naval museum (klein scheepvaart museum gelegen in de oude Venetiaanse haven)

chania-kreta-bezienswaardigheden-wat-zien-doen

Naast de bovenstaande bezienswaardigheden, kan je uiteraard ook allerlei sportieve activiteiten gaan ondernemen. Je kan kiezen uit diverse watersporten en excursies. In de haven en het centrum vind je allerlei excursiebedrijven.
Maar niet alleen in de stad, ook in de omgeving vind je allerlei hoogtepunten. Zelfs letterlijk, want je vinden er verschillende bergen. Je kan bijvoorbeeld de volgende bezienswaardigheden gaan ontdekken:

• Imbros kloof
• Samaria kloof
• Aptera stad; historische overblijfselen en een Turkse fort
• badplaatsen zoals Paleochora en Frangokastello
• Agia Triada klooster; gelegen op het schiereiland Akrotiri, oostelijk van de stad
• schiereiland Akrotiri; kloosters en mooie zandstranden (gelegen op 12 km)

De bezienswaardigheden in de omgeving zijn met een bus, taxi of huurauto meestal goed te bereiken. De afstanden zijn echter wat te groot voor een scooter of quad. Een huurauto kan je alvast eenvoudig en rustig online reserveren via bijvoorbeeld SunnyCars. Meer informatie vind je via de onderstaande fotoknop.

autohuur Griekenland

Mooie stranden in en rond Chania

In de stad liggen alleen wat kleinere strandjes die met name door inwoners worden gebruikt. Langs de kustlijn liggen namelijk met name wandelboulevards met terrassen en restaurants. Strand liefebbers kiezen Chania daarom meestal niet als plaats van het hotel. Meestal wordt de stad alleen gekozen als bestemming voor een dagje uit.

Buiten de stad liggen echter wel diverse prachtige zandstranden. Deze zijn echter niet altijd eenvoudig te bereiken. Vaak heb je wel een huur auto, scooter of quad nodig. Ook kan je kiezen voor een boottocht naar één van de stranden. Mooie stranden in het department Chania zijn bijvoorbeeld het Balos Beach, Elafonisi, Glyka Nera beach en Falasarna. Dit zijn stranden in rustige gebieden. Ook bij enkele dorpen rond Chania liggen zandstranden die je kan kiezen wan wat dichterbij kunnen zijn.

Ligging van Chania

De stad ligt in het noord westen van Kreta. Het ligt in de buurt bij één van de vliegvelden en heeft in de buurt (Souda) een eigen bootverbinding met andere Griekse eilanden en andere landen.
De stad ligt in de buurt van badplaatsen zoals Agia Marina, Platanias en Georgioupolis. Door de vrij korte afstand komen er veel dagjes mensen uit deze badplaatsen naar de stad.

Chania is de hoofdstad van de prefectuur Chania, één van de vier “provincies” van het eiland. Het heeft circa 100.000 inwoners en is daarmee de één à grootste stad van het eiland. De naam is afkomstig van de Venetiaanse benaming La Canea.
Het vliegveld ligt op 15 kilometer op het schiereiland Akrotiri. Dankzij de korte afstand ben je na de landing vlot in Chania of één van de omliggende badplaatsen. Qua vervoer kan je kan kiezen voor de bus (reistijd 30 minuten) of een taxi.

 

Via de onderstaande fotoknop kan je hotels bekijken en eventueel boeken in en rond Chania. Via de volgende link vind je uitgebreide informatie over bezienswaardigheden en plaatsen op Kreta.

Vakantie Kreta