naxos-bezienswaardigheden

 

Reizen naar Naxos

Het Griekse eiland Naxos kan zeker de moeite waard zijn als vakantiebestemming, ondanks dat je meestal zal moeten overstappen op het vliegveld van Athene. Die laatste vlucht duurt slechts 40 minuten.
Ook kan je vliegen naar eilanden zoals Mykonos, Rhodos of Santorini. Vervolgens kan je vanaf hier per boot naar Naxos.

Mocht je vertrekken vanaf Schiphol, vergeet dan niet om het parkeren op Amsterdam Airport vooraf te reserveren. Zeker tijdens de vakantieperiodes zitten de meeste parkeerplaatsen al vlug volgeboekt. Bezoek je meerdere Griekse eilanden? Dan kun je natuurlijk ook ervoor kiezen om met een boot de overtocht te maken. Dit kan bijvoorbeeld vanaf Mykonos, het bekende Rhodos of Santorini.

 

De bezienswaardigheden op Naxos

Er is veel te zien op dit prachtige eiland met een heerlijke vakantie tot gevolg. We zetten een paar van de bezienswaardigheden voor je op een rij.

1. Hoofdstad Naxos-stad

De hoofdstad van Naxos is erg traditioneel en gebouwd op een lage heuvel. De ingang van de haven van Naxos-stad wordt gemarkeerd door een poort uit de oudheid met de naam Portara. Als je dus vanuit Mykonos met de veerboot naar Naxos gaat, zie je deze bovenop een rotsachtig eilandje staan. Het is eigenlijk een tempel ter ere van Apollo die nooit afgebouwd is. Het staat op een los eilandje welke middels een geplaveid pad is verbonden met Naxos.

Verder kun je in Naxos-stad heerlijk genieten van de zonnige terrassen van diverse restaurants en bars. Daar ligt ook een Venetiaans fort welke op een lage heuvel ligt en boven de stad uitkomt. Het is zeker een aanrader om dit fort te bezoeken. Je kunt gemakkelijk met een lift naar het dakterras toe, waar een kleine bijdrage voor wordt gevraagd.

naxos-bezienswaardigheden-plaatsen


2. Geniet van de mooiste stranden

Het eiland kent veel verschillende eilanden die het bezoeken waard zijn. Zo is Agia Anna, op 7 kilometer zuidwest van Naxos-stad, een populaire badplaats op het eiland. Het is niet voor niets dat dit strand populair is, want het goudgele zand met lichte zee zijn een absoluut pareltje. De hippe beachbars en visrestaurants maken jouw stranddag helemaal compleet.

Tevens ten zuidwesten van de hoofdstad én erg populair is het strand van Agios Prokopios. Voor toeristen is hier het meeste te doen, aangezien de hotels en appartementen voor het grootste deel hier gelegen zijn. De baai strekt zich uit tot aan Agia Anna en het gehele stuk is bedekt met goudgeel zand.

naxos-wat-doen


3. Bezoek pittoreske dorpjes

Het eiland van Naxos kent diverse leuke dorpjes om te bezoeken. Zo is Chalkio erg lieflijk met smalle steegjes met bijpassende kleine pleintjes. Het dorp ligt op een bergplateau dat erg vruchtbaar is. Dankzij deze vruchtbare grond worden hier veel olijfbomen en diverse fruitbomen geplant voor de oogst. Een ander bergdorp is Apiranthos, wat 26 kilometer van Naxos-stad afligt. Die route is indrukwekkend dankzij de hoogte en het uitzicht onderweg. Het dorp zelf is autovrij, waardoor je heerlijk rustig kunt slenteren door smalle steegjes en mooie trappen.

Een heel traditioneel dorp is Filoti dat aan de voet ligt van de hoogste berg Za. In het midden van het dorp ligt een groot plein met gezellige restaurants. Een perfecte plek om te stoppen voor een lunch, onderweg naar Apiranthos vanuit Naxos-stad. Zin in een wandeling? Bezoek de drie dorpen bij Potamia, namelijk Kato Potamia, Ano Potamia en Mesi Potamia. Deze dorpen liggen op een helling van een heuvel met veel wandelpaden in de buurt.

naxos-bezienswaardigheden-info


4. De tempel van Dimitra

Al in het jaar 530 voor Christus werd de tempel van Dimitra gebouwd. Het is een speciale locatie op archeologisch gebied, omdat meer dan 50 % van de tempel bewaard is gebleven. De tempel is gebouwd ter ere van godin van landbouw en oost Dimitra. Deze oude tempel ligt bij de plaats Sangri, waar slechts 200 inwoners wonen. Dit dorp is herkenbaar aan de Venetiaanse invloeden, zoals diverse torens.

naxos-wat-te-doen


5. De Zeusberg

Wil je wat sportiefs gaan doen? Dan kan een wandeling op de bekende Zeusberg leuk zijn. De naam is afkomstig uit de Griekse mythologie. Volgens de verhalen is de god Zeus namelijk op de berg geboren.

De wandeling naar de top duurt gemiddeld twee uur. Al kan je een gedeelte van de route ook per auto afleggen. Er loopt namelijk een weg tot een uitkijkpunt dat halverwege de berg ligt. Ook wel Aria Lente genoemd. Hier vind je onder ander een fontein en mooie uitzichten over de omgeving.

Vanaf de parkeerplek loopt de wandelroute verder richting de top. Na 20 minuten kom je langs de Zeusgrot. Volgens de verhalen is dit de geboorteplek van de god Zeus.
Wanneer je verder loopt bereik je na ongeveer 40 minuten de top van de Zeusberg. Prachtige uitzichten en en voldaan gevoel zijn je beloning.


6. Bezienswaardigheden op andere eilanden

Door de ligging in de buurt van andere eilanden, zijn deze vrij vlot te bereiken. Leuk voor een dagje uit tijdens je vakantie. Vaak brengt de veerboot je naar de hoofdsteden van de eilanden, waar meestal meerdere bezienswaardigheden bij elkaar gecentreerd zijn.

Vanaf Naxos kan je bijvoorbeeld het bekende Rhodos bezoeken, het nabij gelegen Paros, het grotere Mykonos en het schilderachtige Santorini. Het programma van de excursies zal verschillen per aanbieder.

naxos-hoogtepunten-wat-doen

 

De ligging van Naxos

Naxos is een eiland gelegen tussen het grotere eiland Kreta en het vaste land van Griekenland bij hoofdstad Athene. Het is wat onbekender dan de grotere eilanden, maar zeker niet minder leuk om te bezoeken. Als onderdeel van de Cycladen eilanden in de Egeïsche Zee is Naxos de grootste met maar liefst 428 vierkante kilometer aan oppervlakte. Het eiland is vrij bergachtig, met als hoogste berg Za van 1004 meter.

Het eiland is per vliegtuig te bereiken maar ook per boot vanaf eilanden als Rhodos, Mykonos, Santorini en de Griekse hoofdstad Athene.

 

 

 

Ben je ook benieuwd naar andere Griekse bestemmingen? Bekijk dan de pagina over andere mooie Griekse eilanden.

 

© 2024 Griekenland Ontdekker.nl