plattegrond-kaart-lesbos-griekenland-plaatsen

 

Mytilini

In het zuid oosten van Lesbos ligt de hoofdstad, Mytilini. Deze badplaats heeft circa 30.000 inwoners, de grootste commerciële haven en diverse parken en pleinen. Bij de haven vind je historische gebouwen en op een heuvel het indrukwekkende goed behouden fort. Dit maakt de haven tot een fotogeniek geheel.

Mytilini heeft meerdere musea waaronder een archeologisch museum, een volkenkundig museum en een museum voor Byzantijnse kunst. Verder zijn de diverse oude gebouwen zoals de Agios Teparpontas kerk, het vrijheidsbeeld in de haven en het Lesbische huis bij de zuidelijke haven.
Uiteraard biedt de stad ook vele winkeltjes, die voornamelijk te vinden zijn in de straat Ermou. Als afsluiter is de markt van Mytilini zeker aan aanrader. Deze staat bekend als de beste van Griekenland.

mitilini-lesbos-griekenland-bezienswaardigheden


 

Skala Kalloni

Centraal op Lesbos ligt aan een grote baai de badplaats Skala Kalloni. Dit dorp staat met name bekend om Sardines en vogels. De plaatselijke natuur is namelijk een geschikt gebied voor vogels en deze zijn er dan ook in vele soorten en maten te vinden. Met name in het voor- en najaar zijn er bijvoorbeeld Zwarte ooievaars, Roodvoetige valken, Witte reigers en Flamingo’s.

Skala Kalloni ligt in een vrij vlak gebied waardoor het ook geschikt is voor fietstochten in de omgeving. Het langgerekte strand bestaat uit zand en wordt geassisteerd door meerdere restaurantjes, cafés en winkeltjes. Niet alleen langs het strand maar ook in het centrum van Skala Kalloni zijn diverse restaurants en ijssalons. Door de diverse mogelijkheden staat het dorp bekend als een leuke plek voor toeristen om te overnachten.

In de buurt liggen zoutpannen waar zout wordt gewonnen voor de export. Opvallend hierbij is een 12 meter hoge zoutberg die al van verre te zien is. Ook een natuurpark met waterdieren zoals kikkers, slangen en schildpadden ligt in de buurt bij Skala Kalloni.

skala-kalloni-lesbos-badplaatsen-vakantie


 

Plomari

De Ouzo-bron van Griekenland ligt op Lesbos en is het plaatsje Plomari. Je vindt hier maar liefst vijf Ouzo-distilleerderijen van bekende Ouzo-merken en is mede daarom een bezienswaardigheid op Lesbos. Er wordt zelfs jaarlijks in juli een Ouzo-festival gehouden dat ook de moeite waard is.

Plomari ligt zuidelijk op Lesbos en is naast een bezienswaardigheid ook als vakantieoord zeker geschikt. Het beschikt over een lang kiezelstrand dat is beloond met het “Blue flag” keurmerk. In de omgeving liggen nog enkele andere kiezel- en zandstranden. Verder heeft het een gezellig centrum met ruim voldoende restaurantjes, cafés en enkele uitgaansgelegenheden. Leuk om te bezoeken zijn het Zeepmuseum en het Ouzo-museum. Doordat het dorp op de hellingen van heuvels is gebouwd, is een sfeervol geheel ontstaan. Zeker vanaf de haven is Plomari een fotogenieke badplaats.

Grote all inclusive resorts zal je hier niet vinden, wel allerlei wat kleinschalige hotels waar je kan verblijven.

lesbos-vakantie-informatie-tips


 

Petra

In het noord westen van Lesbos vind je het havendorpje Petra dat gedomineerd wordt door een grote rotspartij van 40 meter hoog. Met name opvallend  is dat deze rotspartij midden in het dorp staat en daardoor het dorp in tweeën splitst. De rots kan via een trap worden beklommen waarna je uiteindelijk bij een klein kerkje komt en een prachtig uitzicht over Petra hebt.
Bij het gezellige dorp ligt een mooi zandstrand met aan de langslopende weg diverse visrestaurants, supermarktjes en barretjes. Ook de winkelstraatjes zijn zeker de moeite waard door de leuke Griekse sfeer.

Petra ligt in het noord westen van Lesbos op circa vijf kilometer van Molyvos. De leuke plaats ligt in een heuvelachtig gebied met afwisselend kale en begroeide delen. Dankzij de mooie natuur en gezelligheid, zijn er allerlei hotels rond de badplaats.

mooiste-badplaatsen-lesbos


 

Molyvos (of Mithymna)

Volgens velen het mooiste dorp van Lesbos  is het noordelijk gelegen Molivos of Mithymna. Geliefd dankzij de schilderachtige haven, het mooie kasteel en de mooie straten met trapsgewijs gebouwde huizen met rode dakpannen. ’s Avonds heerst er in de haven een romantische sfeer, mede door het mooi verlichte kasteel.

In het dorpje zijn meerdere leuke winkelstraatjes en ook restaurants zijn er genoeg. Het kiezelstrand is van mindere kwaliteit dan de rest van Molyvos maar er zijn wel meerdere mooie zandstranden in de omgeving. De badplaats ligt vrij centraal op Lesbos en is daarom een goed uitgangspunt om vanuit hier uitstapjes te maken.

Via de volgende link vind je alvast het aanbod van TUI met hotels in Molyvos. Overnachten kan er in verschillende soorten accommodaties.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan de handige informatiepagina over Molyvos.

molyvos-lesbos-vakantie-informatie-badplaatsen


 

Anaxos

Een vrij klein dorpje naast de noordelijke plaats Petra, is het havendorpje Anaxos. Dit dorpje is wat rustiger dan het naastgelegen Petra maar biedt ruim voldoende voor een rustige Griekenland vakantie.
Zo heeft het een mooi zandstrand, diverse restaurants, barretjes en winkeltjes. Bij het strand ligt een boulevard waar ook restaurants te vinden zijn. Opvallend aan Anaxos zijn de hoeveelheid ezels en schapen die je hier tegen komt. Het dorp heeft weinig traditionele bebouwing en is met name gericht op het toerisme.

anaxos-lesbos-badplaatsen-griekenland

 

Via de onderstaande fotoknop vind je allerlei hotels verdeeld over het eiland. Of lees via de volgende links uitleg over mooie stranden of over bezienswaardigheden op Lesbos.

 

 

© 2024 Griekenland Ontdekker.nl