kreta-vakantie-informatie-tips

 

Algemene informatie over Kreta

Het grootste eiland van Griekenland is Kreta. Het is maar liefst 250 kilometer lang en 60 kilometer breed. Kreta is opgedeeld in vier provincies met elk een eigen hoofdstad; Chania, Heraklion, Rethymnon en Agios Nikolaos. Er wonen ongeveer 600.000 Grieken op het eiland waar in de zomermaanden duizenden toeristen bij komen. Met name in de vier hoofdsteden zijn veel toeristen te vinden. Drukte in het Noorden en rust in het Zuiden. Kreta, in het Grieks “Kriti”, is een zeer gevarieerd eiland waardoor het voor vrijwel iedereen geschikt is.

• Inwoners: 600.000
• Oppervlakte: 8000 km²
• Hoogste berg: 2456 meter
• Vijfde grootste eiland van de Middellandse Zee

Zoek je toch eigenlijk een andere bestemming? Doe dan leuke ideeën op in het handige overzicht met mooie Griekse eilanden.

 

Het fijne klimaat op Kreta

Door de ligging van Kreta in de Middellandse zee is het een vrij warm eiland. De zomers zijn warm en droog waarbij de temperatuur op gemiddeld 30 graden ligt. Tijdens het hoogtepunt van de zomer kan de temperatuur in het binnenland oplopen tot 40 graden. En ook de wintermaanden zijn relatief aan de warme kant, gemiddeld 20 graden. Wel valt er dan geregeld neerslag. Je kan met een gerust gevoel op vakantie naar Kreta want op het eiland zijn jaarlijks 300 zonnige dagen.

Kreta is een groot eiland en dit is ook te zien aan het klimaat. Dat verschilt namelijk in vergelijking tussen het noorden en zuiden. In het noorden valt aanzienlijk meer neerslag dan in het zuiden. Dit komt doordat in het noorden meer neerslag valt in het najaar en voorjaar.

klimaat op kreta temperaturen

 

De mooie natuur op Kreta

Kreta heeft diverse flinke bergen, met hoogten tot maar liefst 2400 meter. De bergen op Kreta bestaan uit kalksteen en karst. Door deze grondsoorten zijn er zeer veel grotten op Kreta. Deze ontstaan doordat er door regen scheurtjes ontstaan, die vervolgens  in de loop der tijd uitgroeien tot grotten. Ook zijn er tussen de begroeiing, vele kloven en ravijnen te vinden.

Daarnaast liggen er diverse rivieren en waterbronnen op Kreta, wat er mede voor zorgt dat er een grote variëteit aan flora en fauna op het eiland is. Zo leven er 2000 plantensoorten, waarvan 200 alleen op Kreta voor komen. Ook leven er bijzondere dieren zoals de goudadelaar, de lammergier, de Kretenzische wilde kat en de Kri-Kri geit.

natuur-kreta-bergen-vakantie-tips

 

De bergen op het eiland

Op het bekende Griekse eiland vind je drie bergketens. Het Ida gebergte, het Dikti-gebergte en het Thripti-gebergte. De hoogste berg staat in het Ida gebergte en is maar liefst 2456 meter hoog. Het heet de Psiloritis. Op Kreta vind je helaas geen kabelbanen zoals in landen als Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland. Desondanks kan je toch de bergen wel wat gaan verkennen met een huurauto of met een excursie.
Onderweg kan je genieten van prachtige uitzichten. Ook kan je tussen de bergketens, mooie vruchtbare plateaus tegen komen. Deze tussengebiedjes worden onder andere gebruikt voor de landbouw. Zo ligt bijvoorbeeld in het zuiden het grootste plateau, de Messara-vlakte.

De bergen liggen verdeeld over het eiland waardoor je vanuit de meeste badplaatsen, vrij snel de bergen kan gaan bekijken.

kreta-vakantie-informatie-natuur

 

Wandelen op Kreta

Een vakantie op Kreta hoeft zeker niet alleen te bestaan uit zon, zee en strand. Het eiland biedt namelijk mooie natuur waar vele wandeltochten kunnen worden gemaakt. Met name in het zuid-westen bied de natuur vele wandelmogelijkheden. Je vindt er namelijk ruige rotspartijen en veel rust. Je kan bijvoorbeeld mooi wandelen op de volgende plekken:

• de (drukke) Samariakloof
• Imbroskloof
• Therisson ravijn
• Agia Irini kloof
• rond het meer van Kournas
• het bekende langeafstandswandelpad E4 (480 km lang)

Er zijn echter ook gebieden waar minder mooi kan worden gewandeld. Zodoende is het verstandig om voor het wandelen, een boekje of wandelkaart te kopen.
Omdat Kreta één van de zuidelijkste gelegen eilanden van Griekenland is, liggen de temperaturen er ook het hoogst. Daarom wordt geadviseerd om een wandelvakantie in de maanden, april, mei, september of oktober te plannen. Een bergwandeling of toertocht lijkt namelijk niet zo aanlokkelijk met de gemiddelde temperatuur op Kreta. Echter zal de temperatuur per 100 meter hoogteverschil gemiddeld één graad dalen.

wandelen-kreta-vakantie-natuur-informatie

 

Het binnenland van Kreta

Tijdens een tocht door het binnenland van het eiland ontdek je al snel de veelzijdige bedrijvigheid. Het merendeel van de Kretenzers in het binnenland leeft van de landbouw en veeteelt. Het gaat hierbij vooral om geiten en schapen.
In de dorpjes is te zien hoe de tijd is blijven stil staan. De bouwstijl is chaotisch, oude auto’s en machines worden vaak lang niet opgeruimd en dorpjes hebben vaak meerdere kerkjes. De spil van de dorpjes is het Kafenion. Hier komen de mannen dagelijks bijeen om de actuele zaken te bespreken.

De binnenlanden zin bereikbaar door relatief goede wegen. Houd wel rekening met vele bochten en stijgende en dalende wegen. Op het eiland liggen namelijk drie bergketens. Het Dikti-gebergte, Ida-gebergte en Lefka Ori-gebergte. De hoogste toppen kunnen nog wel tot in mei bedekt zijn met sneeuw.

binnenlanden-kreta-natuur-informatie

 

Houd je ook van een hotel of vakantiehuis in de natuur? Ook dat is mogelijk op Kreta. Via Eliza was here vind je een ruim aanbod van speciale accommodaties die in de wat rustigere gebieden liggen. Minder toerisme, meer rust en natuur.

 

 

 

De rijke geschiedenis van Kreta

In de periode van 3300 tot 1450 voor Christus, zijn de eerste grote nederzettingen ontstaan op Kreta. Mede dankzij de handel in olijfolie, wijn, graan en olijven ontstond een groeiende economie. Er werd handel gedreven met onder andere Egypte, Cyprus en Syrië. Er zijn nog enkele bouwwerken uit deze Minoïsche periode behouden gebleven, waaronder het paleis van Knossos. Het wordt aangenomen dat deze periode waarschijnlijk abrupt werd gestopt door een zware aardbeving en uitbarsting van de vulkaan Santorini op het eiland Thera.

In de periode die hier op volgende werden er diverse oorlogen gevoerd tussen de verschillende steden op het eiland. De handel naar andere eilanden en landen werd hierdoor zeer beperkt. Vanaf 67 vóór Christus waren de Romeinen de baas op Kreta. Dit zorgde voor een groeiende economie en de aanleg van infrastructuur zoals wegen, bruggen en gebouwen. De Romeinse tijd kwam hier ten einde in 330 na Christus.

Rond 365 na Christus werd het eiland getroffen door een zware aardbeving en Tsunami. Bijna alle bouwwerken werden helaas verwoest. Ook kwamen bepaalde gedeelten in het westen tot wel negen meter hoger te liggen. In de volgende eeuwen zijn diverse bevolkingsgroepen de baas geweest op Kreta.

• 9e Eeuw: Arabische periode
• 10e Eeuw: Byzantijnse periode
• 1204: Byzantijnse periode
• 1645: Ottomaans Turkse periode
• 1900: Griekse periode

geschiedenis-kreta-bezienswaardigheden-heraklion-cultuur

 

Tijdens de Venetiaanse periode was er en rijke cultuur op het eiland te vinden. Dit was en is onder andere terug te zien in architectuur, schilderkunst en onderwijs. Op verschillende plekken zijn hier nog overblijfselen van terug te zien. Tijdens de Ottomaans Turkse periode was er veel onderdrukking, onrust en opstanden. Deze periode werd overwonnen dankzij hulp van landen zoals Frankrijk en Engeland. Het eiland werd vanaf 1913 onderdeel van Griekenland en is dat uiteraard nog steeds.

Wil je tijdens je vakantie wel eens wat meer weten van het eiland? Dan kan je kiezen voor één van de leuke fietstours met een gids.

 

Bij een vakantie op Kreta heb je de keuze uit verschillende soorten badplaatsen. Via de volgende link vind je een handige uitleg per badplaats: plaatsen op Kreta. Of lees het overzicht van de mooiste bezienswaardigheden op het eiland. Ook kan je alvast allerlei accommodaties bekijken via: hotels op Kreta.

 

 

© 2024 Griekenland Ontdekker.nl