karpathos-wat-te-doen

Wat te doen op Karpathos?

Mis de mooiste bezienswaardigheden en plekken van Karpathos niet dankzij dit overzicht van mooie plekken. Informatie over meer hoogtepunten vind je bij de toeristische informatiepunten in de grotere badplaatsen.

Ben je ook wel eens benieuwd naar andere leuke plekken in Griekenland? Bekijk dan eens de pagina over de mooiste Griekse eilanden.

 

1. Pigadia
Eén van de eerste bezienswaardigheden die je op Karpathos niet wilt missen, is natuurlijk de hoofdstad: Pigadia. Het wordt ook wel Karpathos-stad genoemd. Pigadia is ook meteen de grootste stad van het eiland, al doet dat formaat niet af aan het knusse Griekse gevoel in de stad. Pigadia kent veel schattige straatjes, leuke restaurants en een mooie haven.

Er hangt een bruisende en levendige sfeer. In de haven meren ook veerboten vanuit de omgeving aan. In de buurt van de stad heb je bovendien heerlijke stranden. Met uitzicht over het mooie helderblauwe water is Pigadia een gezellige bezienswaardigheid op het eiland. Ook binnen en in de omgeving van de stad zijn er leuke plekken die je kunt bezoeken.

karpathos-bezienswaardigheden-wat-zien2. De Grot van Poseidon in Pigadia
In de buurt van Pigadia, ligt ook de grot van Poseidon. Dit natuurlijke fenomeen vind je in de heuvels bij de hoofdstad. De grot is verbonden met een historisch element. Archeologen hebben in de grot historische restanten gevonden van het leven in de grot in het verleden. De grot werd gebruikt als tempel van Poseidon en lag jarenlang onder zeeniveau. Daarna gebruikten schapenherders de grot om in te schuilen.

Om bij de grot te komen volg je een korte wandelroute over een wandelpad met trappen. Een bijkomend voordeel van een bezoek aan deze bezienswaardigheid, is het mooie uitzicht dat je hebt over de stad. Lijkt het je leuk om de archeologische vondsten te bewonderen? Ga dan naar het archeologisch museum van Karpathos.3. Olymbos
Als je naar Karpathos gaat, wil je een bezoek aan het stadje Olymbos eigenlijk niet missen. Het wordt ook wel Olympos genoemd. Olymbos ligt helemaal in het noorden van het eiland. Het was jaren niet goed te bereiken, maar tegenwoordig is de weg verbeterd. Dat zegt ook meteen iets over het bijzondere van dit stadje: het is namelijk nog erg authentiek Grieks.

Loop je door de stad Olymbos, dan zie je dus echt het traditionele leven op een Grieks eiland. Op veel plekken is dat door het toerisme al aangetast, maar in dit stadje valt dat nog mee. Het ligt op een heuvel bij een klif en je kunt in de stad traditionele molens, straatjes en klederdracht bewonderen.

karpathos-mooie-plekken4. Saria eiland
Ook al zit je bij Karpathos op een mooi eiland, het is net zo leuk om nog een ander eiland in de omgeving te bezoeken. Saria eiland is een goede optie. Saria is een eiland zonder bewoners, dat vanaf Karpathos goed te bereiken is met de boot. Los van dat het al heerlijk is om een bootritje te maken, is op het eiland zelf ook genoeg te zien.

Zo heb je de optie om een wandeling te maken langs de klif, er te snorkelen, bij het eiland te zwemmen en de grot te bezoeken. Het leuke van de grot bij Saria is, dat je er zelfs doorheen kunt zwemmen. Ook zijn er op het eiland restanten van een historische stad. Bij een wandeling kom je daar vanzelf langs. Een leuk uitje dus!5. Kyra Panagia
Wil je graag een dagje strand beleven op Karpathos? Dan is Kyra Panagia misschien een leuke bestemming. De stranden van Kyra Panagia zijn precies waar je op hoopt: het ligt tussen de rotsen, in de omgeving zijn veel schattige restaurants en huisjes, je kunt heerlijk op een bedje gaan liggen en een duik nemen in de helderblauwe zee.

karpathos-leuke-plekken-bezienswaardigheden6. Vroukounda bergen
Het leuke van Karpathos is daarnaast, dat er ook bergen zijn die je kunt bezoeken. Als je van hiken houdt, ben je in de Vroukounda bergen zeker aan het juiste adres. Er zijn leuke routes uitgestippeld door dit gebied in het noorden van het eiland.

Al wandelende kom je wellicht restanten van oude steden en rotsen tegen. Veel routes starten in het stadje Avlona. Dit is een enigszins verlaten stad, waar in het verleden veel heeft plaatsgevonden. Je geniet hier dus van alle rust en mooie uitzichten over het eiland.7. Finiki
Wil je op het eiland een vissersdorpje bezoeken, ga dan naar Finiki. Dit dorpje staat bekend om de haven. Het is een rustige stad waar de visvangst nog een grote rol speelt. Niet gek dus, dat je bij de restaurants in Finiki heerlijk kunt eten. Je maakt je dag compleet door een stand in de buurt van Finiki te bezoeken.8. Arkassa
Een ander stadje op het eiland dat leuk is om eens te bezoeken, is Arkassa. Je vindt Arkassa in het westen van Karpathos. Wat het stadje uniek maakt? De kleurrijke huizen en gebouwen. Het centrum staat er vol mee. Denk aan mooie blauwe huisjes, gele gebouwen of een grappig kerktorentje.

Naast de veelzijdige kleuren, kun je in Arkassa ook ruïnes bewonderen. In de buurt van de stad staan ruïnes uit de 5e en 6e eeuw. Je kunt ze vinden bij de heuvel Palaiokastro. Ook vind je er bezienswaardigheden zoals een archeologisch museum, kerkelijk museum en de kloosters van Ipapandi en Agia Sofia. Genoeg te beleven dus in Arkassa. Al met al een stadje waar je blij van wordt.9. Apella Beach
Dat Karpathos veel mooie stranden heeft, is inmiddels bekend. Bij elke stad en elk dorpje heb je wel een idyllisch stukje strand. Een van de mooiste stranden van het eiland is ook Apella Beach. Een prachtig wit strand, met rotsen, super helder blauw water en in een groene omgeving. De ideale combinatie.

Indrukwekkender wordt het bijna niet, het is dan ook niet voor niets ooit beoordeeld tot het mooiste strand in Europa. In de buurt van het strand kun je ook een grot vinden, waar je een oude byzantijnse kerk ziet staan. Naast een heerlijke duik in het water is het dus ook de moeite waard om eens over het strand te wandelen en de omgeving te bekijken.

karpathos-mooie-plekken-highlights10. Bergdorpje Menetes
Het eiland Karpathos zit vol met gezellige stadjes. Ook Menetes is daar één van. Het ligt in de zuidelijke binnenlanden op een hoogte van 350 meter. Daardoor kan je er genieten van mooie uitzichten. Het is gebouwd tegen naast rotswanden waardoor de witte huizen extra goed opvallen. Je kunt er slenteren door kleine straatjes met historische huizen en neoklassieke gebouwen. Ook vind je er bezienswaardigheden zoals de belangrijkste kerk van het eiland. Het kleurijke bergdorp kan een leuke tussenstop zijn tijdens een rondtour door de binnenlanden.

karpathos-mooiste-bezienswaardigheden11. Othos
Wil je nog wel een leuk bergdorpje zien? Dan kan Othos een leuke optie zijn. Het dorpje ligt in de buurt van Pigadia, op een heuvel met hoogte van 510 meter. Het is een prachtig klein dorp met mooie gekleurde huizen en uitzicht over het eiland. Bovendien is er in Othos een leuk museum: het Volkenkundig museum. Hier leer je van alles over het verleden en de volken die op Karpathos hebben geleefd. Een ander leuk dorpje in de bergen is Volada.12. Mesochori
Nog een tof dorpje is Mesochori. Dit dorpje ligt op een hoger gelegen deel van Karpathos, waardoor je opnieuw een prachtig uitzicht hebt over de omgeving. Bovendien ligt Mesochori middenin een wijnstreek. Het is dus zeker de moeite waard om hier een wijntje uit de regio te proeven.

Zo kom je helemaal in de Griekse sferen. En wil je ergens op het eiland een mooie zonsondergang bewonderen? Dan ben je in Mesochori op een prachtige plek. Met een lekker wijntje en een romantische zonsondergang wordt het vakantiegevoel compleet.

karpathos-bezienswaardigheden-wat-doen13. Het Nikolaido Folklore Museum

In het centraal gelegen dorpje Othos, kan je een folklore museum bezoeken. Je kunt er allerlei historische voorwerpen zien zodat je een beeld krijgt hoe er vroeger op Karpathos geleefd werd. Zo kan je bijvoorbeeld allerlei huishoudelijke gebruiksvoorwerpen, sieraden en kleding bekijken. Maar zelfs tegenwoordig wordt een deel van de historische objecten nog steeds gebruikt. Karpathos is een eiland waar tradities lang voortleven.14. Kunstgalerijen

Houd je op zijn tijd wel van wat kunst? Dan zou je eens een bezoekje kunnen brengen aan de kunstgalerijen in de mooie plaats Olympos. Je kunt er allerlei schilderijen, beelden, sieraden en andere kunstwerken zien. Een gedeelte hier van is ook te koop.

Olympos is een bergdorp dat in de buurt van de noord westelijke kust ligt. Het dorp is gebouwd op een berghelling en is daarom eigenlijk al een bezienswaardigheid op zich. Verwonder je over de bouw op de moeilijke plek. Maar geniet daarnaast ook van de prachtige uitzichten op het eiland en de zee.

karpathos-leuke-plekken15. Badplaatsje Finiki

Finiki is geen echte bezienswaardigheid maar wel een mooie plek. Het is een klein badplaatsje met een sfeervolle baai. Compleet met een zandstrand, restaurantjes, vissersboten en een kerk op de naast gelegen heuvel. Een bijna perfect Grieks plaatje.

Finiki ligt aan de zuid west kust en kan een leuke bestemming zijn voor een rustig dagje uit. De bekende badplaats Arkasa ligt op slechts een paar kilometer afstand.

karpathos-mooie-plaatsen

 

 

 

 

De ligging en natuur van Karpathos

Het rustige eiland Karpathos ligt in het zuidelijke gedeelte van de Egeïsche zee. Het is een vrij onbekend en rustig eiland, ondanks de ligging tussen het bekende Kreta en Rhodos. De lage hoeveelheid toerisme heeft als voordeel dat je er nog echt het authentieke Griekenland kan zien. Maar ook dat de mensen er nog extra ontspannen en vriendelijk zijn. Verder heb je er minder last van drukte. Een nadeel is de reis naar het eiland toe. Soms zal je vliegtuig namelijk niet rechtstreeks vliegen maar een tussenstop maken op Kreta of in de Griekse hoofdstad Athene.

Het eiland is 50 kilometer lang en gemiddeld 10 kilometer breed. Door het vrij kleine oppervlak, kan je het gehele eiland zien tijdens je vakantie.
Vrijwel het gehele eiland is bergachtig, met name in het centrale gedeelte. De hoogste berg is ruim 1200 meter hoog. De kust bestaat uit stranden, rotswanden en baaien. Over het algemeen staat de kust als vrij ruig bekend. Hierdoor heb je wat minder lang gerekte stranden maar wel weer diverse leuke verscholen baaien.
De bergen zijn vrij kaal maar de lagere gedeelten zijn vrij vol begroeid. Onder andere in de landbouwgebieden waar voornamelijk walnoten, olijven, granaatappels en sinaasappels worden verbouwd.

Karpathos wordt vooral bezocht door toeristen die houden van een rustige vakantie. Jongeren zal je er daarom maar weinig zien.

zakynthos-griekenland-mooie plaatsen

 

Ben je ook wel eens benieuwd naar andere leuke plekken in Griekenland? Bekijk dan eens de pagina over de mooiste Griekse eilanden. Of bekijk de pagina’s over rustige plekken zoals Kefalonia of het bijzondere Santorini.

 

© 2024 Griekenland Ontdekker.nl