karpathos-wat-te-doen

Wat te doen op Karpathos?

Mis de mooiste bezienswaardigheden en plekken van Karpathos niet dankzij dit overzicht van mooie plekken. Informatie over meer hoogtepunten vind je bij de toeristische informatiepunten in de grotere badplaatsen.

Ben je ook wel eens benieuwd naar andere leuke plekken in Griekenland? Bekijk dan eens de pagina over de mooiste Griekse eilanden.

 

Pigadia
Eén van de eerste bezienswaardigheden die je op Karpathos niet wilt missen, is natuurlijk de hoofdstad: Pigadia. Het wordt ook wel Karpathos-stad genoemd. Pigadia is ook meteen de grootste stad van het eiland, al doet dat formaat niet af aan het knusse Griekse gevoel in de stad. Pigadia kent veel schattige straatjes, leuke restaurants en een mooie haven.

Er hangt een bruisende en levendige sfeer. In de haven meren ook veerboten vanuit de omgeving aan. In de buurt van de stad heb je bovendien heerlijke stranden. Met uitzicht over het mooie helderblauwe water is Pigadia een gezellige bezienswaardigheid op het eiland. Ook binnen en in de omgeving van de stad zijn er leuke plekken die je kunt bezoeken.

karpathos-bezienswaardigheden-wat-zienDe Grot van Poseidon in Pigadia
In de buurt van Pigadia, ligt ook de grot van Poseidon. Dit natuurlijke fenomeen vind je in de heuvels bij de hoofdstad. De grot is verbonden met een historisch element. Archeologen hebben in de grot historische restanten gevonden van het leven in de grot in het verleden. De grot werd gebruikt als tempel van Poseidon en lag jarenlang onder zeeniveau. Daarna gebruikten schapenherders de grot om in te schuilen.

Om bij de grot te komen volg je een korte wandelroute over een wandelpad met trappen. Een bijkomend voordeel van een bezoek aan deze bezienswaardigheid, is het mooie uitzicht dat je hebt over de stad. Lijkt het je leuk om de archeologische vondsten te bewonderen? Ga dan naar het archeologisch museum van Karpathos.Olymbos
Als je naar Karpathos gaat, wil je een bezoek aan het stadje Olymbos eigenlijk niet missen. Het wordt ook wel Olympos genoemd. Olymbos ligt helemaal in het noorden van het eiland. Het was jaren niet goed te bereiken, maar tegenwoordig is de weg verbeterd. Dat zegt ook meteen iets over het bijzondere van dit stadje: het is namelijk nog erg authentiek Grieks.

Loop je door de stad Olymbos, dan zie je dus echt het traditionele leven op een Grieks eiland. Op veel plekken is dat door het toerisme al aangetast, maar in dit stadje valt dat nog mee. Het ligt op een heuvel bij een klif en je kunt in de stad traditionele molens, straatjes en klederdracht bewonderen.

karpathos-mooie-plekkenSaria eiland
Ook al zit je bij Karpathos op een mooi eiland, het is net zo leuk om nog een ander eiland in de omgeving te bezoeken. Saria eiland is een goede optie. Saria is een eiland zonder bewoners, dat vanaf Karpathos goed te bereiken is met de boot. Los van dat het al heerlijk is om een bootritje te maken, is op het eiland zelf ook genoeg te zien.

Zo heb je de optie om een wandeling te maken langs de klif, er te snorkelen, bij het eiland te zwemmen en de grot te bezoeken. Het leuke van de grot bij Saria is, dat je er zelfs doorheen kunt zwemmen. Ook zijn er op het eiland restanten van een historische stad. Bij een wandeling kom je daar vanzelf langs. Een leuk uitje dus!Kyra Panagia
Wil je graag een dagje strand beleven op Karpathos? Dan is Kyra Panagia misschien een leuke bestemming. De stranden van Kyra Panagia zijn precies waar je op hoopt: het ligt tussen de rotsen, in de omgeving zijn veel schattige restaurants en huisjes, je kunt heerlijk op een bedje gaan liggen en een duik nemen in de helderblauwe zee.

karpathos-leuke-plekken-bezienswaardighedenVroukounda bergen
Het leuke van Karpathos is daarnaast, dat er ook bergen zijn die je kunt bezoeken. Als je van hiken houdt, ben je in de Vroukounda bergen zeker aan het juiste adres. Er zijn leuke routes uitgestippeld door dit gebied in het noorden van het eiland.

Al wandelende kom je wellicht restanten van oude steden en rotsen tegen. Veel routes starten in het stadje Avlona. Dit is een enigszins verlaten stad, waar in het verleden veel heeft plaatsgevonden. Je geniet hier dus van alle rust en mooie uitzichten over het eiland.Finiki
Wil je op het eiland een vissersdorpje bezoeken, ga dan naar Finiki. Dit dorpje staat bekend om de haven. Het is een rustige stad waar de visvangst nog een grote rol speelt. Niet gek dus, dat je bij de restaurants in Finiki heerlijk kunt eten. Je maakt je dag compleet door een stand in de buurt van Finiki te bezoeken.Arkassa
Een ander stadje op het eiland dat leuk is om eens te bezoeken, is Arkassa. Je vindt Arkassa in het westen van Karpathos. Wat het stadje uniek maakt? De kleurrijke huizen en gebouwen. Het centrum staat er vol mee. Denk aan mooie blauwe huisjes, gele gebouwen of een grappig kerktorentje.

Naast de veelzijdige kleuren, kun je in Arkassa ook ruïnes bewonderen. In de buurt van de stad staan ruïnes uit de 5e en 6e eeuw. Je kunt ze vinden bij de heuvel Palaiokastro. Genoeg te beleven dus in Arkassa. Al met al een stadje waar je blij van wordt.Apella Beach
Dat Karpathos veel mooie stranden heeft, is inmiddels bekend. Bij elke stad en elk dorpje heb je wel een idyllisch stukje strand. Een van de mooiste stranden van het eiland is ook Apella Beach. Een prachtig wit strand, met rotsen, super helder blauw water en in een groene omgeving. De ideale combinatie.

Indrukwekkender wordt het bijna niet, het is dan ook niet voor niets ooit beoordeeld tot het mooiste strand in Europa. In de buurt van het strand kun je ook een grot vinden, waar je een oude byzantijnse kerk ziet staan. Naast een heerlijke duik in het water is het dus ook de moeite waard om eens over het strand te wandelen en de omgeving te bekijken.

karpathos-mooie-plekken-highlightsMenetes
Het eiland Karpathos zit vol met gezellige stadjes. Ook Menetes is daar één van. Het middeleeuwse stadje bestaat voor een groot deel uit witte huizen. Wel zo handig met de warmte in de zomer. Het is leuk om er eens doorheen te lopen. In het stadje staat ook een mooie kerk waar je kunt gaan kijken.Othos
Ga je liever naar een bergdorpje? Dan kan Othos een leuke optie zijn. Othos ligt in de buurt van Pigadia, op een heuvel met hoogte van 510 meter. Het is een prachtig klein dorp met mooie gekleurde huizen en uitzicht over het eiland. Bovendien is er in Othos een leuk museum: het Volkenkundig museum. Hier leer je van alles over het verleden en de volken die op Karpathos hebben geleefd. Een ander leuk dorpje in de bergen is Volada.Mesochori
Nog een tof dorpje is Mesochori. Dit dorpje ligt op een hoger gelegen deel van Karpathos, waardoor je opnieuw een prachtig uitzicht hebt over de omgeving. Bovendien ligt Mesochori middenin een wijnstreek. Het is dus zeker de moeite waard om hier een wijntje uit de regio te proeven.

Zo kom je helemaal in de Griekse sferen. En wil je ergens op het eiland een mooie zonsondergang bewonderen? Dan ben je in Mesochori op een prachtige plek. Met een lekker wijntje en een romantische zonsondergang wordt het vakantiegevoel compleet.

karpathos-bezienswaardigheden-wat-doen

 

 

Ben je ook wel eens benieuwd naar andere leuke plekken in Griekenland? Bekijk dan eens de pagina over de mooiste Griekse eilanden. Of bekijk de pagina’s over rustige plekken zoals Kefalonia of het bijzondere Santorini.

 

© 2022 Griekenland Ontdekker.nl