Griekenlandontdekker » Corfu » Corfu stad

Corfu stad vakantie informatie

De hoofdstad van het Griekse eiland Corfu staat bekend als één van de mooiste Griekse steden. Corfu stad is sfeervol, authentiek en vol historische hoogtepunten. Ontdek het sfeervolle centrum, het imposante verdedigingsfort of de mooie strandjes. Bij toeristen staat de stad bekend als Corfu stad of Korfoe stad. Onder de Grieken wordt echter de naam Kerkyra gebruikt.

corfu-stad-kerkyra-bezienswaardigheden-informatie

Het sfeervolle centrum van Corfu stad / Kerkyra

De architectuur in de stad is beïnvloed door de rijke geschiedenis van de stad. Je vind nog steeds verschillende invloeden terug van volken die het heerschap hebben gehad over de stad. Zo kan je nog de Siciliaanse, Venetiaanse, Franse en Engelse invloed terug zien. Uit deze tijden zijn nog diverse historische gebouwen overgebleven die zorgen voor een sfeervol centrum. Dankzij de vele historische overblijfselen is het zelfs benoemd tot UNESCO werelderfgoed.

Het centrum van Kerkyra bestaat uit een afwisseling van sierlijke pleinen, brede winkelstraten met booggalerijen en schuine idyllische straatjes. Je vindt er allerlei soorten winkels en restaurants. Je bent eenvoudig enkele uren zoet in het centrum. Houd er wel rekening mee dat de winkels niet altijd geopend zijn. De openingstijden van niet-toeristische winkels zijn:

• Maandag, woensdag en zaterdag: 9:00 tot 14:00 uur
• Dinsdag, donderdag en vrijdag: 9:00 tot 13:00 uur en van 17:30 tot 20:00 uur
• Zondag de hele dag gesloten
• toeristische winkels: elke dag van 10:00 tot 20:00 uur

corfu-stad-kerkyra-centrum-bezienswaardigheden

Havens van Corfu stad / Kerkyra

Ook de twee havens zijn leuk om eens te gaan bekijken. Het is er vaak een levendige boel. In de stad zijn twee haven, de oude (Paleo Limani) en nieuwe (Neo Limani) haven. De oude haven vind je vooral rondom het grote fort. Hier liggen voornamelijk kleinere bootjes. Daarbij gaat het vooral om vissersbootjes en plezierbootjes van bewoners.

Bij een ander gedeelte van het centrum ligt een jachthaven voor grotere boten zoals zeilboten en toeristenboten. Net buiten het centrum ligt de nieuwe haven. Deze is vooral gericht op grotere schepen. Zo is er een jachthaven gedeelte voor zeilboten en toeristenboten. Daarnaast is er een gedeelte voor de echt grote schepen. Hier meren vrachtschepen en cruiseschepen aan. Ook vertrekken er dagelijks veerboten naar bijvoorbeeld het eiland Paxos en naar het vaste land van Griekenland (Igoumenitsa).

kerkyra-corfu-stad-wat-zien

Bezienswaardigheden in en rond Corfu stad

Verdeeld door de stad vind je allerlei historische hoogtepunten. Van poorten tot standbeelden en van het grote fort tot historische gebouwen. Kerkyra ademt een mooie historische sfeer uit. Veel historische overblijfselen zijn gelukkig vrij goed bewaard gebleven. Bezienswaardigheden die je kan gaan bekijken zijn:

• het historische verdedigingsfort
• Byzantijns museum
• archeologisch museum
• St. Spiridon kerk
• Orthodoxe kathedraal
• Panagia Spiliotissa kathedraal (bij het haven)
• Esplanade plein
• Platiteraklooster
• Spiridon kerk
• Kanóni schiereiland
• stadhuis
• Museum voor Aziatische kunst in het Paleis van St. Michael
• dagelijkse markt bij het nieuwe fort

corfu-hoofdstad-kerkyra-bezienswaardigheden-zien

Esplanade plein
De kern van het centrum wordt gevormd door het Esplanade plein. Dit bekende plein had oorspronkelijk een verdedigende functie en is gebouwd tijdens de Venetiaanse bezetting. Het is een mooi en levendig plein waar geregeld evenementen worden gehouden.
Aan het plein staat het Liston gebouw. Een statig gebouw dat is voorzien van een lange bogengalerij.

Corfu muziekfestival
Jaarlijks wordt in juli het Corfu Festival gehouden. Een groot muziekfestival waarbij er op diverse plekken live muziek is te horen. Internationale muzikanten proberen je te verrassen met hun muzikale kunsten.

Grote verdedigingsfort (Paleo Frourio)
Vanaf 1550 beschikt de stad over een groot fort. Het “Oude fort” of wel Paleo Frourio, is gebouwd voor de Venetianen om de haven te beschermen. Tegenwoordig is het een mooi monument om door heen te lopen. Van het fort heb je een mooi uitzicht en kan je leuk foto’s maken. Bij het fort vind je ook een klein museum en de St. Joriskerk.
Dertig jaar later is nog een fort gebouwd, het “nieuwe fort”. Deze ligt vlakbij de oude haven.

Toeristisch vervoer langs bezienswaardigheden
Heb je even genoeg van het wandelen? Dan kan je kiezen voor het toeristentreintje bij het centrale plein. Deze rijd door en rond het centrum langs diverse mooie gebouwen en bezienswaardigheden. Het treintje vertrekt wanneer het vol is.
Of kies voor één van de koetsjes. Wat duurder maar je kan gedeeltelijk wel zelf de gewenste route aangeven. De Grieken noemen de koetsen “Carrozza”.

Lage vliegtuigen spotten
Het vliegveld van het eiland ligt vlakbij de hoofdstad. Bij het begin van de landingsbaan ligt het dorpje Kanoni. Hier is een plek waar je de vliegtuigen zeer dichtbij kan zien overkomen. De vliegtuigen vliegen slechts 30 meter hoog! Een spannende en indrukwekkende ervaring.

Excursies met een boot
Vanuit de haven kan je dagtochten boeken naar verschillende bestemmingen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor het eiland Paxos, het vaste land van Griekenland of Albanië. Ook kan je bijvoorbeeld kiezen voor een dagtocht waarbij je met een boot naar mooie stranden en baaien in de omgeving gaat.

bezienswaardigheden-corfu-stad-kerkyra-wat-zien

Kan je uitgaan in Corfu stad?

Je kan leuk uitgaan in de stad. Je vind er namelijk de Corfu strip. Een straat met diverse discotheken en bars. Je vind er zelfs een discotheek op een dakterras en een discotheek met een zwembad. Ook zijn er verschillende terrasjes waar je de avond rustig kan beginnen. De uitgaansstraat ligt in het noorden van de stad bij de nieuwe haven. Dat is de haven waar de grotere schepen aanleggen. Bekende discotheken zijn:

• Cavalieri Roof: bar met een dakterras waar je kan borrelen
• Apocalypse discotheek met een zwembad
• Privilege
• Hippodrome discotheek
• Sodoma Club

Maar ook in badplaatsen zoals Gouvia, Mastichari, Dassia, Sidari en Kavos kan je flink feesten.

corfu-stad-kerkyra-uitgaan-centrum-hotel

Ligging van Corfu stad op het eiland

Corfu stad ligt in het oosten, ongeveer in het midden van het eiland. De stad heeft ongeveer 35.000 inwoners en heeft de belangrijkste haven van het eiland. Dankzij de centrale ligging zijn andere badplaatsen en bezienswaardigheden op Corfu, vrij snel te bereiken.

Via de onderstaande fotoknop vind je hotels in en rond het mooie Kerkyra. Via de volgende link vind je informatie over: plaatsen op Corfu.