Griekenlandontdekker » Bezienswaardigheden op Kos

Bezienswaardigheden op Kos

Eleftherias plein
Bij een bezoek aan Kos-stad mag een kijkje op het Eleftherias-plein zeker niet ontbreken.  Het plein is omgeven door terrasjes, de Defterdar moskee en het Agora. Dit authentieke gebouw is het gemeentelijke marktgebouw. Je vind hier vele kraampjes met typische Griekse producten zoals fruit, kruiden, honing en olijfolie. Dagelijks vanaf de ochtend tot laat in de avond geopend.


Hippocrates plataan
Iedereen heeft wel eens van hem gehoord, Hippocrates. De beroemde medische grondlegger zou volgens de legende 2400 jaar geleden onder een Oosterse plataan, zijn studenten hebben les gegeven. Een nazaat van deze boom staat nog steeds in Kos-stad en is ondertussen 500 jaar oud. Ook is het de grootste Oosterse plataan in Europa met een diameter van 12 meter. Je vind deze bijzonder boom naast de ingang van het fort in Kos-stad.

Asklepion
Eén van de archeologische monumenten van Kos is het Asklepion of Asklepieion. Dit monument was ooit de geneeskundeschool van de medische grondlegger Hippokrates. De overblijfselen bestaan uit delen van de tempel, de zuilen, de trappen en het badhuis. Dit bekendste monument van Kos ligt op circa 3,5 kilometer vanaf Kost-stad  verscholen tussen tussen de Cipressen op een heuvel. Het Asklepion is goed bereikbaar per fiets of met het stadstreintje.


Asfendiou-dorpen
Het echte Griekse leven eens zien? Ga dan eens naar de typische Griekse dorpjes Lagoudi, Zia, Evangelistria en Asomatos. Deze wonderlijke gehuchtjes liggen op de berg Dikaios tussen de bossen, veilig verscholen voor drommen toeristen. Geniet van de rust, het typische Griekse leven en de mooie Byzantijnse kerken.


Een dagje Bodrum – Turkije
De populairste excursie vanaf Kos is een dagtochtje naar de badplaats Bodrum in Turkije. Vanaf Kos-stad gaan er meerdere keren per dag veerboten naar deze Turkse badplaats. De overtocht duurt ongeveer 30 à 50 minuten, afhankelijk van het type veerboot.
Bodrum is een bruisende badplaats met vele winkeltjes, een overdekte markt, moskeeën, een groot museum en een bruisend dagelijks leven. En ook hier wordt u bij het binnenvaren van de haven begroet door een groot fort.
Voor vertrek naar Bodrum ontvangt u een tijdelijk visum dat geldig is voor één dag.


Embros Thermen
Een leuke attractie voor het hele gezin zijn de Embros Thermen. Het bestaat uit een bekken van rotsen waar water instroomt uit de rosten. Dit bronwater heeft een temperatuur van circa 40 graden en zou een heilzame werking hebben. Nadeel is de Zwavelgeur van het water maar vaak wend dit al snel. Naast de Embros-therm is hier ook een klein kiezelstrand, een taverne met verse vis en prachtige natuur te vinden.
De bron ligt op circa 14 kilometer van Kos-stad. De route er heen is prachtig maar kan op de fiets voor kinderen wat lang zijn. Automobilisten kunnen het beste bovenaan het einde van de weg parkeren en het laatste stuk te voet afleggen. Helemaal makkelijk: neem de bus. Tip: ga op rustige tijden om zo optimaal te kunnen genieten van deze echt bijzondere plek.


Fietsen op Kos
Kos staat bekend als fiets-eiland. Er zijn diverse fietspaden te vinden, waardoor het fietsen een leuke en makkelijke manier van vervoer is. Het fietsen klinkt vermoeiend maar is door de rijwind vaak juist koeler dan een bus of taxi. Fietsen kunnen op vele plekken gehuurd worden. Vaak vallen de kosten mee waardoor veel toeristen de fietsen zelfs grotendeels de hele vakantie huren.
Dankzij de fiets kan je vele plekken ontdekken. Ook net buiten de standaard routes.

fietsen kos bezienswaardigheden


Lido waterpark
In het oosten van Kos net voorbij Psalidi ligt het Lido Waterpark. Een pretpark met glijbanen, zwembaden en dobberbanen voor het hele gezin.  Gelegen in een natuurgebied en goed bereikbaar via de hoofdweg vanaf Kos-stad.


Kleine tips:

  • Loop eens een rondje om het politiebureau van Kos-stad. Een mooi gebouw en aan de achterkant kan je de gevangenen in de open cellen zien zitten. Gelegen net voorbij het fort aan de hoofdweg richting Psalidi.
  • Probeer een paar woordjes Grieks te spreken. Dit wordt vaak erg gewaardeerd.
  • Bekijk niet alleen het toeristische deel van Kos, maar loop/rijd juist ook eens rustige buurten of gebieden in. Vaak zijn juist hier de wonderbaarlijkste dingen te zien.