Griekenlandontdekker » Bezienswaardigheden op Lesbos

Bezienswaardigheden op Lesbos

Naast de stranden en leuke plaatsen, biedt het eiland Lesbos nog meer leuke bezienswaardigheden. Je vind hier een opsomming van bezienswaardigheden die leuk kunnen zijn voor een uitstapje.


Mytilini
De hoofdstad Mytilini is zeker aan aanrader als vakantiebestemming of voor een daguitstapje. Je vind hier de belangrijkste haven van het eiland. Niet alleen voor toeristen, maar ook voor de aan- en afvoer van goederen. Naast de grote haven, vind je er ook diverse musea, een leuke winkelstraat en diverse historische gebouwen. Zoals onder andere een oud kasteel, compleet met badhuizen en kelders.


Bergdorpje Agiassos
In het zuid-oostelijke binnenland ligt het pittoreske plaatsje Agiassos. Dit plaatsje staat met name bekend om de vele winkeltjes met keramiek, aardewerk en houtsnijwerk. Verder zijn er veel nauwe straatjes te vinden en is hier de echte Griekse sfeer te proeven. Verder zijn er enkele musea te vinden.

Het is één van de meest traditionele dorpen van het eiland. Je vind het dorpje in het midden van het eiland, in het zuidelijke gedeelte. Toerisme zul je hier nog weinig vinden.


Versteende woud van Lesbos
Op Lesbos vind je bomen van 20 miljoen jaar oud. Uiteraard niet van hout, maar totaal versteend door vulkaanuitbarstingen. Dit bijzondere natuurverschijnsel is op slechts twee plekken in de wereld te zien, Arizona in Amerika en op Lesbos bij de plaats Eressos. De bomen en lijken nog steeds te leven en een wandeling tussen de diverse fossielen is dan ook de moeite waard. Bewandel het geasfalteerde wandelpad van Eressos naar Sigri en verwonder u over de kunsten van de natuur.

Snorkelen bij Vatera
Een mooie plek om te snorkelen of te genieten van een mooi zandstrand van maar liefst 7 kilometer lang, is bij het dorpje Vatera. Langs de kust zijn diverse vissoorten te zien, waaronder de octopus. Ook leuk zijn de warmwaterbronnen van Lisvori en Polichnitou.


Mithymna of Molyvos
Deze gezellige plaats is leuk eens te bezoeken. Het heeft namelijk een leuk centrum en een sfeervolle haven. Ook vind je er enkele musea en een kasteel. Rond het kasteel is geregeld straattheater te zien.
Molyvos is extra leuk dankzij de afwijkende bouwstijl, wat zorgt voor een mooie sfeer. Ook in de huidige moderne tijden, moeten de Grieken zich aan deze bouwstijl houden in Mithymna.

Maar is het nou Mithymna of Molyvos? Theoretisch gezien is beide correct. Echter hebben de Grieken liever dat je het hebt over Mithymna. Dit heeft te maken met gebeurtenissen in de Griekse historie.


Kalloni
Bij het dorpje Kalloni vind je de zoutwinning van Lesbos. Het zout wordt gewonnen in zogenaamde zoutpannen, wat een leuk gezicht is. Zeker dankzij de vele vogels die er op af komen. En met een beetje geluk kan je zelfs nog Flamingo’s spotten.

Maar niet alleen de zoutwinning is leuk te zien, ook het dorpje is leuk om even te bekijken. Zo vind je er enkel historische gebouwen en goede visrestaurantjes bij het haventje. Kalloni is namelijk een bron van sardientjes, die zelfs wereldwijd worden verkocht.


Polichnitos
Als tussenstop tijdens een rondtoer over het eiland, is het plaatsje Polichnitos aan te raden. Je vind hier namelijke meerdere warmwaterbronnen. In de bronnen komt water met een temperatuur van ongeveer 80 graden naar boven. Na te zijn afgekoeld, kan je hier een bad in nemen.
Naast de heetwaterbronnen, vind je in Polichnitos ook een Folklore museum, militair vliegveld en een klooster.


Barbayanni likeurstokerij
In het typisch Griekse dorpje Plomaris vind je een moderne stokerij. Hier kan je leren hoe de bekende Griekse drank Ouzo wordt gemaakt. Maar ook verschillende andere likeuren kan je er vinden. In de stokerij kan je een bedrijfsfilm bekijken en krijg je vervolgens een enthousiaste rondleiding. De gids spreekt Engels.

Je vind Plomaris in het zuiden van Lesbos, in de buurt van Agios Isidoris.
Niet alleen de mooie stokerij, ook het dorpje is leuk om even te bekijken. Een klein maar gezellig Grieks dorpje. Na het bezoek kan je even lekker afkoelen bij de mooie stranden van Ammoudeli en Melinta.


Aquaduct van Moria
In het oosten van het eiland, vind je het dorpje Moria. Net buiten het dorp staat een eeuwenoude aquaduct. Het knappe bouwwerk is langgeleden gebouwd door de Romeinen. De aquaduct heeft vele jaren water vervoerd van Agiasos naar de hoofdstad Mytilini.
Het dorp ligt op enkele kilometers van de kust en is zodoende praktisch wanneer je en rondtoer langs de kust maakt. Niet alleen de aquaduct, ook het gezellige dorpje is leuk om te bekijken.

aquaduct lesbos bezienswaardigheden


Olijfolie museum
Bij het dorpje Agias Paraskevis vind je een leuk museum over de fabricage van olijfolie. Het museum is gevestigd in een oude olijfoliefabriek. Voor een klein entreebedrag kan je leren met welke technieken olijfolie uit olijven wordt vervaardigd. Via diverse filmpjes en informatieborden leer je over de technieken en geschiedenis van de voormalige fabriek. Na afloop kan je nog even rondkijken in het winkeltje of genieten van bijvoorbeeld een goede cappuccino.


Kasteel in Mytilini
Bij de badplaats Mytilini vind je een groot kasteel boven op een heuvel. Vanaf de heuvel heb je een mooi uitzicht op de zee en stad. Het grote kasteel is nog in een redelijke staat. Ter verbetering vinden er momenteel renovaties plaats. Bij het kasteel kan je mooi en rustig wandelen. Het kasteel is geen topattractie maar kan toch leuk zijn om even te bezoeken.

kasteel lesbos bezienswaardigheden