De verkeersregels in Griekenland
Wanneer je tijdens een vakantie in Griekenland een auto gaat huren, is het verstandig om de belangrijkste verkeersregels te kennen. Vooral de verkeersregels die anders zijn dan bij ons. Je vindt hier een handig overzicht:
• De maximale snelheden zijn: binnen de bebouwde kom 50 km/u, buiten de bebouwde kom 80 km/u en op snelwegen 110 kilometer per uur. Op de Griekse eilanden is 90 kilometer per uur vaak de maximale snelheid.
• In Griekenland dien je beide handen aan het stuur te houden. Ook is afleiding niet toegestaan. Zorg dus dat je handsfree bel en niet door middel van oordopjes of een koptelefoon. Dit is namelijk niet toegestaan. Ook afleiding door bijvoorbeeld het aansteken van een sigaret of het bedienen van de navigatie is niet toegestaan.
De boetes voor het vasthouden van een telefoon tijdens het rijden zijn aardig hoog. Ook door rood licht rijden of geen gordel dragen wordt beboet met hoge boetebedragen.
• Op smalle bergwegen heeft bergopwaarts verkeer voorrang boven verkeer dat naar beneden rijdt.
• Auto’s op hoofdwegen hebben voorrang ten opzichte van verkeer vanuit zijwegen. Op gelijkwaardige kruisingen heeft verkeer van rechts voorrang. Een belangrijke verkeersregel dat je echter wat defensief moet benaderen. Er gelden namelijk ook wat “ongeschreven wetten” in Griekenland. Soms is voorrang verlenen daarom beter dan standaard voorrang nemen wanneer je daar eigenlijk recht op hebt.
• In Griekenland zal je niet zoveel parkeermeters zien. Wel wordt er gecontroleerd op het wel of niet juist parkeren. Parkeren is verboden binnen 3 meter van een brandkraan, binnen 5 meter van een kruising en binnen 12 meter van een bushalte, tramhalte of spoorwegovergang. In de praktijk zal je echter vrij veel auto’s te dicht bij kruisingen zien staan.
Krijg je toch een boete, dan heeft de politie het recht om je Griekse nummerbord van de auto te halen.
• De voorrangsregels op rotondes verschillen per rotonde. Staan er geen voorrangsborden? Dan heeft verkeer dat de rotonde oprijdt voorrang. Staan er wel borden? Dan gelden dezelfde regels als bij ons.
• Een onverwachte Griekse verkeersregel is de volgende: het is verplicht om tijdens het rijden op bergwegen te toeteren voor een onoverzichtelijke bocht. Om zo je komst aan te kondigen aan eventueel tegemoet komend verkeer.
• Kinderen tot 12 jaar mogen niet voorin een auto zitten. Daarnaast dienen kinderen jonger dan 12 jaar, op een geschikt kinderstoeltje of passende zitverhoger te zitten.
Dit was het overzicht van de belangrijkste Griekse verkeersregels. Houd er echter rekening mee dat de Grieken zich niet zo strikt aan alle regels houden. Probeer daarom defensief te rijden en je niet druk te maken om toeterende Grieken. De minste verkeerstress zal je ervaren op rustigere eilanden als Lesbos en Samos.
Griekse verkeersgewoonten
In Griekenland zijn er enkele verkeersgewoonten die verschillen van andere landen en die handig zijn om te kennen. Zo kan je stress, irritatie en ongelukken meer voorkomen.
Toeteren:
Het is gebruikelijk voor Griekse bestuurders om te toeteren als teken van waarschuwing of begroeting. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij het passeren van vrienden op straat of om andere bestuurders te waarschuwen voor gevaarlijke situaties. Vat het dus niet te persoonlijk of negatief op want je wilt natuurlijk geen stress tijdens je vakantie.
Aansporen van voetgangers:
In sommige gebieden, vooral drukke stadscentra, kan het voorkomen dat bestuurders dicht langs voetgangers rijden of zelfs toeteren om hen aan te moedigen sneller te bewegen. Dit kan voor mensen uit andere culturen als onbeleefd worden beschouwd, maar in Griekenland is het vaak een alledaagse praktijk.
Dubbel parkeren:
In steden met beperkte parkeergelegenheid is het gebruikelijk voor bestuurders om hun auto dubbel te parkeren, vooral als ze slechts voor korte tijd weg zijn. Dit kan het verkeer belemmeren en is eigenlijk in strijd met de wet, maar het gebeurt toch vaak.
Informeel verkeer:
Griekse bestuurders kunnen soms informeel rijgedrag vertonen, zoals het negeren van verkeerslichten of het inhalen op ongebruikelijke plaatsen. Dit betekent echter niet dat de verkeersregels volledig genegeerd worden, maar eerder dat er soms wat flexibiliteit lijkt te zijn in de interpretatie ervan.
Geduld:
Hoewel het verkeer in sommige gebieden chaotisch kan lijken, hebben Grieken over het algemeen een hoog tolerantieniveau voor verkeersopstoppingen en vertragingen. Geduld is vaak een deugd bij het rijden in Griekenland.
Het is belangrijk om op te merken dat hoewel sommige van deze gewoonten in Griekenland algemeen voorkomen, ze niet noodzakelijkerwijs worden aangemoedigd of als veilig worden beschouwd. Het is altijd het beste om de verkeersregels te volgen en voorzichtig te zijn op de weg.
Wil je Griekenland graag per auto gaan verkennen maar onderweg zo min mogelijk stress? Dan zou je één van de rustige Griekse eilanden als bestemming kunnen kiezen.
Tips bij het huren van een auto
Als je een auto wilt huren in Griekenland, zijn hier enkele tips om een soepele ervaring te garanderen:
Vergelijk prijzen:
Vergelijk tarieven en voorwaarden van verschillende autoverhuurbedrijven voordat je boekt. Er kunnen namelijk aantrekkelijke verschillen zijn. Bijvoorbeeld tussen verhuurbedrijven die gelegen zijn binnen of buiten toeristische buurten.
Controleer de verzekering:
Zorg ervoor dat je volledig op de hoogte bent van de verzekeringen die bij de huurprijs zijn inbegrepen. Het kan verstandig zijn om te vragen naar de verzekeringsvoorwaarden en deze schriftelijk mee te nemen.
Je kunt een aanvullende verzekering overwegen, zoals een verzekering voor schade aan derden.
Controleer de auto:
Het is verstandig om de auto goed te controleren voor je vertrekt. Zowel op schades als op technische mankementen. Maak foto’s van eventuele schades en bespreek dit voor de zekerheid met de verhuurder. Dit lijkt wat overdreven maar kan je discussies besparen tijdens het inleveren van de auto.
Tankbeleid:
Let op het tankbeleid van het verhuurbedrijf. Sommige bedrijven vereisen dat je de auto met een volle tank retourneert, terwijl anderen een tankoptie aanbieden waarbij je de auto met een lege tank kunt retourneren.
Borgsom:
Wees voorbereid op een borgsom die het verhuurbedrijf kan vragen. Dit wordt meestal op je creditcard geblokkeerd en teruggegeven bij het inleveren van de auto, mits er geen schade is.
Vraag naar eventuele beperkingen:
Vraag het verhuurbedrijf naar eventuele beperkingen, zoals leeftijdsvereisten voor de bestuurder, kilometerbeperkingen of restricties voor het oversteken van landsgrenzen.
Noodnummers:
Noteer noodnummers zoals het nummer van het verhuurbedrijf, de politie en de wegenwacht voor het geval je ze nodig hebt tijdens je reis.
Door deze tips te volgen en je te verdiepen in de Griekse verkeersregels, kan je goed voorbereid op pad.
Waarom rijden Grieken ook over de vluchtstrook?
Veel toeristen houden zich netjes aan de maximum snelheid tijdens een vakantie in Griekenland. Echter houden veel Grieken zich wat minder aan de verkeersregels en kan er een rij auto’s achter je ontstaan. In Nederland haalt men in via de andere rijbaan wanneer men wil inhalen. In Griekenland gebeurd dit ook maar wordt ook ruimte gegeven door even op de vluchtstrook te gaan rijden. Dit is veiliger en beleefder dan je te laten inhalen via de tegengestelde rijstrook.
Ga uiteraard alleen op de vluchtstrook rijden als dit veilig kan. Laat je autorit niet verpesten door toeterende medeweggebruikers. Het toeteren is namelijk lang niet altijd negatief bedoeld. Het wordt ook bedankt als groet, bedankje of manier om de aandacht te trekken. Bijvoorbeeld wanneer men je eigenlijk wil inhalen.
Doordat de vluchtstrook ook wordt gebruikt als rijbaan, is het dus niet verstandig om er te gaan parkeren.
Meer informatie vind je bijvoorbeeld op de pagina over mooie Griekse eilanden. Of bekijk bijvoorbeeld de overzichten van bezienswaardigheden op Kreta of de verschillende highlights van Rhodos.