zakynthos-vakantie-informatie-tips

Welke eilanden horen bij de Ionische eilanden?

Doordat Griekenland maar liefst 6000 eilanden heeft, zijn ze verdeeld in eilandgroepen. Ondanks dat van de 6000 Griekse eilanden, er slechts 87 een substantieel aantal inwoners heeft zijn. Een bekende eilandengroep zijn de Ionische eilanden. De 14 eilanden liggen voor de Griekse westkust en zijn populair als vakantiebestemming. Maar welke eilanden horen eigenlijk bij de Ionische eilanden? Je vindt hier het antwoord:

 • • Corfu
 • • Ithaka
 • • Lefkada
 • • Paxi
 • • Zakynthos
 • • Othoni
 • • Kefalonia
 • • Mathraki
 • • Erikoussa
 • • Kastros
 • • Kalamos
 • • Meganisi
 • • Antipaxi

In vergelijking tot de andere Griekse eilanden, zijn de Ionische eilanden over het algemeen behoorlijk begroeid. Desondanks wonen er relatief weinig Grieken op de eilanden. Daardoor zijn er ook in verhouding weinig veerdiensten van en naar het vaste land.
Dus houd je van een rustige Griekenlandvakantie in een groene omgeving? Dan kunnen de Ionische eilanden geschikte bestemmingen zijn.

lefkas-plaatsen-plekken-info

 

Wat zijn de leukste Ionische eilanden?

De eilandgroep bestaat uit 14 eilanden, waarvan 7 een groot formaat hebben. Dat zijn voor toeristen de leukste bestemmingen. Met name Corfu, Zakynthos, Kefalonia en Lefkada zijn populair. Je vindt hier een korte beschrijving van elk eiland. Zo kan je ontdekken welk eiland leuk kan zijn als vakantiebestemming.

Corfu

Eén van de meest populaire Griekse bestemmingen is Corfu. Met name door de rijke begroeiing. Hierdoor ontstaat een extra mooie sfeer. Het meest bekende Ionische eiland heeft een bergachtig, heuvelachtig en vlak gedeelte. Hierdoor kan je kiezen wat je eigen voorkeur heeft.

De stranden zijn meestal bedekt met fijn zand en vaak gelegen in een baai. Kilometers lange stranden zal je op Corfu wat minder vinden door de ruige kustlijn. Veel toeristen vinden de kleinere stranden in baaien een fijn voordeel. Met name doordat er vaak minder golfslag is en door de extra mooie snorkelplekken langs de rotswanden.

Veel grote plaatsen heeft het eiland niet. Alleen de hoofdstad heeft een aardige omvang met 35.000 inwoners. Dit heeft echter als voordeel dat je er kan genieten van een rustige zonvakantie.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan de pagina’s over de bezienswaardigheden op Corfu of het overzicht van de leukste plaatsen op Corfu.

corfu-mooie-plekken-bezienswaardigheden-tips

 

Lefkas ofwel Lefkada

Dit eiland ligt zo dicht bij het vaste land, dat er zelfs een verbinding kon worden aangelegd. Dankzij dijken en een brug, is Lefkas per auto te bereiken. Door de verbinding was een vliegveld niet nodig. Maar op slechts een klein uur rijden ligt al het dichtstbijzijnde vliegveld. Met een bus, taxi, huurauto of bus die bij je pakketreis hoort, ben je daarom vlot op het eiland.

Lefkas staat bekend als een groen eiland met metershoge krijtrotsen langs de kust. Een indrukwekkend gezicht, zeker wanneer je op het onderliggende strand ligt. Door de vele kliffen zijn er weinig kilometers langs stranden. Er zijn met name middelgrote stranden, baaien en verscholen strandjes.
Lefkada is het meest bergachtige van de Ionische eilanden. Al is de hoogste berg “slechts” 1100 meter hoog.
Toeristische voorzieningen zijn er ruim voldoende maar attracties zoals waterparken niet. Het is vooral een bestemming voor liefhebbers van een rustige zonvakantie.

Meer informatie vind je op de pagina over de mooiste bezienswaardigheden op Lefkas.

lefkas-bezienswaardigheden-highlights

 

Zakynthos

Wanneer je foto’s van Griekenland ziet, is de kans groot dat er een foto van Zakynthos tussen zit. De Navagio baai is namelijk een wereldberoemd strand en één van de meest gefotografeerde plekken van Griekenland. Het kleine zandstrand wordt namelijk omringd door metershoge kliffen. Het grote scheepsrak op het strand, maakt het plaatje helemaal af.

Maar ook de rest van Zakynthos is populair. Mede dankzij de rijke natuur, lage bevolkingsdichtheid, mooie en lange zandstranden, grotten en schildpadden. Ook de nostalgische sfeer is voor veel bezoekers een extra voordeel.

De lage bevolkingsdichtheid is ook te zien aan de steden en badplaatsen. Deze zijn vrij kleinschalig en stralen daardoor een rustig sfeer uit. Echter zijn er ruim voldoende toeristische voorzieningen beschikbaar.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan de pagina’s over de mooiste bezienswaardigheden op Zakynthos of het overzicht van leuke badplaatsen op Zakynthos.

zakynthos-vakantie-informatie-griekenland

 

Kefalonia

Net als de meeste Ionische eilanden, is ook Kefalonia een vruchtbaar eiland. Daardoor is er veel begroeiing wat zorgt voor een mooie sfeer. Het landschap bestaat uit glooiende bergen met gedeeltelijk een ruige kustlijn. Maar ook lange zandstranden en diepe baaien. Andere leuke plekken zijn de verschillende grotten en boven- en ondergrondse meertjes.

De stranden zijn er in verschillende soorten en maten. Er zijn namelijk zandstranden in meerdere kleuren. Maar ook kiezelstranden en verborgen strandjes in diepe baaien.

Kefalonia is het grootste Ionische eiland maar heeft toch “maar” 35.000 inwoners. Net zoveel als in de hoofdstad van Corfu. Net als de meeste Ionische eilanden, is ook Kefalonia vooral een bestemming voor een rustige zonvakantie. Attracties zoals waterparken zijn er namelijk niet.

Wil je graag uitgaan en toeristische attracties tijdens je vakantie? Dan kan bijvoorbeeld Kreta, Kos en Rhodos geschikter zijn.

Lijkt het eiland je leuk? Bekijk dan eens de informatiepagina’s over de bezienswaardigheden op Kefalonia of het overzicht van de leukste plaatsen.

kefalonia-mooie-plekken-plaatsen

 

Eilandhoppen tussen de Ionische eilanden

Houd je van een originele vakantie en wil je veel ontdekken? Dan kan het leuk zijn om te gaan eiland hoppen. De Ionische eilanden zijn hier zeker geschikt voor dankzij de korte onderlinge afstanden. Het varen en de verschillende eilanden kunnen zorgen voor een leuke afwisseling.

Je kunt een reis boeken naar één van de eilanden en vervolgens zelf de rondreis samenstellen. Er varen dagelijks veerboten tussen eilanden en ook naar het vaste land. Wil je meer gemak? Dan kan je ook kiezen voor georganiseerde rondreis. Tegenwoordig heb je een ruime keuze aan soorten rondreizen langs de Ionische eilanden. Daarbij kan je bijvoorbeeld kiezen uit verschillende eilanden. Maar ook uit verschillende soorten rondreizen, zoals:

 • • individuele rondreizen
 • • groepsrondreizen
 • • rondreizen voor singles
 • • sportieve rondreizen
 • • rondreizen per zeilboot

 

Bij het eilandhoppen over de Ionische eilanden kan je kiezen voor vluchten via één of meerdere vliegvelden.

corfu-mooie-plekken-bezienswaardigheden

 

Welke Ionische vliegvelden hebben een vliegveld?

Van de zeven bekendste eilanden hebben alleen Zakynthos, Corfu en Kefalonia een eigen vliegveld. Eigenlijk kan Lefkas daar ook bij gerekend worden want op het vaste land ligt een vliegveld in de buurt. Dankzij de brug tussen het eiland en het vaste land, kan je al binnen een uurtje bij het vliegveld zijn.

De andere Ionische eilanden zijn dus niet rechtstreeks per vliegtuig te bereiken. Echter zijn de onderlinge afstanden kort en zijn en dagelijks veerboten. Ook deze bestemmingen kunnen dus relatief eenvoudig bereikt worden.

 

Het klimaat en de beste reistijd

Uiteraard wil je bij een zonvakantie wel mooi weer hebben. Tijdens de zomermaanden is het vrijwel altijd mooi weer op de Ionische eilanden. Maar hoe is het klimaat eigenlijk in het voorjaar en najaar? Is er bijvoorbeeld ook in maanden als april, mei, oktober en november mooi weer op de Ionische eilanden? Je vindt hier het antwoord.

Gemiddelde temperaturen:

Maart 16 °C
April 19 °C
Mei 25 °C
September 28 °C
Oktober 24 °C
November 19 °C

Zoals je kunt zien kan het weer tijdens het voorjaar en najaar ook geschikt zijn. Al heb je in deze maanden uiteraard wel meer kans op regen.

Wat de beste reistijd is, zal per persoon verschillen. Voor liefhebbers van natuur en wandelen, kan eind april, mei en juni geschikt zijn. In deze periode liggen de temperaturen niet te hoog en bloeien er veel bloemen.
Liefhebbers van echte zonvakantie kunnen uiteraard het beste van eind juni tot en met september de eilandengroep bezoeken. Maar ook in oktober kan je nog lekker nazomeren.

corfu-natuur-wandelen-vakantie-informatie

 

Kan je leuk uitgaan op de Ionische eilanden?

Wil je ook graag uitgaan tijdens je vakantie? Dan kan Zakynthos een geschikte bestemming zijn. Er zijn namelijk in meerdere badplaatsen uitgaansgelegenheden waar je flink kan feesten. Met name de plaats Laganas staat bekend om het uitgebreide uitgaansleven. Er is een barstreet waar de meeste discotheken en bars zijn verzameld.

Maar ook op Corfu kan je mooi uitgaan. Met name in en rond de hoofdstad zijn diverse uitgaansgelegenheden. In het centrum zijn veel restaurants en bars. Rond de Nieuwe haven zijn de meeste discotheken en clubs.

Op de andere Ionische eilanden is er een minder bruisend uitgaansleven. Uiteraard zijn er wel restaurants, bars en her en der een feestcafé maar het zijn geen geschikte bestemmingen voor groepen jongeren.

zakynthos-stad-vakantie-informatie-centrum

 

Ben je ook wel eens benieuwd naar andere Griekse bestemmingen? Bekijk dan eens de handige informatiepagina over de mooiste Griekse eilanden.

© 2024 Griekenland Ontdekker.nl