De veiligheid is topprioriteit in het land
De veiligheid is een onderwerp waar veel toeristen zich zorgen over maken tijdens een vakantie. Er zijn immers genoeg landen waar het minder goed gesteld is op dit gebied. Toch hoef je je weinig zorgen te maken over jouw veiligheid in Griekenland. Het is een bestemming waar dit onderwerp topprioriteit heeft voor autoriteiten en de lokale bewoners. Daardoor kan je met een gerust gevoel op vakantie, zelfs voor een vrouw alleen.
Maar welke problemen met de veiligheid kan je dan ondervinden? Het is goed om je toch voor te bereiden op een aantal veiligheidssituaties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan misdaad. Over het algemeen is het veilig, maar toch moet je op blijven letten. Vooral in drukke toeristische gebieden dien je jouw waardevolle spullen goed te beschermen. Zakkenrollerij kan immers altijd voorkomen. Met name in hoofdstad Athene.
Ondanks dat de misdaadcijfers erg laag zijn en vooral bij toeristen vrijwel niets gebeurt, is het dus toch goed om de basisveiligheid te weten. En je kan in het geval van nood rekenen op de lokale politie en hulpdiensten.
Veiligheid op de luchthavens
Vanaf het moment dat je op een vliegveld aankomt, merk je al veel van de beveiligingsmaatregelen die zijn getroffen. De luchthaven doet er namelijk alles aan om ervoor te zorgen dat jouw aankomst zo goed mogelijk verloopt. Zo zijn er de gebruikelijke veiligheidscontroles en is alles goed georganiseerd.
Je kan daarom vertrouwen op efficiënte diensten en betrouwbare taxibedrijven die jou naar jouw accommodatie brengen. Het huren van een auto hoeft daarom niet hoog op het lijstje te staan tijdens de voorbereidingen. Maar zorg wel dat je uitsluitend een taxi neemt bij de officiële standplaatsen. Als je liever geen taxi neemt, kan je ook gebruikmaken van het openbaar vervoer. Ook tijdens dit transport zal je je meestal veilig voelen.
Verkeersveiligheid en de verkeersregels
Als je ervoor kiest om een auto te huren, is het verstandig om de verkeersregels vooraf goed door te nemen. De regels zijn namelijk net iets anders dan in Nederland. Om te voorkomen dat je een ongeluk veroorzaakt door een verkeerde beslissing, is het dus goed om even de theorie erbij te pakken.
Het land heeft wel een relatief goede infrastructuur. Met name in de toeristische gebieden. Buiten dat de wegen soms bochtig en smal kunnen zijn, hoef je weinig slechte wegen te verwachten. Door zo voorzichtig mogelijk te rijden en je te houden aan de snelheidslimieten, kan je met jouw huurauto het gehele land verkennen en hoef je geen gevaarlijke situaties te ervaren.
Je kan het beste alleen gebruik maken van officiële taxi’s met een vergunning. In de avonduren zijn er verschillende onofficiële taxibedrijven actief. Deze zijn vaak duurder en minder veilig.
Een goede medische zorg
Bij voldoende veiligheid hoort ook een kwalitatieve medische zorg. Het land kent veel moderne medische faciliteiten. Met name in de steden en de vele eilanden. Er zijn in vrijwel iedere stad ziekenhuizen en privéklinieken beschikbaar, waar het personeel 24 uur per dag voor jou klaarstaat. Mocht je een keer medische zorg nodig hebben, dan kan je hier snel naartoe. Het is wel aan te raden om te bekijken hoeveel jouw reisverzekering dekt. Een reisverzekering inclusief medische dekking voorkomt dat je achteraf nog voor torenhoge kosten komt te staan.
Natuurlijke veiligheid
Net als overal kan ook de natuur van Griekenland een risico vormen. Er komen namelijk soms grote bosbranden voor. Meestal niet gevaarlijk voor toeristen maar wel lastig. Af en toe moet een bepaald gebied zelfs geevacueerd worden. Al gebeurd dit gelukkig niet jaarlijks.
Vooral in juli en augustus is de kans op een bosbrand het grootst. Tijdens deze maanden moet je de waarschuwingen en informatie van lokale autoriteiten goed in de gaten houden. Het kan zomaar zijn dat je jouw hotel moet verlaten of tijdelijk de hotelkamer niet meer uit mag vanwege een bosbrand in jouw omgeving. De Griekse autoriteiten besteden aanzienlijke middelen aan de preventie en bestrijding van bosbranden. Er worden waarschuwingssystemen gebruikt en er zijn uitkijktorens die het eiland in de gaten houden.
Daarnaast ligt het land in een seismisch actief gebied, waardoor er aardbevingen voor kunnen komen. De meeste gebouwen zijn echter gebouwd om bestand te zijn tegen aardbevingen, dus de kans op ernstige schade is vrij klein. Meestal gaat het om lichte aardbevingen, zware varianten zijn gelukkig zeldzaam.
Een ander klein risico zijn de adders. Deze giftige slangen kan je tegenkomen in de binnenlanden. Zowel op het vaste land, als op de eilanden. Bij de vaak wat drukkere kust zal je deze slangen niet snel zien. In de rustige natuur zou je ze eventueel kunnen zien. Blijf op afstand, dan zijn de risico’s klein.
Hygiëne en voedselveiligheid
Net als in veel warme landen, is het verstandig om geen ongekoeld voedsel te eten. Met name kwetsbare voedingsmiddelen zoals vlees, vis en melkproducten. In de meeste restaurants is de hygiëne wel goed geregeld. Echter is dat bij kraampjes op straat nog wel eens een stuk minder.
Het kraanwater heeft een minder goede kwaliteit dan wij gewend zijn. Met name door de grotere hoeveelheid Chloor. Daarom kunnen toeristen het beter niet drinken. Water uit flessen wordt geadviseerd.
Tip; let er op of de verzegeling niet al verbroken is, wanneer je het van de verkoper krijgt. Soms worden flesjes met mineraalwater namelijk gevuld met het goedkopere kraanwater.
Het is ook raadzaam om hand desinfecterende middelen te gebruiken om de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen.
Door goed op je hygiëne te letten en uitsluitend te eten op plekken die er goed uitzien, kan je gedeeltelijk voorkomen dat je eventueel ziek wordt.
Goed voorbereid met de juiste reisdocumenten
Voordat je vakantie kan beginnen, is het goed om te bekijken welke reisdocumenten je allemaal nodig hebt. Je voorkomt hiermee dat je het land niet in mag. Rhodos behoort tot Griekenland, dat lid is van de Europese Unie. Als je een burger bent van een EU-land, heb je geen visum nodig om naar Rhodos te reizen.
Zorg ervoor dat je paspoort nog minstens zes maanden geldig is vanaf je geplande vertrekdatum. Kijk ook of het land eventueel aanvullende eisen heeft. Tijdens Covid-19 moest je bijvoorbeeld ook een verklaring van een test of vaccinatie hebben.
Griekse wetten en gebruiken
Om discussies te voorkomen kan het verstandig zijn om je even te verdiepen in de Griekse cultuur. Het is van belang dat je respect toont voor de tradities en gewoontes die in het land gelden. Grieken zijn over het algemeen vriendelijk en gastvrij, maar het is altijd goed om je bewust te zijn van wat als respectvol wordt beschouwd.
• Mocht je kerken en kloosters bezoeken, dan dien je je passend te kleden. In dit geval moeten je schouders bedekt zijn en mag je geen korte broek of kort rokje dragen. Zorg dus dat je vooraf voldoende bedekkende kleding bij je hebt als je een plaats gaat bezoeken.
• Het bezit en gebruik van drugs is streng verboden. Ook op het bezit van softdrugs staat een gevangenisstraf.
• Het fotograferen van militaire objecten en voertuigen is streng verboden.
• Voor het fotograferen van priesters en bewoners in klederdracht kan beter eerst toestemming worden gevraagd.
• In Griekenland wordt het opsteken van de duim gezien als een grof gebaar.
• Met de benen over elkaar geslagen zitten in een kerk wordt niet geaccepteerd door de Griekse geestelijken.
De meeste toeristen kiezen voor een vakantie op één van de mooie Griekse eilanden. Zoals bijvoorbeeld het grote Kreta, het rustige Lesbos of het levendige Rhodos. Al is ook hoofdstad Athene aardig populair.